Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
Da li je neko ovo radio???
STRANA 1 OD 1
MACHINE Da li je neko ovo radio??? 12.10.2007. 16:02 T5996

status: user
broj poruka: 5704
Kod ortaka na Sony Trinitron TVu 55cm je doslo do prezasicenja crvene i kontinualnog disfokusa (verovatno nije u pitanju VN trafo i dinamicki fokus). Znam da se to moze prestelovati preko trimera za RGB, fokus, H/V...koliko znam trebalo bi da bude bezbedno i da se moze lako uraditi, da sljaka TV jos godinu-dve. Nije klasicni kvar pa da ga nosi u servis. Ako je neko radio slicno neka mi javi svoja iskustva (na sta obratiti panju, gde i kako!?), ja sa audio/video tehnikom nisam imao neka velika iskustva. Thanx

- R a v e n L o r d -
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Malo negativnog iskustva 12.10.2007. 17:26 #30080

broj poruka: 6645
Na dva tv aparata do sada (relativno noviji grundig i no-name) skiknuo je `top` kod mene u oba slučaja crveni, a kod tebe - zeleni najverovatnije. Ako je to.... prskanje ekrana pomaže kratkotrajno ako se na vreme uradi.... dakle, nema vajde, a to podešavanje - umetno dizanje napona trimerom, znam da je rađeno za stare televizore, ali, ti su nekad pravljeni da traju 25-35 godina, a bogami, trinitroni i slična papazjanija koja se i danas proizvodi - sve sa dve cifre godina računaju u dobitak. Nažalost, uvek je to neko radio za mene, ja nisam previše zamarao svoje vijuge oko toga... više me zanimala neka druga tehnika.
newtesla Daklem, ovako... 12.10.2007. 19:47 #30090

broj poruka: 25
..sto se tice smrdljivih SlONY televizora, ako imas povratne crvene linije po ekranu (jedno desetak kosih linija crvene boje preko ekrana), najverovatnije ti je crveni top ekrana otishao u materinu, a sony automatski podize napon na G2 resetki dok ne postigne dovoljnu emisiju, tako da, ako je top crkao, on pretera u podizanju napona, pa samim tim imas i prezasicenje, sto se manifestuje kao retke kose crvene linije na ekranu.

Ako je to slucaj, predlazem sledece, sledecim redosledom :

1-Regeneracija (rejuvenacija ) ekrana.... nadji nekog od old school TV majstora, koji ima tu masinu, pa da ti uradi. Kod sonija, prilicno neuspesan zahvat, u smislu trajnosti.
2-Podignes napon grejanja ekrana (kod sonija bi trebao biti 6.3V, naizmenicne) na nekih 7, mozda 7.5... Ovo, ako ti ne spali ekran, verovatno ce ti popraviti sliku, ali na najvise mesec-dva-tri:)

Ako je pobegao fokus :

Imas na VN trafou `FOCUS` potenciometar, pa probaj. G2 potenciometar ne preporucujem da diras.

Ako je pobegao fokus samo crvene boje :

1-Menjaj ekran
2-Menjaj TV. Imas razne Neo, kvake i motike za 7000 dindzi, 54 ekran, 3 god garancija. A soni baci komsiji na glavu.

Ako ti ovo nije bilo od pomoci, posalji mi fotografiju slike (slikaj ekran dok radi:) na mail newtesla@gmail.com, pa da ti probamo pomoci.

gman crveni trinitron 12.10.2007. 22:13 #30097

broj poruka: 1111
isto mi se desilo pre jedno 17 godina
naime novi trinitron porumeneo, a posto sam tada bio jos mlad i nije me interesovala elektronika, matorci su zvali majstora
majstori dosli na licu mesta resili rumenilo (verovatno neki trimer, cim je tako brzo reseno) ni kafu nisu popili, i otisli i uzeli u danasnjoj protivvrednosti 1k
model tv-a je kv-2134m3

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs