Da li se neko vec odvazio da kupi ovakvu spravicu? Ja sam zakljucio da mi je za moj posao - programiranje, hard disk najuze grlo. Ima li stvarno drasticne razlike u odnosu na 7.200 rpm i za klasicne office i ostale aplikacije?
Mislim da ima razlike, ali minut dva vise ti nije neki preveliki problem pri programiranju, oni ti daju mnogo vece brzine ako ih stavis u RAID, takodje moraces da das mnogo para, jer ti 300GB kosta oko 368 dolara, sto je veoma dosta novca pa je to na tebi, ako hoces kupi neka dva WD-a od 500 GB i njih u raid i miran si, sto se mene tice, ako imas novca daj to je tvoja stvar, reci ce ti jos neko nesto, srecno sa kupovinom!!!
tek sada procitah, leba ri, stvarno cime se bavis??? Vecina programskih jezika koje smrtnik (ne tim) moze da upotrebi a da nije vezano za obradu 3D slike i sirovih stream-ova moze da se obavi na PIII klasi masina
- A N G E L -
:: :: u kome to jeziku programiras kad je hdd usko grlo :: :: Inace, de se oseti 10.000 - oseti se, a bogami i cuje :) :: WD Raptori. I greju se melo vise. Sto predlozi gile - RAID 0 i pevaj :: :: Sto se mene tice, moj kompajler moze i u ramdrive.
Imam WD7400ADFD 74GB, 10.000 16MB keša i jedina mana je buka, naročito pri čitanju, i to mana u odnosu na novije SATA-2 diskove, naročito WD-ove koji se skoro ne čuju. Disk je po testovima na istoj mašini i kontroleru sporiji za 2 MB/s od 2 x WD800JD RAID 0 (80GB, 8 MB keša) što je odličan rezultat, obzirom da je mnogo pouzdaniji od RAID 0 niza, i manje se kao pojedinac greje od ove dvojice u RAID-u. Ova dva mentola u RAID-0......mmmmmmm. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Probao sam pre par meseci 2 komada od po 160GB, i sve sto mogu da kazem je: `Nazalost, nisu moji.`
Razlika izmedju takvog hdd-a i izmedju npr. WD od 500GB, 16MB/7200rpm, je kao razlika izmedju DUPETA I OKA kada se prebacuje vise stotina(ili hiljada) fajlova odjednom. WD se u takvoj situaciji neizbezno ukenja i ne prelazi 3 MB/s, da TRI MEGABAJTA U SEKUNDI, a onakav SCSI prebacuje i 120MB/s, sto je, sudeci prema mom digitalnom windows satu, velika razlika.
A i kada se prebacuje npr. 1 veci fajl velicine nekoliko GB, ja nisam do sada, u zivotu, video da ijedan 7200rpm hdd prelazi 85MB/s... onaj SCSI prebacuje najstvarnije 300MB/s, a i `po nekom mom osecaju` je dva-tri puta brzi u radu, takav utisak sam imao.
Samo, jbg. ``monopol na HDD-ove`` je odavno uspostavljen i vec si u startu za*eban od strane proizvodjaca... pa ti jos na onoliku cenu treba i SCSI kartica od 150 eura...
Tako da... ako nisi pod nekim pritiskom za bas svaki minut... kupi neki hdd koji ti se najvise isplati i uzivaj dok mozes.
Ja nisam cuo ni od koga da hvali Raptor jer `se smatra` jeftinijim resenjem SCSI-a, pa me ne bi cudilo ni da se cuje kao mlazni avion kada se ukljuci, tako da ti ga necu preporuciti.
Sutra cu ici da kupim WD sa 640GB i 16MB (valjda) kesa, 7200rpm, pa cu napisati neki utisak do uvece, mozda izvuces neku korisnu informaciju.
Pozdrav.
Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
@ Slavuj Ne preteruj. Ako imas neispravan HDD nemoj da tvrdis ono sto nije tacno. Ni jedan WD SATA II HDD 500 GB/16MB cache, koji je ispravan nece imati transfer ispod 7.8 MB/s. Probao sam na gomili HDD-ova. Drugo je ako ti je zapao poluispravan primerak.
SCSI zavisno od generacije ide do 262 MB/s, ali samo na sveze formatiranom HDD-u. Jedino, ako koristis SCSI>Fireware 800 onda ti transfer moze da ide i preko 450 MB/s, ali napominjem samo na sveze formatirani HDD i samo u extremnim slucajevima. Inace, SCSI HDD, koji koristim Omicron ASD-323-MB-XU je HDD od tacno 311.85 GB. Transfer preko SCSI kontrolera ide do 256 MB/s, a u proseku ~160 MB/s, dok preko fireware-a 800 na ploci mi ide i do 447 MB/s, ali dosta varira brzina. Max. SATA II kontrolera je transfer 120 MB/s, ali samo u teoriji. Upraksi je zasada najbrzi Samsung SATA II od 1TB-Formula sa max. transferom od 118 MB/s do 8% popunjenosti, kada transfer pada na oko 82 i smanjuje se popunjavanjem, pa sve do ~1/3 ostatka HDD-a, kada transfer pada na 42 MB po sekundi. Ovo su ti podaci iz prakse. Trenutno najbolji od jeftinih HDD-ova je i dalje Samsung od 640 MB, doduse i najtisi. Pozdrav.
Evo i mojih iskustava: Test program SiSoft Sandra 2005 (na tome sam nekada testirao i imam testove razlicitih diskova za uporedjenje, koliko je merodavan necu diskutovati).
1. Asus P5P800/P4(520 2,8GHz), HDD Maxtor 80GB/8MB/7200 - 49MB/s 2. Asus P5WDH Dlx P4(935-2x3,2GHz), WD Raptor 36GB/10000 - 53MB/s 3. Asus P5WDH Dlx P4(935-2x3.2GHz), 2xWD Caviar 250GB/16MB/7200/Raid0 - 101MB/s Ah da svi diskovi su u NTFS-u. Testovi su uradjeni davno a kasnije nisam ponavljao sa novijim komponentama. A Raptora sam testirao neko vreme dok mi nisu stigli Caviari i previse je bucan, nove Raptore od 74GB nisam probao.
Sto se tice programiranja usko grlo HDD??? Verujem da si pogresno zakljucio sta ti je usko grlo. Kupi brz procesor i 4GB rama(32 windows ce da vidi 3-3,5GB), smanji pagefile na 500MB i neces imati HDD kao usko grlo. Radice ti gotovo sve u ramu, a i izaci ce te jeftinije nego brz HDD, u zavisnosti koji komp imas. Ja imam AMD X2 4000+ (OC sa 2,1GHz na 2,65Ghz radi ustede vremena, 4GB kingston. (ovaj procesor i ram kostaju oko 100 eura) Kod mene se otvaraju po 3 visual studia 2005, SQL server manager, i jos neke alatke za baze, svira muzika i uopste ne primecujem da sam gomilu toga otvorio pri kompajliranju.
:: Max. SATA II kontrolera je transfer 120 MB/s, ali samo u teoriji :: Upraksi je zasada najbrzi Samsung SATA II od 1TB-Formula sa max. transferom od 118 MB/s do 8% popunjenosti, kada transfer pada na oko 82 i smanjuje se popunjavanjem, pa sve do
ostalo necu da komentarisem (c c c sta se sve ovde pise), ali ovo je glupost. SSD HDD postizu brzine vece od 120MB/s (teoretski limit je nemoguce probiti zar ne?) Crucial SSD cita 124MB/s max, a MemoRight pise preko 120MB/s
imao sam 2 x 74GB WD Raptor SATA a sad imam 2 x WD3200AAKS-22B3A0 (za neupucene, HDD je sa jednom brzom plocom kao i 00B3A0) i mogu reci da su ova sad kombinacija brzi od Raptora plus sto se Raptori greju kao pecke a i cuju se kao traktori... evo sta rade obicni hardovi u raidu http://img518.imageshack.us/my.php?image=hdtachbenchmarkintelraifa5.jpg
Ako ti treba brzina vidi ima li ovo kod nas, Nenika mi je ovo pokazao, mozda sad imas i sa DDR2 memorijom, vidi ako ti treba hard ovo ti je optimalno resenje, jeste ovaj samo 4GB, ali i to je odlicno!!!
Ja sam sa ovim mojim Seagate 147GB na 15000 RPM osetio veoma veliko poboljsanje u odnosu na Hitachi 320GB, 7200RPM/16MB i molim se da se ne pokvari jer bih morao ponovo isti da kupujem. Nista slabije posle ovoga nije prihvatljivo, bar meni.
Znaci najbrzi HDD u single modu je bez obzira na kapacitet Samsung Spinpoint 1TB i/ili WD 640GB
Ja nemam mogucnost da postavim raid bilo koji na iMac-u pa mi zato treba najbrzi HDD Razmisljao sam dosta o WD 640GB posto je dosta povoljna cena a vidim da se prica da je jedan od najbrzih desktop HDD-ova.
WD 640GB/16MB/7200, povezao sam ga na PCI S-ATA karticu, posto jos uvek nisam kupio noviju maticnu plocu, jer sam sticajem okolnosti postao ``bedna glista``.
Filmove, slike i fajlove prebacuje potpuno istom brzinom kao i stari Maxtor 80GB/2MB/7200, u Total Commander-u 7.02, i sa jednog na drugi hard i sa svoje particije na particiju, podelio sam ga na 2x 297 GB.
Mozda se ovako ponasa zato sto ne radi punim kapacitetom zbog te kartice... ali cu ga ionako veceras najverovatnije nositi do jednog poznanika, treba da prebacim oko 250GB image fajlova nekih audio diskova, pa cu se uveriti. On ima neki noviji komp i isti ovakav hdd, pa cu bas da uporedim, da se uverim da li sam ja kupio falican primerak.
Uglavnom, pisacu ovde i o tome uskoro.
Sto se tice drugih stvari, tih je, gotovo necujan, radi upravo na 32 stepena, kao i Maxtor, ne ispusta nikakve cudne zvukove i ne pravi nikakve probleme pri zajebancijama u Partition Magic-u... zadovoljan sam ovog trenutka, ali mi ipak cifra od 15000 obrtaja u minutu veoma lako ubija to lazno zadovoljstvo.
Za ove pare... dobro je sto jos uvek nije crk`o.
Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.