Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
savet ako moze
STRANA 1 OD 1
jaga savet ako moze 31.01.2015. 19:49 T60356

status: user
broj poruka: 618
ne znam sta da radim na vikendici kada dodje ova digitalizacija
kuci smo svi na kablovskoj i to je u redu ali sta da radim da mogu i tamo da odgledam vesti vremernsku i slicno
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
oreshac Kupis 31.01.2015. 19:57 #581312

broj poruka: 485
STB za neki 30-40e, druge ti nema.

Moja ala: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1763839

jaga ... 31.01.2015. 20:00 #581313

da li mi za njega treba neka antena i prijem kanala

tata02 ... 31.01.2015. 21:51 #581330

broj poruka: 845
Наравно, најобичнија антена са којом си и до сада примао сигнал. Са антене у пријемник, из њега у телевизор и то је то. Виђао сам двб-т2 пријемнике за 2500 динара на акцијама, вероватно их има и даље. Поздрав!

knele88 da se nadovezem 31.01.2015. 22:18 #581332

broj poruka: 450
Kada pocinje da se pusta digitalni signal a gasi se ovaj analogni?

Sve je na nama, da li pobednik ili gubitnik...

Plamen re 31.01.2015. 22:48 #581338

broj poruka: 2836
jaga: Ti kao da ne gledas televiziju i nisi procitao nista u vezi digitalizacije na internetu?

Bilo je dosta emisija i prica o tome sta je potrebno. Nema potrebe da se `toliko` brines, nije te ne znam sta zadesilo. Sacekaj da dodje digitalni signal, posto ne verujem da ces vec sat kupiti stb. Ljudi malo vise drame oko te digitalizacije, uglavnom zbog neinformisanosti.

Receno je da ti treba STB i obicna kucna ili spoljna antena kao i do sad. Naravno u ovom slucaju, signala ili ima ili nema, slika je ili dobra ili je nema... u tome je jedina razlika izmedju digitalnog i analognog signala (posto u kvalitetu cisto sumnjam da ce je biti, ili ce biti minimalna).

knele88: Analogni treba biti ugasen najkasnije do 15.juna (ili jula), nisam bas siguran, s`tim da ce se gasiti po oblastima, tj negde ranije a negde kasnije. Cini mi se da sam cuo da ce Beograd i okolina biti ugasena do aprila.

jaga ... 01.02.2015. 08:31 #581366

vojvodina i beograd 15 februara

Srdjanc ... 01.02.2015. 10:18 #581375

broj poruka: 3106

Za Plamen jedan citat:

`put do konačnog prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV programa u Srbiji, koje bi trebalo da bude završeno do 17. juna 2015. godine.`

A na ovom linku je tabela (gledaj donju) kada se koji signal zamenjuje:

http://www.etv.rs/87-etvakcije/192-rokovi-za-gasenje-analogne-televizije-i-prelazak-na-digitalno-emitovanje-tv-programa

Mada evo skraceno:
Gašenje analognog terestrijalnog signala prema poslednjim planovima države.
Faza 1 Beograd, Vojvodina do 28. februara 2015.
Faza 2 Južna Srbija do 31. marta 2015.
Faza 3 Centralna Srbija do 30. aprila 2015.
milos847 ...još jedno pitanje... 01.02.2015. 11:09 #581378

broj poruka: 402

...da ne otvaram drugu temu...

Da li je tačno ako imaš antenu sa pojačivačem (za analogni signal) neće moći da se koristi dok se ne zameni taj pojačivač (za digitalni)...???
jaga ... 01.02.2015. 11:13 #581379

koliko sam sad citao na netu ne mora da se skida pojacivac samo se antenski kabal ukopca u stb i onda u tv

Srdjanc ... 01.02.2015. 12:12 #581383

O tome nisam ni razmisljao a imam pojacivac. Po meni on ne mora da se skida nego je super imati ga. Koristim trenutno stari turski pojacivac jos od vremena Slobe i nov TV sa ugradjenim STB.

Valjao bi neki test.

Inace da, princip Antena>STB>TV.
gilopile Re: ...još jedno pitanje... 01.02.2015. 12:35 #581386

broj poruka: 9459
Nema potrebe da skidas pojacivac.S njim samo mozes imati jaci signal, ukoliko si dosta udaljen od odasiljaca sa kojeg se emituje.

Antena ko antena, ako si sa njom hvatao ok analogni signall, neces imati problema u jacini signala ni sa novim DVB-t2.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

::
:: ...da ne otvaram drugu temu..
:: Da li je tačno ako imaš antenu sa pojačivačem (za analogni signal) neće moći da se koristi dok se ne zameni taj pojačivač (za digitalni)...??
Srdjanc ... 01.02.2015. 13:05 #581388

Ajd kad smo svi sad na temu signala.
Da li neko moze da objasni kako se sve moze povecati signal i da li vredi da skracujem kabal od antene do tv-a? Mislim se, antena na krovu kabal ulazi u jednu sobu, prolazi kroz drugu da bi dosao do TV-a koji se inace nalazi vertikalno ispod antene. To verovatno smeta signalu kad ima dugacak kabal koji se jos naslanja na druge kablove (telefon, Lan, struja).

Znaci ta dva pitanja: da li da skracujem kabal i koje su jos mogucnosti da se poveca signal?

gilopile ... 01.02.2015. 13:14 #581390

Naravno da ce da se pojaca signal kada imas samo jedan antenski kabel direkt do TV-a, ali opet to ne znaci da ce prijem DVB signala biti toliko los da neces moci da gledas.

Odradi sa sto kracim kablovima, ugradi spliter http://www.proelectronic.rs/product.htm?category_id=81 i to bi trebalo da je to.

Najbolje je da kabel splitujes na tavanu, recimo. Tako da od splitera imas podjednaku razdaljinu od 1. i 2. TV-a.

Ne moze ti niko sa preciznoscu reci kako ce to raditi. Sve zavisi od antene koju koristis, njenog pojacivaca, daljine odasiljaca, DVB uredjaja....Ali verovatno da ce da radi, jer signal koji ce da pustaju, bice dosta jak i ne bi trebalo da bude problema, pogodovo ako sada imas dobru sliku na analognom tuneru.

gatekeeper re 01.02.2015. 13:29 #581393

broj poruka: 510

Ne bih ti preporucio da skracujes kabl. Jedino mozda da pogledas da nije oksidirao bakar na delu gde se kabl spaja sa antenom.Ako jeste, samo odseces 2-3 cm kabla pa ponovo spojis sa antenom

Srdjanc ... 01.02.2015. 13:39 #581394

Sve je to samo jedan TV u kucu, samo sam mislio da je problem to sto kabal cirkulise kroz kucu 20m vise nego sto je potrebno, samo bih probusio rupu kroz plafon da ide direktno od antene do TV (to ima nekih 5m).

gilopile ... 01.02.2015. 13:51 #581397

Pa to sam i mislio. Nema potrebe da ti cirkulise. 20m nije malo. Gubitak je ogroman pri tolikoj duzini, pogotovo ako je kabel loseg kvaliteta. Sto kraci, splituj ga na tavanu da bude podjednako od jednog TVa do drugog i to je to.

Srdjanc ... 01.02.2015. 16:17 #581417

Mozes li objasniti kako gledati kvalitet kabla? Znam samo da teram od bakra, da kabal presecen treba da izgleda: Spoljna izolacija, bakarno valkno tkano kao mreza, unutrasnja izolacija i posebna bakarna jednodelna zica. E sad, da li i tu ima sta da se gleda ili ne?

jaga ... 01.02.2015. 16:24 #581422

to je to samo debljina kabla imas ih od debljine cigarete do skoro dupljo debljih 75 omskih kablova

gilopile ... 01.02.2015. 16:30 #581425

Los kabel:
http://www.vizkomerc.com/index.php?plugin=kategorijaproizvod&plugin_view=product_details&page_id=452&proizvodid=15512&&lang=srpski

Dobar kabel.
http://www.mikroprinc.com/proizvodi/elektromehanicke-komponente/kablovi/kablovi-na-metar/kablovi-na-metar-audio-video/k-rg59-75ohm/index.php

Kao sto vidis, dosta se razlikuju u ceni.

Dobar kabel mora biti dobro oklopljen, za razliku od ovog jeftinog koji ima jako los oklop.
Ovaj dobar ce da traje 10+ godina, a ovaj los 2 max, jer ce bukvalno da pocne da se rapada izolacija i oklopne licne ce oksidirati iraspasce se, verovao ili ne. Znaci, nikako da kupujes taj beli kojeg ima na sve strane i najcesce ga ljudi kupuju zbog njegove povoljne cene.

knele88 pitanje 01.02.2015. 16:39 #581432

Sad jedno mozda i glupo pitanje, u vezi kanala i hvatanja istih,
koliko sam razumeo ako sam vec hvatao/imao određene kanale, imaću ih i dalje i sve sa istim digitalnim kvalitetom, bez obzira da li što sam jedne imao lošije a druge bolje tj lošiji i bolji analogni signal, jel tako?

gilopile ... 01.02.2015. 16:44 #581435

Ako hvatas dobro jedan kanal, hvataces ih sve u istom kvalitetu, naravno u zavisnosti od kvaliteta kanala koji se emituje...Tj, ako uhvatris kanal sa jednog transpondera i signal je zadovoljavajuc u smislu da nema kocenja, seckanja...svi kanali sa tog transpondera ce biti ok.

U prevodu, svi kanali ce raditi isto.

Ako sada hvatas analogne kanale i slika je ok, ubacivanjem DVB -T2 ces 99% uhvatiti zadovoljavajuc signal sa istom tom antenom.

Ako sa DVB-T2 sa 66% signala nemas kocenja slike i sve radi tecno, ubacivanjem pojacala i hvatanja signala da bude 100% neces dobiti bolji kvalitet slike, ako si na to mislio.

Napisah sve ovo, jer te nisam bas najbolje razumeo, pa sam valjda ubo nesto :)

Srdjanc ... 01.02.2015. 16:53 #581439

Ajd da vidim sta mogu da iskombinujem, trenutno imam samo 11 (dva rumunska) kanala, a u centru sam grada.
knele88 Hvala 01.02.2015. 16:54 #581440

Ovo prvo sto si napisao me zanimalo...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs