Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
hdd
STRANA 1 OD 1
Ruff hdd 13.06.2008. 01:03 T10394

status: user
broj poruka: 829
posto nisam dugo pratio trziste i performanse hard diskova, a nemam sada ni vremena, moram da vas pitam za misljenje...

da li je bolje seagate barracuda ST3750330AS (750gb, 32mb kesha) ~ 130e

ili WD caviar WD10EACS (1TB, 16MB kesha) ~ 153e

u igri je jos i WD7500AAKS (750GB, 16MB kesha) ~ oko 110e

jesu li znacajno primetnije performanse sa tih 16MB kesha vise ili da uzmem 250GB vise, ili mozda najbrzi ovaj treci?...:/ trenutno nemam pare za ovog od 1TB, al ako se smislim za njega sakupicu nekako... dakle, cena je bitna...

molim vas za pomoc, u frci sam... po vama, najefikasniji, najbrzi i najpouzdaniji je?...
(takodje, ako neko ima neki od pomenutih, voileo bih da cujem misljenje...)

dakle, na mom mestu, sta bi ste vi uzeli?...

Nikolas
every day 4 us something new...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Nicolas Raptori i Velociraptori su ZAKON! 13.06.2008. 01:11 #58579

broj poruka: 308
10000 obrtaja, malo bucni, ali najjaci diskovi.

Ruff Re: Raptori i Velociraptori su ZAKON! 13.06.2008. 01:17 #58582

hehehe, dobro, pogresno sam se izrazio... da se ispravim... gledamo samo one na spisku gore...:)))

sto se raptora tice, ne treba mi nesto toliko brzo sa toliko malo prostora za date pare... a da mi pored toga ne da ni da spavam...xD

Nikolas

:: 10000 obrtaja, malo bucni, ali najjaci diskovi
::
Nicolas Ma saljim se ja malo 13.06.2008. 01:23 #58583

broj poruka: 308
Ima neki WD od 640GB nisam siguran, on je dobar,
a mozas recimo za 100-nak eura da vezes 2 x 320GB u raid i to WDSE16 3200AAKS,
razbijaju, a od ovih koje si naveo, ne znam... Vidi taj od 32 mega kesha, slagao bih te kad bih ti rekao da to pomaze u performansama, verovatno da, ali koliko ne znam. Nek` da jos neko misljenje pa da vidimo i mene zanima,
32MB sigurno znaci ali pitanje i koliko. Poz

VMARC Raptori su precenjana bulja od diskova 13.06.2008. 02:14 #58593

broj poruka: 9425
WD 1TB i vozi Misko...

Equinoxe Re: 13.06.2008. 02:19 #58596

broj poruka: 12057

Ja b i taj TB ili WD7500AAKS.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

MaliAbner Eh... 13.06.2008. 09:06 #58614

broj poruka: 7769
Ja bi se odlucio po ceni, a po ceni je najpovoljniji ovaj poslednje navedeni.
Ali, uvek postoji neko ALI, kad malo bolje sagledas stvari vidis da je najpovoljnija kupovina dva WD640, ljudi se cak i ovde na forumu kunu da su ih kupovali za oko 6000 dinara sto ce reci da su dva komada 12000 (al cepam ovu matu) a pri takvoj kupovini dobijes dve (ili vise) stvari, ali ja cu navesti samo par:
-veci kapacitet 2*640 = 1.28TB (a cena ista kao onaj drugi sa navedenog spiska),
-sigurnost tj. kad imas jedan veliki disk i on rikne nemas disk, u slucaju kupovine dva WD640 kad jedan rikne ostaje ti drugi a mozes da iskoristis elektroniku da pocupas podatke sa pokvarenog (samo u slucaju sprzene elektronike sto je i najcesci kvar),

-ostale prednosti ovakve kupovine pronadji sam a siguran sam da ih ima jos nekoliko ako nista drugo imas mogucnost za RAID kombinaciju a to ce ti biti veeeeeliki dobitak u brzini sistema uopste...

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

Vaskev re 13.06.2008. 09:21 #58618

broj poruka: 1673
Ja bi se odlucio po ceni, a po ceni je najpovoljniji ovaj poslednje navedeni.
Ali, uvek postoji neko ALI, kad malo bolje sagledas stvari vidis da je najpovoljnija kupovina dva WD640, ljudi se cak i ovde na forumu kunu da su ih kupovali za oko 6000 dinara sto ce reci da su dva komada 12000 (al cepam ovu matu) a pri takvoj kupovini dobijes dve (ili vise) stvari, ali ja cu navesti samo par:
-veci kapacitet 2*640 = 1.28TB (a cena ista kao onaj drugi sa navedenog spiska),
-sigurnost tj. kad imas jedan veliki disk i on rikne nemas disk, u slucaju kupovine dva WD640 kad jedan rikne ostaje ti drugi a mozes da iskoristis elektroniku da pocupas podatke sa pokvarenog (samo u slucaju sprzene elektronike sto je i najcesci kvar),

-ostale prednosti ovakve kupovine pronadji sam a siguran sam da ih ima jos nekoliko ako nista drugo imas mogucnost za RAID kombinaciju a to ce ti biti veeeeeliki dobitak u brzini sistema uopste...

Apsolutno se slazem, ja sam WD5000AAKS platio pre neki dan 5300din tako da mozes imati 2x500 za 10600 sto je daleko bolja varijanta nego jedan od 1TB. Jako je nezgodno cuvati toliku gomilu diskova na jednom HDD-u pa ako crkne ode sve u k...

Vaskev re 13.06.2008. 09:23 #58619

broj poruka: 1673
Ah da zaboravih da kazem po svim testovima je daleko bitniji model diska nego velicina kesa, diskovi sa 32MB kesa ne donose nikakvu prednost, cak su na testovima imali losije performanse, vise o tome kao i detaljni test velikih diskova potrazi na Bencmark sajtu.

Ruff hvala svima na odgovorima, ovo mi jako znaci!:D 13.06.2008. 14:24 #58648

zasad sam planirao da kupim samo jedan hdd, a posle kad zatreba...

bio sam skroz protiv raida ako nije mirror, sve dok nisam saznao da moze da se uradi raid samo jedne particije... pa cu mozda raidovati c... e sad, sta se desava sa ostalim particijama kad rikne maticna ploca?...:/

maliabner, definitivno si mi dao najlogicniji predlog, ako rikne, ode meni jedan tb podataka... mnogo bre...
evo malo sam prelistao benchmark i kazu da je wd od 640gb sa dve ploce najefikasniji... a kazu i da je tih sto mi je bitno... znaci jako me zanima...:)
kazu da 32mb kesha ne daje veliku prednost, a s obzirom na razliku u ceni...

uzecu jedan hdd, wd-a od 640gb ili 750gb...
koji je bolji od ta dva po vama? 640gb ~ 5900din, isto 3god garancije.

640gb= 2 ploce od 320gb, 750= 4x188gb, kolika je tu realna razlika u performansama?...

i jos jednom da zahvalim svima na odgovorima, ovo mi puno pomaze!...:)

Nikolas

MaliAbner Re: hvala svima na odgovorima, ovo mi jako znaci!:D 13.06.2008. 15:14 #58654

broj poruka: 7769
Nemam pojma koja je razlika izmedju 640 i 750, ali svi na testovima govore da je brzi ovaj sa sve ploce, HD Tune je izmerio nekih 130mb na pocetku diska ali kasnije dosta padne, moj smugsmug 640 ima nekih 115-120 na pocetku diska ali manje pada u odnosu na WD. wd 750 bi trebalo da je tu negde kao moj smug smug ali je prilicno skuplji, 30-35E.
Kopiranje sa WD160 na sredinu smugsmug-a ide 90-105 mb/s, znaci sest filmova (4.4gb) za manje od 60 sekundi, sto je moras priznati vise nego pristojno, tako da bi na WD islo verovatno nesto brze, mada prilikom uporedjivanja krivih dobijenih sa HD Tune WD ima prilicno vecu testeru nego smugsmug 640gb.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

:: zasad sam planirao da kupim samo jedan hdd, a posle kad zatreba..
:: bio sam skroz protiv raida ako nije mirror, sve dok nisam saznao da moze da se uradi raid samo jedne particije... pa cu mozda raidovati c... e sad, sta se desava sa ostalim particijama kad rikne maticna ploca?...:
:: maliabner, definitivno si mi dao najlogicniji predlog, ako rikne, ode meni jedan tb podataka... mnogo bre...
:: evo malo sam prelistao benchmark i kazu da je wd od 640gb sa dve ploce najefikasniji... a kazu i da je tih sto mi je bitno... znaci jako me zanima...:
:: kazu da 32mb kesha ne daje veliku prednost, a s obzirom na razliku u ceni..
:: uzecu jedan hdd, wd-a od 640gb ili 750gb..
:: koji je bolji od ta dva po vama? 640gb ~ 5900din, isto 3god garancije
:: 640gb= 2 ploce od 320gb, 750= 4x188gb, kolika je tu realna razlika u performansama?..
:: i jos jednom da zahvalim svima na odgovorima, ovo mi puno pomaze!...:
:: Nikola
:: every day 4 us something new..
Ruff Re: 13.06.2008. 17:29 #58665

::Kopiranje sa WD160 na sredinu smugsmug-a ide 90-105 mb/s, znaci sest filmova (4.4gb) za manje od 60 sekundi, sto je moras priznati vise nego pristojno, tako da bi na WD islo verovatno nesto brze, mada prilikom uporedjivanja krivih dobijenih sa HD Tune WD ima prilicno vecu testeru nego smugsmug 640gb

O_o
90-105mb/s?... a meni sa particije na particiju, ako sam bas bas srecan, ide jedva 40mb/s, inace oko 12-33mb/s...:( dzaba sto defragmentujem, ne pomaze puno... videcu kako ce ici sa harda na hard...:)

odlucio sam se da uzmem wd6400aaks, posto mi izgleda da je bolja kupovina. necu da preterujem da uzmem dva komada, al ako mi zatreba kasnije, kupicu...:D

hvala na savetima, zaista mislim da sam doneo pravu odluku. sada sve zavisi od wd-a... i njihovog kvaliteta!xD

Nikolas

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs