Da li se jos nekom desava da ovaj HDD ispusti s vremena na vreme zvuk nekakvog ``pistanja`` u intervalu od par sec. u idle rezimu - tj. u mirovanju. Ucestalost ``pistanja`` je mala cini mi se da se desava da prodje i par sati da se necuje (mozda i gresim). Inace, ovaj HDD je maltene necujan, skoro kao 320AAKS model sa jednom plocom za koga slobodno mogu da kazem da jeste necujan. Inace imam 2 kom. 640AAKS pa nisam siguran da li oba proizvode ovaj zvuk ili je samo jedan ``falican``, pa se nadam da ce mi se javiti neko ko ima ovaj model da mi kaze da li se i kod njega cuje ovako. OS je na 320 modelu - plasim se da bi se ``pistanje`` mozda ucestalilo, ako bi bio na 640 HDD-u.
Nisi jedini koji ima problema sa WD 640GB modelom, ali pitanje je da li bas on pisti ili je stvar u necem drugom. Da nije mozda napajanje to koje pisti kad sve komponente u racunaru pocnu da rade istovremeno.
Recimo kad pocnes da narezujes nesto radi sistemski disk, DVDRW i famozni WD sto mozda dovodi napajanje do granice normalnog rada, mada ovo ne bi trebalo da se desava buduci da pomenuti WD vuce zaista malo struje.
Na srecu ja sam kupio disk 640gb ali Samsung i da kucnem u drvo za sada nemam problema.
Ja imam 3 komada WD640AAKS, svi su prilično tihi i ne pište. Zvao i drugara koji ima 4 ista, ni njegovi ne ispuštaju zvuke. Možda imaš feleričan model, a možda, što kaže MaliAbner, imaš problem sa napajanjem.
Uključi SMART na ploči, ako je isključen, nađi neki program za dijagnostiku HDD (sa Hirens-a i sl) pa proveri ta dva diska.
Video sam dosta diskova koji su pištali (ne konkretno WD640, već drugih modela) i nijedan nije poživeo mnogo dugo nakon što je počeo da pišti.
Jesi li siguran da je do 640gb?Posto ti je os na drugom,ne znam da li ce onaj koji je sekundaran u idle pistati.Proveri kablove tj. konekcije.A najbolje ti je lepo odspajaj jedan po jedan da vidis koji pisti. Ja licno imam takodje WD6400AAKS vec duze vreme i nemam nikakvih problema sa njim.
Cisto da budes siguran, posudi ili kupi narandjaste kablove ili ljubicaste i proveri da li se desava isto. Ako se opet desava da piste, onda je ili HDD ili napajanje, a moze biti problem i sa strujom. Nemoj ih dugo drzati ukljucene i testiraj jedan po jedan. Ako je HDD verovatno je glava(glava se nije vratila u nulti polozaj i pisti dok se nevrati, ako prije toga se nepolomi), pa sto duze rade veca je mogucnost da odu u vecni raj. Proveri sa WD alatom sa Hiren`s-a 9.5 da li ima ostecenih sektora na hdd-u(surface scan) i ako su u grupi od po 5 komada odmah kopiraj podatke sa njih. Reklamiraj ih. P.S Bas juce su bili likovi, koji su imali isti problem sa WD 640AAKS, ali smo problem resili zamenom za ljubicaste kablove( one gumirane, a ne plasticne). Cak se ista stvar desavala sa novim crvenim kablovima, pa cisto da odstanim mogucnost kablova, zamenio sam ih za moje sa ploce i bio u pravu za kablove.
da svi preporucuju ovo najvece smece WDC diskova, uzimajte samo modele do 320GB. Ostali su losiji. Ta serija generalno ima probleme sa svime i svacim. Za sada predjite na Hitachi ili Seagate
MACHINE Vidim da svi preporucuju ovo najvece smece WDC diskova, uzimajte samo modele do 320GB. Ostali su losiji. Ta serija generalno ima probleme sa svime i svacim. Za sada predjite na Hitachi ili Seagate kod nas u servis se dosta njih vratilo sa kvarom u nultom sektoru diska tako da podaci... pozzz Terminator
WD6400AAKS i podelio sam ga na dve particije, od 303 i 292GB.
Na prvoj je do juce bilo popunjeno nekih 230GB, image fajlovi audio diskova, a na drugoj oko 140-150 nekim klipovima, fotografijama, onim flash igricama itd.
Apsolutno nijedan jedini zvuk nije ispustio od kako ga koristim, proslo je mozda 10-15 dana, ne secam se tacnog datuma kupovine. Vadio sam ga 6 puta do sada iz kucista i kacio na druge racunare i bukvalno bez ikakvih problema sve radi.
Sto se tice buke, rekao bih da se uopste ne primecuje pored matorog Maxtora od 80GB.
Jedan poznanik ima isti WD vec malo vise od pola godine.. i takodje nije iskusio ikakve mane i budalastine. Cak sam ovaj svoj na njegovu preporuku i kupio.
Ako se bude pokvario ili ispustio neki neocekivani zvuk, pistao, cvileo, sta god, rado cu i najbrze sto budem mogao to na ovom sajtu i napisati, i to VELIKIM SLOVIMA.
Do tada, pozdrav.
Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
Ne bih se slozio... koliko se moze primetiti pos domacim-stranim forumima-sajtovima mnogo vise problema ljudi imaju sa seagateom i hitachi-em nego sa wd-om,to sto jedan-dva imaju problem sa ovim ili bilo kojim diskom ne znaci da je djubre!Naprotiv Seagate je poznat da jos dan danas ubacuje delove u nove hard diskove od krdzastih maxtora. WD6400AAKS je tisi i manje se greje od bilo kojeg Barracuda modela cuvenog Seagate-a.
:: MACHINE Vidim :: da svi preporucuju ovo najvece smece WDC diskova, uzimajte samo modele do 320GB. Ostali su losiji. Ta serija generalno ima probleme sa svime i svacim. Za sada predjite na Hitachi ili Seagat :: kod nas u servis se dosta njih vratilo sa kvarom u nultom sektoru diska tako da podaci.. :: pozz :: Terminato :: ::
Imao sam WD 80gb, sada imam dva 3200aajs i 5000aaks. Ni jedan nije pravio probleme. Da kucnem u drvo! U svakom zitu ima i kukolja, ali opet bih ishao na Wd. Evo sad se setih da ortak ima 2500aajs koji pishti nenormalno, bez prekida, tachnije zuji. Disk radi kako treba. Mene to izludjuje i rado bih otvorio njegov komp da se uverim da je hard disk, mozda je i kuler od grafichke. Njemu taj zvuk ne smeta.
Ako ti zaista pisti disk, onda znaj da ce uskoro ispustiti dusu. Zato sacuvaj podatke na drugom disku, a taj sto pisti pravo u prodavnicu gde si ga kupio ili u servis. Sa altima koji se nalase na Hajrens disku nista neces otkriti sto se rice neispravnosti diska.
Pistanje je za sada prilicno tiho, retko i kratko traje, par sec zapravo. HDD-ovi su novi stari svega par dana i videcu kako ce se situacija razvijati, trudicu se da nista vazno ne bude na pistalici pa ako rikne tu je garancija - mada cisto sumnjam, jer to pistanje ne zvuci tako strasno (kad se setim samo sta je sve ispustao 74Gb Raptor ADFD - UH!!!) Nije do napajanja (Chieftec CFT-600-14CS 600W), ono se cuje samo kad mu priblizis uvo. Grafika je integrisana 3200HD. @slowrun - Da imam taj Kaspersky. Cemu sluzi S.M.A.R.T. - on mi je na ploci iskljucen? Cini mi se da sam negde citao da se HDD-ovi mogu softwerski utisati (CINI MI SE!), da li to utice na performanse HDD-a?
Ovo je glupost i mozda ovo nije situacija kod tebe, ali proveri... (osecam da ce mi se ceo forum nasmejati :) )
Imao sam instaliran KAV 7, i kad god je radio update sa sajta meni HDD kao da je cvileo, cvrcao... malo je tesko opisati taj zvuk... Prvo sam se i ja zaprepastio sto mi cvili HDD, nekako sam skontao da se to desava kad radi update KAV-a. Uninstall KAV 7, Install KAV 6 i sada vise toga nema. Odnosno ima, jer sad obracam paznju kad radi update, ali ni blizu kao sa 7... Tebi je verovatno podesen Autoupdate (kao sto je bio i meni) koji je na svakih par sati, kada ti se i javi pistanje, i update traje upravo par sekundi (10-ak), a update radi i u Idle-u :)
Mislim, tako si opisao `problem` da me odmah podsetilo na istu situaciju kod mene, nisam serviser ni majstor, ali cisto eto da proveris...
U proteklih godinu dana najvise sam video Hitachi-jevih hdd-a neispravnih, pa cak i po otvaranju iz kesice. Pre neki dan sam dobio od dobavljaca Hitachi na kom je jedan od chipova bio fizicki ostecen. Seagate je na drugom mestu i naravno WD se najbolje pokazao. Da ne pricam kuci sto imam 4 WD-a, ali i 2 maxtora koji rade savrseno jos uvek. Zadnji WD je od 750Gb i radi savrseno, necujno i greje se mnogo manje od starijih mu braca 320Gb, 200Gb i 80Gb. I u ovom slucaju je u pitanju `Sta ubodes!`, jer ni WD nije savrsen, ali mislim da je najpouzdaniji. ___________________________________________________________________ Why should man be protected, what has he done to justify it? This is why we embrace animals, they represent the innocence man doesn`t have!
Sta god se pricalo sad za maxtor diskove, kad sam ih kupovao, svi su pricali da su odlicni, bog zna kako dobri... A i radili su kod moja 3 ortaka i jedne rodjake, pa sam i ja kupio maxtora... Ali eto dosao je momenat da su od ova 4 diska, 3 crkla... Jedan maxtor 80gb i 2 po 40gb...
Nesto mislim da bih opet kupio maxtora da mi radi 5 godina, pa da rikne sad kad kosta 10 eura, nego da izdvojim za novu stvar 5000 dindzi i da mi pisti i cvili odmah ili gubi podatke
Mrzim prelazak na potrosacko drustvo... Nekad je nov tv imao garanciju od 3 godine, a radio je 10, 20 godina, a sad istog dana po isteku garancije pocinje da baguje i crkava.
By the way!!! Oni maxtori su popravljeni, zamenjena elektronika na jednom, a na ostala 2 popravljena... Popravka je bila 1000din, zamena elektonike 2000din...
Kome trebaju podaci, ne zali pare.... a i nisu neke pare da se razumemo
Za WD 640aaks, sam ocekivao da je vrhunska serija i da pri crkavanju ne gubi podatke i da neko zna da ga popravi za sitne pare i da ne crkava u prvih nedelju dana, ali to je realnost
Ipak to je ono sto je best buy trenutni, tj. danas ni najbolji ne traju mnogo duze od garancije, jer ako traju onda nisu konkurentni sa cenom, bar za prosecnog korisnika. Pa ipak ja bih tako posedovao jedan ili vise primeraka ove serije, jer servis govori da ostali proizvodjaci to dosta losije rade od WD, a ima ih na servisu u veliko broju
i pravo da kazem izuzetno dobro rade,necujni su a ovaj poslednji koji sam kupio 160AAJS sa sataII(ATA8) je i izuzetno brz(Maximum Transfer rate 118 mb/s)!Ovde kod nas stalno pricali da WD diskovi ne vredi ni kintu a eto kod mene sve 3 (1x80gb,2x160gb) rade ko bog!Imao sam i Maxtor(taj je pistio),Hitachi(taj manje pistio) a o Seagate(taj je i zujio) da i ne pricamo! Znaci mozda su u pitanju neki felericni primerci neznam ali tvrditi da WD diskovi losi to nije fer,ja mislim da su i bolji od ostalih pogotovo po ovoj ceni!!! Ja bi u svakom slucaju i sledeci put uzeo WD,posto stvarno sam ZADOVOLJAN ovim hardovima!!!
Babe i zabe, diskovi koje si ti spomenuo su nesto potpuno drugo u odnosu na disk o kome se prica u postu. Oni se ni generacijski a ni tehnoloski porediti posto je 640 perpendicular, daleko gusci zapis po ²jedinici povrsine.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: i pravo da kazem izuzetno dobro rade,necujni su a ovaj poslednji koji sam kupio 160AAJS sa sataII(ATA8) je i izuzetno brz(Maximum Transfer rate 118 mb/s)!Ovde kod nas stalno pricali da WD diskovi ne vredi ni kintu a eto kod mene sve 3 (1x80gb,2x160gb) rade ko bog!Imao sam i Maxtor(taj je pistio),Hitachi(taj manje pistio) a o Seagate(taj je i zujio) da i ne pricamo :: Znaci mozda su u pitanju neki felericni primerci neznam ali tvrditi da WD diskovi losi to nije fer,ja mislim da su i bolji od ostalih pogotovo po ovoj ceni!! :: Ja bi u svakom slucaju i sledeci put uzeo WD,posto stvarno sam ZADOVOLJAN ovim hardovima!! :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.