Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
Pomoc oko Dizajniranja Home Theatre System
STRANA 1 OD 1
sdsolunac Pomoc oko Dizajniranja Home Theatre System 04.05.2016. 23:40 T63485

status: user
broj poruka: 3
Prilikom dizajniranja Home Theatre System treba obratiti paznju na kvalitet svih elemenata kao sto su :

1. Surround Speakers (Zvucnici )

Surround zvucnici su veoma vazna komponenta prilikom dizajniranja jednog home theatre system .

Postoje razni surround sistemi kao sto su 2.1 , 5.1 , 7.1 , uprkos tome za pracenje filmova je neophodno imati jedan minimum kao sto je 5.1 sistem .

2. Surround Receiver (Resiver )

Resiver je najvaznija komponenta u Theatre System vrsi proces pojacanja i korekcije zvuka u jednom surround sistemu .
Vrlo je bitno posedovati resiver sa velikim brojem ulazno izlaznih jedinica kao sto su HDMI in /Out ,podrska za Blu-ray diskova , Blutooth konekcija kao i sto veceg broja podrska audio i video fajlova .

3. HDMI cables (kablovi )

Kao poslednja karika pri izgradnji Home Theatre System sigurno doprinosi i dobar izbor HDMI .Uvek je vazno birati HDMI dobrog kvaliteta uz minimalnu podrsku 1080p kvaliteta prenosa videa .

Postavljane Surround sistema 2.1 podrazumeva:

Prvi korak koji treba sprovesti kod postavljanja ovog sistema je postaviti subwoofer (zvucnik 4) koji uglavnom ima karaketristiku uskousmerenog zvucnika (omnidirectional) .Uglavno se postavlja blizu resivera , ali ne i u uglovima sobe blizu zidova .

Drugi korak je postavljanje levog i desnog prednjeg zvucnika na 1 do 1,5 metar od centralne ose gledanja i na visini glave gledaoca od 1 do 1.5 metar . Cilj je formiranje jednakokrakog trougla sa uglaovima od 20 do 30 stepeni .

Postavljane Surround sistema 5.1 podrazumeva

Prvi korak koji treba sprovesti kod postavljanja ovog sistema je postaviti subwoofer (zvucnik 5) koji uglavnom ima karaketristiku uskousmerenog zvucnika (omnidirectional) .Uglavno se postavlja blizu resivera , ali ne i u uglovima sobe blizu zidova .

Drugi korak je postavljanje levog i desnog prednjeg zvucnika na 1 do 1,5 metar od centralne ose gledanja i na visini glave gledaoca od 1 do 1.5 metar . Cilj je formiranje jednakokrakog trougla sa uglaovima od 20 do 30 stepeni .

Treci korak je postavljanje centralnog zvucnika ( zvucnik 3) ispod ili iznad televizora koji je uglavnom odgovoran za govor koji cujemo .

Cetrvrti korak je postavljanje surround zvucnika ( zvucnik 6) na 90-100 stepeni od centralne ose ili na 10-20 stepeni od glave posmatraca .

Postavljane Surround sistema 7.1 podrazumeva

Prvi korak koji treba sprovesti kod postavljanja ovog sistema je postaviti subwoofer (zvucnik 5) koji uglavnom ima karaketristiku uskousmerenog zvucnika (omnidirectional) .Uglavno se postavlja blizu resivera , ali ne i u uglovima sobe blizu zidova .

Drugi korak je postavljanje levog i desnog zvucnika ( zvucnik 2) na 1 do 1,5 metar od centralne ose gledanja i na visini glave gledaoca od 1 do 1.5 metar . Cilj je formiranje jednakokrakog trougla sa uglaovima od 20 do 30 stepeni .

Treci korak je postavljamo centralni zvucnik ( zvucnik 3) ispod ili iznad televizora koji je uglavnom odgovoran za govor koji cujemo .

Cetrvrti korak je postavljanje Surround zvucnika ( zvucnik 6) na 90-100 stepeni od centralne ose ili na nekih 10-20 stepeni od glave posmatraca .

Peti korak je postavljanje zvucnika ( zvucnik 7) iza posmatraca u istoj osi sa levim i desnim prednjim zvucnicima na 150 stepeni od centralne ose .

Kakva su vasa iskustva ?

Electrical Consulting Engineers
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed -Ne postoji najvaznija komponeta u sistemu - cim je jedna... 05.05.2016. 04:12 #617962

broj poruka: 10997
komponenta vaznija od drugih, sistem je neizbalansiran

-Risiver NE treba PRE SVEGA da ima bluetooth konektivnost, nego dobre tranzistore u audio-sekciji, dakle da bude snabdeven kvalitetnim pojacavacem

-Omnidirectional speaker je USKOUSMERENII zvucnik, zvucnik koji, manje-vise emituje zvuk u svim pravcima (to jest, slusalac ima takav utisak), a ne ``uskopojasni``

-Koriscenje termina ``surround speakers`` nije dovoljno jasno - zbog vece jasnoce, treba koristiti ``rear speakers`` i ``side speakers``

-Osim stndardnih ``surround`` sistema postoji i OOPS - out-of-phase-stereo, odnosno sistem koji se sastoji od pojacavaca/risivera sa dva stereo izlaza (zvucnicki parovi A i B) i 4 zvucnika, cime se dobija ``pseudo 4.0``
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Spacewla rep 05.05.2016. 09:19 #617967

broj poruka: 612
Torto, +1 za tebe! :)

Čim pročitah ovo gore, odmah sam shvatio da je to današnje poimanje iPhone generacije kako izgleda jedan audio/video sistem u kući.
Čudo kako je zaboravio da spomene kao nr.1 priključak na risiveru: `dock` za iPhone. Pa stvarno danas svaki risiver počevši od nekada `high-end` klase: harman kardona, preko marantza, pa do yamahe ..svi imaju i ulaze za iPhone, iPad, te fore.
Eto na šta se svelo današnje audio i videofilstvo, na reprodukciju kompresovane muzike (.mp3) i gledanje kompresovnih video materijala.
U svkom slučaju, da ne tupim previše,gore nigde nije spomenuo prvu kariku u lancu - televizor?
Kakvi risiveri skupoceni, kakvi 7.1 sistemi, kakvi uglovi montiranja zvučnika... treba dobra fotelja i tv ispred. Pa na osnovu njega formiraj sistem. Mene su oduševili Samsung iskrivljeni UHD modeli za home sistem. Eto, prvo jedan takav TV u koga ćeš buljiti i na kome ćeš razaznati sve detalje koje ti risiver isporučuje, pa na osnovu njega formiraj sistem.

Ovo mu dodje isto kao na PC tržištu, kupio si 17 inča monitor sa rezolucijom od 1280 max, a ovamo opremio kućište najbesnijim komponentama i ubacio tamo neki GTX Titan X da obradjuje video. mislimm.... balansirane komponente, ali treba krenuti od prve.

tortojed Da, televizor... Kolega se, doduse, koncentrisao na audio kariku u 05.05.2016. 09:32 #617968

home theater lancu... Naravno, bolji tv prijemnik ce imati (valjda) i bolju reprodukciju zvuka (kao audio source), pa ce se to osetiti i u ``finalnom zvuku`` ...

MilosNBG .. 05.05.2016. 10:13 #617969

broj poruka: 1586
Hajd da pogledamo nesto malo preciznije.

Omnidirekcioni zvucnici kako im ime samo kaze, pokusavaju da rasire zvuk uniformno oko sebe, nisu uskosmerni nikako, vec naprotiv - njima se pokusava difuzno rasipati zvuk. Tu nastaje problem frekvencija jer sto je frekvencija zvuka visa - sam zvuk postje usmereniji u prostiranju.

Surround sistem je zapravo besmislen kada se malo bolje pogleda jer sve to ko zvuka pre svega zavisi do kvaliteta drajvera i samog audio uredjaja koji u integrisanim varijantama jeste dobar - ali ne i vrhunski, niti ce kad nadmasiti sekcijske audio uredjaje gde su stepeni razdvojeni, pa imas odlicno predpojacavacku jedinicu, pa imas odlicnu ekvilajzersku jedinicu sa korekcijama zvuka, pa imas izlazni stepen u klasi A i slicno i naravno, paket zvucnika.

Takodje, jedna od zabluda je i to da je i jedan bas-zvucnik dovoljan. Nije. Niske frekvence do 100-tinak Hz se rasprostiru difuzno, ali preko 100-150Hz ipak pokazuju da imaju malo usmereniju karakteristiku za onog koji slusa. Drugim recima, ako bas hoces pravi surround efekat, bar dve bas kutije u prednjoj polusferi slusanja, sa crossover0ima koji ne pustaju nista preko 100Hz. A onda zvuk prelazi na takozvane satelite, koji opet, treba da budu ne srednji/visoki kombinacija, vec prakticno - full range dvosistemci.

Trece digi-audio signal tj A/D i D/A konverzija toliko degradijau zvuk, da je potpuno i besmisleno koristiti neki surround sistem jer deo audio spektra ce mu uvek faliti, ma koliko dobra konverzija bila. Poenta kvalitetnog zvuka nije samo u njegovoj definicji vec i u njegovim nepravilnostima koje takodje treba cuti.

Dosta sam se igrao sa tim sranjima i dosao do sledeceg - kvalitetno STEREO pojacalo i kvaltetni trosistemski zvucnik u jednom HD ili Bly-Ray filmu, su mi davali pet puta lepsu i topliju zvucnu sliku nego 5.1. I uvek sam ga kacio na analogni izlaz plejera, nikada na HDMI pa da sa TV-a vucem signal. Drugim recima, izvor zvuka se uzima sa tacke gde je najmanji broj D/A konverzija, sto je najcesce sam plejer. Svaki dodatni stepen konverzije samo redukuje kvalitet zvuka.
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!

tortojed Veliki deo ovoga sto si napisao, tacno je. Medjutim, jedno je... 05.05.2016. 12:59 #617970

neodrzivo (fakticki ili matematicki) to jest, netacno:

1. surround sistem NIJE besmislen, zato sto on reprodukuje zvuk na taj nacin sto ``simulira`` prostor- zvuk koji ``proizvodi`` neko dogadjanje ispred, iza, sa strane, iznad i (eventualno) ispod slusaoca/gledaoca. Dakle, avion, u niskom letu ``prelece`` slusaoca/gledaoca, zvuk koji se pri tome generise prati ovo kretanje (slusalac/gledalac cuje tih zvuk iza svojih ledja, zvuk se pojacava, iznad slusaoca/gledaoca je, polako pada na ``horizont`` ispred slusaoca/gledaoca i jenjava...). Ovo je NEMOGUCE postici mono/stereo sistemom. Donekle (donekle) je situaciju moguce simulirati quadrophonic-om i OOPS-om.

2. ovo za omnidirectional sam i ja napisao

edit: sad tek primecujem da sam, dok sam ispravljao kolegu, izostavio ``NIJE/ uskousmereni zvucnik nego ``...
caranovic E sad, da sam na tvom mestu a u ovim godinama .... 05.05.2016. 16:50 #617975

broj poruka: 434
Kao portfolio, 3 godine sam proveo na poslu gde sam sa ludakom, audiofilom, uglavnom samo slusao muziku na pojacalima,zvucnicima,CD plejerima,DACovima i blu tut emiter/risiverima, dekovima... to se menjalo bre svakih mesec dana po par komponenti....
Elem, tehnika godista 1973/2010..... tako da, pristojno pojacalo/50 eur ili vise sa obzirom da ti treba nesto sto je recimo 5.1,dakle zasebna komponenta, pristojni zvucnici Hi Fi oko 70 eur i jos centralni i zadnji recimo da moze da se okace jos oko 60 eur, zvucna kartica oko 20 eur,kablovi oko 20 eur.moze kolko hoces vise cak i 3eur po metru,eventualno uradi sam DAC oko 20 eur i gooomila FLACova. Ovim bi stereo zvuk, muziku gurao na Hi Fi a moze i dual stereo, a filmove i igre u zavisnosti od kompresije, pravi 5.1 ili uz pomoc zvucne lazni. To je to ... e sad, ja za ovako nesto nemam mesta na gajbi iako imam slicnu, troduplo jeftiniju kombinaciju na mali ustrb kvaliteta....Samo da nadjes nekoga ko se razume u pojacala/risivere 5.1 i zvucnike koji su jelte, veeoooma bitni...e onda vidis koliko je mp3 jedno obicno sranje.....kvalitet mislim...Dakle za kvalitet ne mora uniformno moze i sa nekoliko `proizvodjaca`.

nenika2009 A NIKO NE POMENE ELEKTOSTATICKE ZVUCNIKE 05.05.2016. 17:21 #617976

broj poruka: 1083

Jedan par elektrostatika napred, ako fali basa, dodati jedan subfower al ga staviti u sredinu.Kod elekrtostatika bas je u sredini a svi ostali instrumenti se nalaze u prostoru izmedju elektrostatika.A za eho, to jest zadnji par moze nesto jeftinije da se stavi.
A za jos vise zvucnika je luksuz i nepotrebno.
tortojed To je druga stvar, Nenika - nismo se upustali u razmatranje... 05.05.2016. 19:57 #617979

tehnologije samih zvucnika, to jest zvucnih jedinica i kutija u kojima su ove smestene.
Elektrostaticki zvucnici u praksi predstavljaju manje isplativo resenje - manje basa, uz nesto bolju definiciju srednjeg pojasa frekvencija. Titanijumski, ferofluidom hladjeni elektromagnetni visokotonci i mocni (10``+) basovi su zakon, kada se radi o ``bang for the buck`` projektima...

nenika2009 Imao sam i njih al elektrostatici sto rade,zvuci koje nikad pre cuo,kao i raspored u prostoru. 05.05.2016. 20:20 #617980

broj poruka: 1083
http://www.upslike.net/imgdb/image-478e0b.jpg
I ove sam imao sa ferofluodom i bili su do 45 Khz,Imaju frekvenciju i snagu ali nemaju raspored u prostoru.

sdsolunac Omnidirectional speaker 06.05.2016. 08:55 #617992

broj poruka: 3
Hvala kolegama na izlaganjima.
Za Omnidirectional speaker ste u pravu emituje zvuk u svim pravcima .
Electrical Consulting Engineers

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs