Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
WD6400AAKS bad block ??
STRANA 1 OD 1
KaiserSoze WD6400AAKS bad block ?? 08.09.2008. 11:09 T11875

status: user
broj poruka: 568

Potpuno nov hdd, samo što je formatiran i podeljen na 3 particije iz Acronis-a.
Napunjem filmovima u dvd formatu.
Na jednoj od particija prilikom kopiranja nije hteo da pročita 2 fajla.
Prilikom čekiranja iz Acronis-a, opcija 3 (check for errors, bad blocks and repair) pronapao je 4 bad block-a u ukupno 16kb i navodno to popravio.
Prilikom sledećeg čekiranja nije našao greške ali je prijavio postojeća 4bb u 16kb.

Šta da radim, da li je to nešto softwer-ski, treba li full format ili low level format ?
Da li da ga reklamiram, ili ne ?
Šta da preduzmem kako bih testirao hdd i bio siguran da je za reklamaciju ili ne?

To pitam iz jednog razloga, jednom sam odneo hdd na reklamaciju, oni ga formatirali u low level i vratili kao ispravnog, navodno se software-ski zaglupeo.
Doduše nije više imao bad blocks. I dan danas radi bez greške, taj isti hdd.

Unapred Hvala na svim sugestijama i vremenu odvojenom za njih.

Pozz
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
OCz re 08.09.2008. 11:13 #69803

broj poruka: 2900
Skini npr. HD Tune Pro, mali je programcic, sa njime skeniraj da li ima bas sector-a.
Ako nadje, onda bi trebao da mu uradis format, ako ih ima i dalje posle formata onda jbg zamenis ..
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
KaiserSoze Re: re 08.09.2008. 11:29 #69807

Skinuo sam program, pokrenuo sam čekiranje na greške.
Jedno podpitanje.
Kada kažeš da uradim format, misliš na običan, full ili low level i iz kog programa.
HD Tune ili Acronis, ili nešto treće ?

Hvala na trudu. :)

:: Skini npr. HD Tune Pro, mali je programcic, sa njime skeniraj da li ima bas sector-a
:: Ako nadje, onda bi trebao da mu uradis format, ako ih ima i dalje posle formata onda jbg zamenis ..
operator Ili jedno ili drugo 08.09.2008. 11:44 #69811

broj poruka: 4266
Uzmi Hiren`s Boot CD 9.5 i HDD tools i HDD Regenerator 1.51, ali iz DOS-a.
Prvo sa njim proveri da li imas bad sektor-a ili ne i da li ih moze da popravi.
Ti si jedno 50-ti u zadnjih mesec dana nevezano za velicinu HDD-a sa istim simptomom, a nema ostecenja HDD-a.Ako nemas onda Malwarebytes` Anti-Malware 1.23.
MaliAbner Re: Ili jedno ili drugo 08.09.2008. 11:55 #69812

broj poruka: 7769
To ce na njegovom disku da traje dva vikenda, kad sam ja regenerisao moj wd 160gb trajalo je citavu vecnost, ali je sredio sve navodne greske.

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Uzmi Hiren`s Boot CD 9.5 i HDD tools i HDD Regenerator 1.51, ali iz DOS-a
:: Prvo sa njim proveri da li imas bad sektor-a ili ne i da li ih moze da popravi
:: Ti si jedno 50-ti u zadnjih mesec dana nevezano za velicinu HDD-a sa istim simptomom, a nema ostecenja HDD-a.Ako nemas onda Malwarebytes` Anti-Malware 1.23
::
OCz re 08.09.2008. 11:59 #69814

Ta regeneracija bi stvarno dugo trajala, ali, prvo vidi jel imas BB ? jel ti prijavio ovaj HD Tune ?

KaiserSoze HD Tune još čekira 08.09.2008. 12:17 #69815

Negde je na 70% i prijavio je 4 crvena polja koja nisu povezana.
Šta raditi dalje ?

Format koji i iz čega ? Da li mi treba neki WD Tool za low level i da li to pomaže ?
Ili da se regeneriše pomoću nekog od ovih programa ?

Iskreno se nisam bavio hdd problematikom skoro nikad (osim povraćaja podataka zbog nesrećne LCPower usb fijoke).

@operater - kada kažeš da sam 50ti sa istim simptomom, a da nema oštećenja hdd-a, šta su radili ostalih 50, reklamirali ili regenerisali ?

Hvala na trudu i vremenu.
OCz re 08.09.2008. 12:33 #69818

To su ti onda bad sectori.
Posto je operator nesto upuceniji, mozes probati sa regeneracijom ako hoce da ih sredi, ako ne onda uradis format disk-a, moze low level pa onda vidis da li ima i dalje bad sectore ako ima onda odnes hard i daju ti novi.

Equinoxe Re: 08.09.2008. 12:58 #69822

broj poruka: 12057

Makva regeneracija i latretiranje, odmah nosi to gde si kupio i uzimaj novi. Ako sektori imaju zbog nekog unutrašnjeg mehaničkog problema da se množe, džabe ti formatiranje i eventualno imaš rizik oštećivanja podataka. Vraćaj i kaži, ali hovi HDD, već prso, bad secori i ćao.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

rasha44 Windows pa Hiren`s 08.09.2008. 13:05 #69823

broj poruka: 1492
Prvo mu prođi Windowsov check disk.
U Command prompt ukucaj `chkdsk c: /f /r` bez navodnika. F je za Fix, r za Repair.
Ako to ne pomogne, onda obavezno Low level format sa Hiren`s. Imaš pod HDD Tools alate za Western Digital.

Ako ga to ne sredi, zamena.

Pozz.

Nightbird
ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme.
HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.

KaiserSoze Hvala momci... 08.09.2008. 13:26 #69826

Šta bih bez vas :)

Thx !!!

Pozz.
operator Nakon Command prompt-a i naredbe ide i jos 2 ili 3 koraka pre low level formata 08.09.2008. 22:24 #69870

broj poruka: 4266
@ Mali Abner
Locirati prvo gde su sa WD alatom za povrsinsko skeniranje, pa ici na te lokacije sa HDD Regeneratorom i popraviti ih. To traje max. 2 sata.
@bax2003
U pravu si, ako se mnoze, ali desava se da se pojavi npr. zbog zvucnika, monitora, strujnog sata ili bilo kog drugog elektormagnetnog izvora u kuci, koji je preblizu, pojave na HDD random neispravni sektori. Npr. pojavili su se i meni kada sam JBL kutije stavio preblizu racunaru i to na svim HDD-ovima, a ti HDD-ovi rade evo skoro 3 godine(Hitachi 250 GB SATA) posle intervencije i nikada vise se nisu pojavili.
@rasha44
Drago mi je da je pomoglo coveku, ali se desava da i napravi jos veci problem.
Zato se i koristi od komercijalnih alata HDD Regenerator 1.51, jer je najispravniji za WD i Hitachi diskove.
Primer: koristio naredbu chkdsk C: /f /r i popravio HDD, ali primetno sporiji i nastavlja da koci u sistemu.
Sa WD alatom skenirao povrsinu HDD-a za sat i sest sekundi i pronasao lokaciju badsektora, koji su ipak ostali i HDD Regeneratorom 1.51 popravio te lokacije na HDD-u za 6 minuta( uzimao sam malo sire podrucje, jer WD alat gresi i za 2-3 MB za lokaciju gde se nalaze bad sektori, sto nakon tri godine intenzivnog koristenja sam konacno primetio). Ako ih nema vise od 30 i nenalaze se u vecim grupama od 3-4 komada na HDD-u , takav HDD je bio izlozen el. mag. promenama, koje su se odvijale u neposrednoj blizini, a greske nisu stalne, pa se mogu popraviti( receno narodnim jezikom).
KaiserSoze Re: Nakon Command prompt-a i naredbe ide i jos 2 ili 3 koraka pre low level formata 09.09.2008. 02:11 #69892

Sa WD tools sam prešao hdd, on mi je pronašao 4 greške koje nisu povezane, isto kao i HD Tune.
Prilikom full skeniranja, WD tools mi je izbacio poruku da je pronašao greške ali i da su te greške ispavljene !?
Da li su zaista ispravljene i koliko je verovatio ovom WD tool-u koji sam kao poslednju verziju skinuo sa sajta i napravio boot cd.
Trenutno je faza nulovanja, tj upisivanja 0 na hdd.
Da li nakon toga da pokrenem još jednom full scan pa ako nešto nađe da krećem na HDD regenerator ?

Unapred Hvala na odgovorima.

:: @ Mali Abner
:: Locirati prvo gde su sa WD alatom za povrsinsko skeniranje, pa ici na te lokacije sa HDD Regeneratorom i popraviti ih. To traje max. 2 sata
:: @bax200
:: U pravu si, ako se mnoze, ali desava se da se pojavi npr. zbog zvucnika, monitora, strujnog sata ili bilo kog drugog elektormagnetnog izvora u kuci, koji je preblizu, pojave na HDD random neispravni sektori. Npr. pojavili su se i meni kada sam JBL kutije stavio preblizu racunaru i to na svim HDD-ovima, a ti HDD-ovi rade evo skoro 3 godine(Hitachi 250 GB SATA) posle intervencije i nikada vise se nisu pojavili
:: @rasha4
:: Drago mi je da je pomoglo coveku, ali se desava da i napravi jos veci problem
:: Zato se i koristi od komercijalnih alata HDD Regenerator 1.51, jer je najispravniji za WD i Hitachi diskove.
:: Primer: koristio naredbu chkdsk C: /f /r i popravio HDD, ali primetno sporiji i nastavlja da koci u sistemu
:: Sa WD alatom skenirao povrsinu HDD-a za sat i sest sekundi i pronasao lokaciju badsektora, koji su ipak ostali i HDD Regeneratorom 1.51 popravio te lokacije na HDD-u za 6 minuta( uzimao sam malo sire podrucje, jer WD alat gresi i za 2-3 MB za lokaciju gde se nalaze bad sektori, sto nakon tri godine intenzivnog koristenja sam konacno primetio). Ako ih nema vise od 30 i nenalaze se u vecim grupama od 3-4 komada na HDD-u , takav HDD je bio izlozen el. mag. promenama, koje su se odvijale u neposrednoj blizini, a greske nisu stalne, pa se mogu popraviti( receno narodnim jezikom).
rasha44 Pokreni obavezno... 09.09.2008. 02:53 #69896

broj poruka: 1492
što je sigurno, sigurno je. Tek onda ćeš moći da budeš potpuno miran. Ako ti se još neki HDD zezne, pu pu, probaj SpinRite 6.0. I njega imaš na Hiren`s CD. Dosta ga hvale, mada MACHINE kaže da je HD Regeneratr najbolji.

Ja do sada, na sreću, nisam imao te probleme. Jedino sam formatirao diskove sa Low level opcijom kad sam menjao OS ili prebacivao na drugi kompjuter.

Nightbird
ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme.
HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs