Na štampanoj pločici (radi se o digitalnom foto ramu) je bio na ovom mestu (gore levo, crvena strelica): http://postimg.org/image/qsjit6db1/ . Bio je uvijen u crnu gumiranu oblogu. Na ploči je oznaka K4 što ukazuje na relej, ali ima samo 2 kontakta. Mogao bi da bude Reed-ov kontakt, ali nema nikakvog magneta u blizini. Osim toga, reedov kontakt je obično u vidu staklene providne cevi a ne metalnog kućišta sa gumiranom navlakom. Inače, nešto je slomljeno unutra- štekće kad se protrese, što ukazuje da definitnivno jeste u pitanju elektro-mehanički deo.
Akcelerometar? Možda ali pogledao sam par komada, ne liče baš na ovo. Hvala, sačekaću još neku sugestiju ali sve više sam siguran da bih mogao samo da ga kratko spojim i da će stvar proraditi.
Nemoj lomiti taj deo dok ne saznaš šta je. Možda nisam izabrao pravu reč ali je Gilopile rekao switch što najviše odgovara. Reaguje na pokret ali nije akcelerometar, to je nešto sasvim drugo, daleko složenije. Kako si uopšte zaključio da je baš to neispravno? I tačno je da bi u tom slučaju ram trebao da radi i bez njega.
Da, ipak dobro zbori Vaskev, nemoj da ga lomis jer je mozda ispravan, a novi ces naci kod nas malo sutra, ako je to sto nagadjamo.
Da li moses popratiti stampu i videti gde vodi? Tesko je kod tih viseslojnih ploca, jbg.... Sigurno postoji razlog sto su ga postavili pod tim uglom. Tako da je najverovatnije nekakav switch. Sta kaze unimer, jesi merio i ima li razlike kada ga obrces, posto nesto suska unutra?
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Pa switch, naravno. Čim sam video K oznaku za dvopinski element, pomislio sam na reed-a. Ali reed kontakt je besmislen bez pokretnog magneta na nekom tasteru u blizini. Inače, zvuk je takav da nema nikakve sumnje da je nešto polomljeno u njemu. U stvari, kad zadrmaš celu ploču jasno ti je da je nešto tu slomljeno, nisam isprva uspeo da lociram komponentu gde se čuje zveket (prvo sam odlemio slot za SD karticu, mislio sam da je zvuk otale). Malo sam ispitao napone na početku, izgleda mi sve u redu, ali rek`o da sredim prvo ovaj deo pre detaljne istrage, on je najsumnjiviji jer je slomljen.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.