Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
RAID 0 640GB WD AAKS
STRANA 1 OD 1
MIGOSA RAID 0 640GB WD AAKS 06.09.2008. 20:40 T11840

status: user
broj poruka: 280
Par pitanjaca...

1. Da li mogu da stavim ova dva HDD u raid 0 i da pritom iskoristim i 320GB WD AAKS kao zaseban sata disk? U slucaju da je ovo izvodljivo imao bi problem sa manjkom sata prikljucaka za struju, (imam ih ukupno 4 na mom napajanju - Chif. CFT-600-14CS 600W) jer pored ova 3 HDD imam i 2 sata DVD RW. Postoji li slucajno kakav adapter za ove sata prikljucke za struju? Ili mozda na ovo moje napajanje moze da se doda jos tih sata prikljucaka za struju posto se svi kablovi mogu staviti i skloniti po potrebi.

2. Da li je moguce posle instalacije OS postaviti HDD u raid? Bezuspesno do malo pre pokusavah da postavim ova dva HDD-a u raid, pa mi je sada potrebna vasa pomoc.
Moju masinu cine:
GA-MA78GM-S2H, Phenom 9550, Chif. CFT-600-14CS 600W, 2x 640GB WD AAKS i ovo pokusavam da uradim na Visti x86
Postupih po uputstvu koje sam dobio sa plocom, ali kada prilikom instalacije Viste treba da instaliram raid driver nastaje problem - nemam floppy (ne znam da li je ovo bitno) pa sam pokusavao da ovaj driver instaliram sa DVD-a koji sam dobio uz plocu - medjutim sistem ne prepoznaje taj driver i ne mogu da ga instaliram. Tek po instalaciji ovog drivera bi trebalo da mi se pojavi HDD u raidu, ali se to ne desava.

Svaka pomoc i odgovori su dobro dosli - moze i neki link ka objasnjenju za postavljanje raid-a.

HVALA UNAPRED SVIMA.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 06.09.2008. 20:54 #69556

broj poruka: 12057

1) Moguće je. Taj Chieftec je vrlo dobro napajanje.

2) Ako planiraš da ti sistem bude na RAID-u bilo koje vrste, RAID niz prvo moraš kreirati u opcijama RAID kontrolera, kako bi dobio jedan HDD = 2 x 640GB. Kada to završiši sledi FORMAT koji će prilično da ti traje odbzirom na particiju od 1.2x TB. Onda sčedi particionisanje itd. Zbog svega ovoga moraš prvo napraviti RAID, pa onda na neku od njegovih particija instalirati OS (predpostavljam da nisi planirao particiju od preko 1.2 TB).
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

Equinoxe Zaboravio sam 06.09.2008. 20:57 #69557

Drajvere za RAID možeš da staviš na flash, externi HDD....bilo šta. Oćigledno imaš funkcionalni računar, čim ovo kucaš, dakle na toj mašini zabodi drajvere na flash ili neki CD (znači uredno raspakovane: INF, SYS fajlovi i ostalo - to ti kažem jer su drajveri za RAID na mojoj ploči na CD u selfextract paketu, i naravno da ih instalacija neće prepoznati.)

MIGOSA bax2003 puno hvala! 06.09.2008. 21:26 #69565

A problem sa manjkom sata prikljucaka za struju? Kako da ga resim adapterom ili kupovinom dodatnih kablova? Gde bi mogao da potrazim to?

Nisam najbolje razumeo da li i nakon instalacije (vec imam OS na 320GB WD) mogu da postavim ova druga dva HDD-a u RAID?

Da li je bolja varijanta da mi OS bude na RAID-u ili ne?

MIGOSA i jos jedno pitanjce... 06.09.2008. 21:35 #69567

AHCI - sta je i cemu sluzi?

P.S.

off topic - Kada kupujete nesto neka vam cene na berzi i drugim sajtovima budu samo polazna osnova - OBAVEZNO pozovite tel. i proverite da li radnja i ima ono sto se reklamira i koja je trenutna cena. Ova 2 HDD-a danas kupih u radnji koja na sajtovima nije ni imala ovaj proizvod i to malko jeftinije nego sto su bile cene na sajtovima.
Equinoxe Re: 06.09.2008. 21:38 #69568

Imaš standardni 4-pin molex to SATA adapter u svakoj bolje opremljenoj radnji, da ne reklamiram ovde. Uglavnom je `Y` tj. jedan molex u 2 SATA. Ali ima ih i 1-1.

Ako ti je OS na drugom HDD-ui planiraš da tako ostane, onda nema problema i nikakve komplikacije. Upali komp, upali u BIOS-u RAID kontroler (ako je integrisan, ili ako nije zabodi PCI karticu), pusti da se win podigne i onda instaliraj drajver za kontroler. Ugasi komp, zabodi HDD-ove na kontroler, pusti da ih win prepozna i opet resetuj. Onda lepo u control panel, administrative tools, computer management i napravi particije na novoj sotoni od preko 1.2 TB.

OS će ti brže na ridi na RAID-u, u to ne ma sumnje. Međutim, pitanje je da li za tim imaš potrebe. Ako se baviš montažom, video i ostalim poslovima gde je brzina HDD-a bitan faktor, onda ne oklevaj.

Equinoxe AHCI 06.09.2008. 21:40 #69570

http://www.intel.com/technology/serialata/ahci.htm

voodoons Re: bax2003 puno hvala! 06.09.2008. 23:23 #69583

broj poruka: 152
uz plocu si trebao dobiti par molex-to-sata adaptera.. prosto ne mogu da verujem da to napajanje ima svega 4 sata prikljucka.. ja imam CM M700 i sa njim sam dobio dva kabla a na svakom ima 4 sata prikljucka, znaci, 8 ukupno..
nema ti smisla da ostavljas sistem na 320-ki kad imas raid 640-ki..
1. U biosu moras postaviti SATA u RAID mode
2. Uputstvo mat.ploce kaze ti kako ulazis u RAID setup.. Tamo napravis raid0 niz (naravno, ako planiras raid0)
3. Udjes u stari windows na starom disku.
4. Control Panel->Administrative tools->Computer managment->Storage->Disk managment
Tu izdelis disk u onoliko particija koliko zelis i Norton Ghostom kopiras particiju gde ti je windows na prvu particiju na RAID disku..
5. U biosu namestis boot sequence na novi RAID disk i dizes sistem sa njega...

:: A problem sa manjkom sata prikljucaka za struju? Kako da ga resim adapterom ili kupovinom dodatnih kablova? Gde bi mogao da potrazim to
::
:: Nisam najbolje razumeo da li i nakon instalacije (vec imam OS na 320GB WD) mogu da postavim ova druga dva HDD-a u RAID
:: Da li je bolja varijanta da mi OS bude na RAID-u ili ne
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MIGOSA Hvala na pomoci voodoons 07.09.2008. 12:10 #69643

Ovo mi je druga ovakva ploca (prvu spalih) - i ni uz jednu nisam dobio adaptere - mislim da uz ovaj model GA i ne daje adaptere jbg., a na ovom napajanju imaju dva kabla sa po dva sata prikljucka, nazalost.

Nego, ovo sa Northon Ghostom me zanima - da li je to ok resenje? Ima li kakvih nedostataka? Suvise dobro zvuci, pa sam malko skeptican. Molim vas da mi neko prenese iskustva. To bi mi ustedelo MNOOOGO vremena u odnosu na ponovnu instalacije OS!

Equinoxe Re: 07.09.2008. 14:22 #69676

Ma kakav Norton Ghost, Acronis True Image Home 11 je mnogo brže i pouzdanije rešenje.

rasha44 Re: Re: 07.09.2008. 15:11 #69685

broj poruka: 1492
Acronis je bolji i zato što ti daje opciju da napraviš Bootable CD, koji radi bez oslanjanja na Restore point (kao Ghost). Možeš da napraviš image kompletne sistemske particije i da ga kopiraš na drugi disk, ili da ideš na klone ili... Ima dosta opcija i sigurniji je.

Ja Ghost (verzija 11) koristim za ATA hardove i to isključivo iz DOS - a.

Nightbird
ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme.
HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.

:: Ma kakav Norton Ghost, Acronis True Image Home 11 je mnogo brže i pouzdanije rešenje
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs