Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Pci sata kontroler
STRANA 1 OD 1
TurboForce Pci sata kontroler 25.08.2008. 02:35 T11594

status: user
broj poruka: 302
Prijatelj bi uzeo veci hard disk od 500 gb ali je problem u ploci koja nema sata prikljucak. Pa sam mu dao predlog da kupi pci sata kontroler ali sam negde procitao da ti kontroleri ne podrzavaju hdd vece od 137gb ili tako nesto, a kamoli hdd od 500 gb.
Pa me zanima da li je to tacno da covek ne bi bacio pare na hdd i kontroler koji nece da rade na njegovoj ploci?

Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 25.08.2008. 03:09 #67583

broj poruka: 12057

Na SATA kontroler sa SiliconImage SIL3114 čipom sam kačio 2 x 250 GB, so loše si čuo.
Jedina komplikacija, ako se tako može nazvati, su drajveri prilikom instalacije windows-a, znači ili floppy kod XP-a ili nLite, ili na flash, CD/DVD, floppy kod Gliste.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

TurboForce Pci sata kontroler 25.08.2008. 04:05 #67585

Cekaj bax2003 nisam ukapirao. Prilikom instaliranja windowsa moraju da se ubace drajveri za satu preko flopija i ako je kontroler u pci slotu ili moze da se ubaci taj kontroler u vec instaliran windows pa da se onda ubace drajveri za satu.
I reci mi, nasao sam kontroler na netu za manje od 10e pa me zanima da nije to malo jeftino sobzirom da na nekim mestima kostaju duplo pa i vise.

Equinoxe Re: 25.08.2008. 04:54 #67587

Kontroleri su oko 1500 din.
Evo, da razjasnim: kako god koristio taj HDD (ili kao sistemski ili kao sekundarni disk) sa milion ili jednom particijom trebaće ti drajveri.
Razlika je u sledećem ako će HDD biti sekundarni - staviš karticu u komp, upališ, ućeš u win, on je preporzna kao new controler, traži ti drajvere, daš mu ih. Posle instalacije ugasiš komp, zakačiš HDD na kontroler, upališ komp, i win će ti prepoznati novi HDD i to je to.
Ako planiraš instalaciju win-a na njega e onda uzeš zdravu floppy disketu i staviš na nju drajvere od kontrolera. Pokreneš win boot CD i na početku instalacije kad ti dole u plavoj liniji ponudi pritisneš F6 i kod detekcije HDD-ova ponudiće instalaciju drajvera za kontroler koje si stavio na floppy.
Ako iz nekog razloga hoćeš da izbegneš drndanje sa floppy-jem onda u postojeći instalacioni win CD treba da integrišeš drajvere za tvoj SATA kontroler kako bi ti sam win prepoznao kotroler pri instalaciji i na njemu našao tvoj novi HDD.
Instegracija drajvera u win se radi sa programom nLite (http://www.nliteos.com) i oko integracije pročačkaj po njihovom sajtu, ima dosta tutorijala. Iskreno, ako si nekad petljao sa drajverima i imaš neko iskustvo, operacija je P.DIM.

MACHINE Nema se sta dodati, niti oduzeti 25.08.2008. 09:11 #67591

broj poruka: 5710

- A N G E L -

::
:: Kontroleri su oko 1500 din
:: Evo, da razjasnim: kako god koristio taj HDD (ili kao sistemski ili kao sekundarni disk) sa milion ili jednom particijom trebaće ti drajveri.
:: Razlika je u sledećem ako će HDD biti sekundarni - staviš karticu u komp, upališ, ućeš u win, on je preporzna kao new controler, traži ti drajvere, daš mu ih. Posle instalacije ugasiš komp, zakačiš HDD na kontroler, upališ komp, i win će ti prepoznati novi HDD i to je to
:: Ako planiraš instalaciju win-a na njega e onda uzeš zdravu floppy disketu i staviš na nju drajvere od kontrolera. Pokreneš win boot CD i na početku instalacije kad ti dole u plavoj liniji ponudi pritisneš F6 i kod detekcije HDD-ova ponudiće instalaciju drajvera za kontroler koje si stavio na floppy
:: Ako iz nekog razloga hoćeš da izbegneš drndanje sa floppy-jem onda u postojeći instalacioni win CD treba da integrišeš drajvere za tvoj SATA kontroler kako bi ti sam win prepoznao kotroler pri instalaciji i na njemu našao tvoj novi HDD
:: Instegracija drajvera u win se radi sa programom nLite (http://www.nliteos.com) i oko integracije pročačkaj po njihovom sajtu, ima dosta tutorijala. Iskreno, ako si nekad petljao sa drajverima i imaš neko iskustvo, operacija je P.DIM
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
TurboForce OK 25.08.2008. 11:42 #67610

Hvala Bax.
Izvini sto sam te cimao, sad kapiram sta je pesnik hteo da kaze.
Inace HDD ce se koristiti kao sekundarni a kontroler sam nasao za manje od 1000 din sa E-SATA, ATA i 2xSATA prikljuccima.
Javljam sta sam uradio.
Equinoxe Re: OK 25.08.2008. 14:59 #67628

Ondа prva varijanta, kartica, uključ, drajveri, iključ, hdd u karticu. I vidi ako ne mora da bude na tij kartici SIL3112a jer je dosta problematičan. Nek je bar 3114.

:: Hvala Bax
:: Izvini sto sam te cimao, sad kapiram sta je pesnik hteo da kaze
:: Inace HDD ce se koristiti kao sekundarni a kontroler sam nasao za manje od 1000 din sa E-SATA, ATA i 2xSATA prikljuccima
:: Javljam sta sam uradio.
Equinoxe Re: OK 25.08.2008. 14:59 #67629

Ondа prva varijanta, kartica, uključ, drajveri, iključ, hdd u karticu. Ta mi je cena malo sumnjiva, I vidi ako ne mora da bude na toj kartici SIL3112a jer je dosta problematičan. Nek je bar 3114.

:: Hvala Bax
:: Izvini sto sam te cimao, sad kapiram sta je pesnik hteo da kaze
:: Inace HDD ce se koristiti kao sekundarni a kontroler sam nasao za manje od 1000 din sa E-SATA, ATA i 2xSATA prikljuccima
:: Javljam sta sam uradio.
TurboForce Pci sata kontroler 25.08.2008. 16:50 #67642

OK Bax provericu, mada u prodavnici su mi rekli da mogu da je vratim u roku od 7 dana ako nesto ne radi ili nije kompati bilno. Uzecu je i prikljucicu moj HDD od 320gb pa ako radi onda se kupuje HDD od 500gb.
P.S: Nadam se samo da ne bude da je radilo na mom Sigejtu a a kad uzmemo WD na nece.
TurboForce Pci sata kontroler 28.08.2008. 19:08 #68073

Uzeo sam danas kontroler i instalirao ali kad ubacim moj hdd nista se ne dogadja.
Pokusavao sam i zadnji sata ulaz i opet nista, jedino sto je moglo da bude prilikom instaliranja drajvera mi je izbacilo desetak opcija koje mogu da se instaliraju a ja sam odabrao onu na koju je vec bilo namesteno.
Izvadim kontroler da vratim u prodavnicu kad ono ispod procesora dva crvena prikljucka od sate, ja odlepio. Ispostavilo se da je prethodni vlasnik mom prijatelju reko da komp nema sata prikljucak a on to meni preneo.
Tako da je samo kupljen hdd od 500 gb u istoj prdavnici a kontroler vracen i svi su srecni osim mene jer sam po naj vecem spicu jurio za kontroler i posle se po kisi vracao da uzmem hdd.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs