Kako da znam koja žica ide gde, kondenzator je potpuno kružan i nema nikakvih oznaka tako da nemam predstavu kako da ga priključim. Izgleda ovako http://www.clean-machine.com.au/images2//P-12641.jpg i na njemu su bile priključene samo dve žice.
Evo ga tekst koji sam postavio na neki uradi sam forum, da ne pišem opet.
`Imam problem sa veš mašinom pa ću Vam u narednom tekstu preneti kvar najbolje što umem. Mašina je uključena kao i svaki put, ali je iz predela programatora izletela varnica i osetio se miris gume. Takođe je izleteo i osigurač. Ja sam otvorio mašinu, i video da se na jednom mestu zica vremenom ogulila jer je bila u kontaktu sa oštrim delom neke metalne poluge. Žica je evidentno bila spržena a i deo poluge je bio crn na mestu kontakta. Odsekao sam deo žice i samo je prespojio i oblepio izolir trakom. Tada sam isprobao veš masinu (na kratko), i radila je i pumpa i bubanj, međutim posle dan-dva kada je puštena u rad bubanj nije hteo da se okreće, sve ostalo radi, ali kad treba da se okreće bubanj samo se čuje zujanje, kao da nema dovoljno snage. Kada se stavi na centrifugu onda se čuje krčanje. Da li neko ima predstavu koji je kvar ili šta bih mogao da proverim?`
Od tada sam promenio samo ovaj kondenzator ali bez uspeha.
Ajd prvo rucno probaj da okreces bubanj, pa ako zapinje onda je lezaj.
:: Evo ga tekst koji sam postavio na neki uradi sam forum, da ne pišem opet :: :: `Imam problem sa veš mašinom pa ću Vam u narednom tekstu preneti kvar najbolje što umem :: Mašina je uključena kao i svaki put, ali je iz predela programatora izletela varnica i osetio se miris gume. Takođe je izleteo i osigurač :: Ja sam otvorio mašinu, i video da se na jednom mestu zica vremenom ogulila jer je bila u kontaktu sa oštrim delom neke metalne poluge. Žica je evidentno bila spržena a i deo poluge je bio crn na mestu kontakta. Odsekao sam deo žice i samo je prespojio i oblepio izolir trakom :: Tada sam isprobao veš masinu (na kratko), i radila je i pumpa i bubanj, međutim posle dan-dva kada je puštena u rad bubanj nije hteo da se okreće, sve ostalo radi, ali kad treba da se okreće bubanj samo se čuje zujanje, kao da nema dovoljno snage. Kada se stavi na centrifugu onda se čuje krčanje :: Da li neko ima predstavu koji je kvar ili šta bih mogao da proverim? :: :: Od tada sam promenio samo ovaj kondenzator ali bez uspeha ::
ali je iz predela programatora izletela varnica i osetio se miris gume. Takođe je izleteo i osigurač. Tu je verovatno onda problem.programator.Ostecen kontakt zbog kratkog spoja.
Ako ti kond. nije resio problem, najverovatnije je motor u pitanju. Probili namotaji i trebalo bi ga previnklovati.
Skini ga pa ga preko kond. spoji direkt na 220V i vidi kako se ponasa ( a mozes i bez kond ). Moras nekako i opteretiti rotor...Ako nisi vican, odnesi kod nekog majstora/ vinklera da ga pregleda i eventualno premota. Vratis i to je to.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
@nenika Programator kao programator mislim da radi, uključuje pumpu, ubacuje i izbacuje vodu, drugačije se ponaša na različitim programima itd, a i ne vidim da ima neko vidno oštećenje.
@gilopile Jel može neko detaljnije upustvo kako šta povezati kod motora da bih ga ispitao ili je suviše komplikovano pa bolje da odnesem negde?
Žica ide od programatora do motora (spaja se u onaj veliki konektor koji se priključuje na motor). Skinuo sam kaiš sa motora i tako uključio mašinu i motor radi, ali ne znam da li radi dovoljno dobro. Posle vraćanja kaiša je proradila centrifuga ali samo jednom, prilikom ponovnog puštanja nije htela da radi, takođe ne rade ni ostali programi. Primetio sam da se kaiš malo pomeri kada motor ``počne da radi``, ali izgleda kao da nema snage da ga okrene.
mora da skines motor i probas kratko na 220v, mora jedan da ga drzi a drugi da uljucuje u 220, naravno maksimalno pazljivo.Kod mene je bio slican problem ali bez dimljenja vrti pa nece, CETKICE
Pošto mislite da je verovatno do motora skinuću ga ali neću sam da radim, imam viklovanje el. motora u blizinu pa ću dati njima da provere i ustanove kvar.
Nije tolko komlikovano da ga ispitas, a sa druge strane, ako nisi u tom filmu, bolje odnesi da ti taj motor pogleda onaj ko se sa tim bavi. 99% je problem u namotaju. Ili ga vinklujes, ili nabavis/ kupis ispravan motor - polovan/nov - nebitno. Itekeko moze los, nestrucan vinkler da ti odradi posao, radi neko vreme i da ti crkne, a sa druge strane, moze da uradi dobar majstor i da traje 100 godina...sve zavisi od majstora i kvalitete zice...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: Pošto mislite da je verovatno do motora skinuću ga ali neću sam da radim, imam viklovanje el. motora u blizinu pa ću dati njima da provere i ustanove kvar :: :: :: ::
Odnešen je motor na dijagnostiku i radi sve kako treba. Skinuću programator pa ću odneti u servis na testiranje, osim ako neko nema neki drugi predlog ili nova saznanja.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.