Imam veliki probleeeem!!! Imam maticnu plocu GIGABYTE GA-MA74GM-S2H i imam 3 externa kucista za hdd CHIEFTEC CEB-35S u kojima su diskovi od po 500gb. Kad sam imao staru maticnu plocu sve je radilo kako treba. I USB konekcija i e-sata. Ali od kad sam uzeo ovu plocu mnogo me zezaju. Jedan dan hoce da rade kao e-sata, drugi dan nece. Dok na USB sve radi kako treba. Pa onda jedan hoce da radi kao e-sata, drugi nece, treci hoce...... Probao sam sve moguce kombinacije hdd-a, rackova i kablova, ali nikad nece da rade isto.... A od kad sam reinstalirao windows (xp i vista), e-sata uopste nece da radi nego sve koristim preko usb... Zna li neko u cemu je problem i zasto mi se to tako desava?
si lepo instalirao WinXP SP-3 od nule i nove drivere onda je gotovo sigurno u ploci. X puta sam pisao o tome da Gigabyte ne treba kupovati, pogotove ne uATX pa cak ni narrow formate. Posto niko nece da slusa, izvolte pa se bakcite sa sirokom lepezom najbizarnijih problema koje moze da ponudi ova, vec 2 godine, skart firma. Ha, mozda ovoga puta i nije GA u pitanju ali svejedno, uzas jedan, najezim se na sam pomen ove, nekada, jake i dobre kompanije
Probaj da HDD-ove u fiokama povežeš direktno u sata konektore na ploči, dakle bez među kablova od SATA na ploči do backpanel-a. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Machine, hvala na odgovoru, ali meni je crkla bila maticna pa sam zbog toga i uzeo ovu. Prethodna je bila jos gora od ove ali mi nije pravila probleme. Ja sam ovde pitao za savet sta da radim sa e-sata , a ne da mi odredjujes koju cu plocu da kupujem. Mozda ti imas para za razbacivanje ali ja nisam hteo da ulazem neku veliku lovu. Morao sam plocu da prilagodim kucistu i procesoru. Ali i nema logike da neka ploca od pre 2 godine sve radi a ova nova nece......
Da, ja sam sinoć bio kod njega. Trenutno je instaliran XP sa SP3 i sa najnovijim drajverima. eSATA neće nikako da proradi osim ako ne uključiš hard disk pre paljenja kompjutera, a u tom slučaju pretpostavljam da ga je BIOS registrovao kao fiksni disk. Kod Viste je situacija bila malo drugačija: takođe neće normalno da prepozna disk, ali za razliku od XP-a, kada odeš u Device Manager pa na opciju Refresh List eventualno bi prepoznala novi hard disk. Sve mi se čini kao da ploča (ili drajver) trenutno ne podržava hotplug. Ali još čudnije je što je neko vreme dobro radila...a sada iz čista mira neće.
Probao sam i Ubuntu čije je jezgro ludelo sa sata hard diskovima, ponekad je registrovao HD, a nekad se žalio na nešto (još uvek ne znam da protumačim sve greške koje izbacuje).
Probaćemo sa HDD direktno na ploču.
Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738
Probaj update Biosa to mi jedino pada napamet. A moguce da i ploca nije ispravna, jer ste probali te Hdd-ove na nekoj drugoj masini. Meni je problem jednom pravilo i napajanje jedan hdd cas je radio cas nije.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.