Za polovne pogledaj astroberzu, za nove, koliko znam jedino teleskop centar, ili da ti neko donese iz inostranstva. Dugo nisam proveravao cene, ali vidim da su skoro duplo skuplje od perioda kada sam kupovao (2010. sam skywatcher newton 150/1000 na EQ3 montazi platio 33000 a sada je 68500...) Inace, reci koliki je budzet, i da li bi vise posmatrao planete ili m objekte, ili bi samo spijunirao komsinice ... treba znati da newton teleskopi daju obrnutu sliku pa nisu preporucljivi za panoramska razgledanja, a ako te ne zanima astro fotografija, mozes i da ustedis ako kupis teleskop na dobson montazi umestu Eq... Ako te jos nesto zanima, pitaj...
Ispod 150/1200 ili 150/1000 se ne isplati nista ni uzimati... Idealno bi bilo 200/1200, ili 200/1000 ali daleko prelazi tvoj budzet...
Ako imas mogucnosti da se odaljis od grada (idealno neka planina, gde nema svetlosne zagadjenosti) ond ces i moci da u potpunosti iskoristis teleskop... Ja sam na zalost svoj posle godinu dana morao da prodam jer su dosta osvetlili ulicu iza moje terase, pa mi je ostalo samo da posmatram mesec i po koju planetu. Kineske optisan i slicno izbegavaj posto nemaju blage veze sa celestronom ili skywatcher-om gledajuci sve parametre. Probaj daj oglas da kupujes, po ti mozda i neko ponudi nesto interesantno... Vidim da je na astroberzi skoro prodat 150/750 koji bi ti se uklapao u budzet, ali je losija varijanta za planetarna posmatranja zbog male duzine (vise je orijentisan ka deep sky objektima) Inace, sa velikim zumom (120x ili 240x) cim pipnes teleskop slika se trese i moras da budes veom pazljiv kod posmatranja...
Uvećanje 80 - 200x Dobio sam savet od ljudi koji su iskusni na ovom polju da kupim baš ovaj model zato što nudi baš puno za uložen novac i ima mnogo mogućnosti naknadnog nadograđivanja. Preko povećanja zuma preko 200x, mogućnosti montiranja fotoaparata, dodavanja astrotrekera, fokusmonitora, montiranja boljeg dijagonalnog ogledala, naravno dodavanje svakakvih vrsta filtera, itd.
U principu Saturn i Jupitre se vide odlično IZ GRADA, Čim odeš malo dalje od grada i popneš se na neki proplanak gde nema toliko refrakcije veštačkog gradskog svetla, otvara ti se sasvim novi svet... Milina za iskrene hedoniste :)
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.