Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
Identifikacija elektronske komponente
STRANA 1 OD 1
Dragg Identifikacija elektronske komponente 21.12.2014. 11:51 T59927

status: user
broj poruka: 2270
Zamolio bih za pomoć da identifikujem ovaj deo: http://postimg.org/image/6vdlk7ufx/

Na štampanoj pločici (radi se o digitalnom foto ramu) je bio na ovom mestu (gore levo, crvena strelica): http://postimg.org/image/qsjit6db1/ . Bio je uvijen u crnu gumiranu oblogu. Na ploči je oznaka K4 što ukazuje na relej, ali ima samo 2 kontakta. Mogao bi da bude Reed-ov kontakt, ali nema nikakvog magneta u blizini. Osim toga, reedov kontakt je obično u vidu staklene providne cevi a ne metalnog kućišta sa gumiranom navlakom. Inače, nešto je slomljeno unutra- štekće kad se protrese, što ukazuje da definitnivno jeste u pitanju elektro-mehanički deo.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vaskev re 21.12.2014. 13:40 #575706

broj poruka: 1673
Senzor pokreta kao kod Logitec daljinaca kad ode u sleep mode da se aktivira kada ga uzmeš u ruku? Možda.

http://valid.canardpc.com/shbs65

WOT Nick: Vaske

Dragg re 21.12.2014. 16:36 #575736

Akcelerometar? Možda ali pogledao sam par komada, ne liče baš na ovo. Hvala, sačekaću još neku sugestiju ali sve više sam siguran da bih mogao samo da ga kratko spojim i da će stvar proraditi.

gilopile ... 21.12.2014. 17:35 #575740

broj poruka: 9459
Moguce da je nekakav switch. Mozda kada se okrene ram za 90 stepeni da se i slika zarotira....

Jel mozes da ga polomis, pa ces znati kada vidis sta je unutra.

Ram bi onda trebao raditi i bez te komponente. Da li uopste radi taj ram i kako si dosao na ideju da je uzrok taj deo?

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

Vaskev re 21.12.2014. 17:55 #575746

Nemoj lomiti taj deo dok ne saznaš šta je. Možda nisam izabrao pravu reč ali je Gilopile rekao switch što najviše odgovara. Reaguje na pokret ali nije akcelerometar, to je nešto sasvim drugo, daleko složenije. Kako si uopšte zaključio da je baš to neispravno? I tačno je da bi u tom slučaju ram trebao da radi i bez njega.

gilopile ... 21.12.2014. 17:59 #575747

Da, ipak dobro zbori Vaskev, nemoj da ga lomis jer je mozda ispravan, a novi ces naci kod nas malo sutra, ako je to sto nagadjamo.

Da li moses popratiti stampu i videti gde vodi? Tesko je kod tih viseslojnih ploca, jbg....
Sigurno postoji razlog sto su ga postavili pod tim uglom. Tako da je najverovatnije nekakav switch. Sta kaze unimer, jesi merio i ima li razlike kada ga obrces, posto nesto suska unutra?

Vaskev re 21.12.2014. 18:07 #575749

Možda ne šuška nego mućka? Možda je prekidač sa živom? I to je nekada postojalo ali se sve ređe koristi.

gilopile ... 21.12.2014. 18:15 #575752

I ja sam prvo pomislio na zivin. :D Pa na reed switch, pa kontam sta ce tu? Oblik me asocirao na njega...

Dragg re 21.12.2014. 19:06 #575756

Pa switch, naravno. Čim sam video K oznaku za dvopinski element, pomislio sam na reed-a. Ali reed kontakt je besmislen bez pokretnog magneta na nekom tasteru u blizini. Inače, zvuk je takav da nema nikakve sumnje da je nešto polomljeno u njemu. U stvari, kad zadrmaš celu ploču jasno ti je da je nešto tu slomljeno, nisam isprva uspeo da lociram komponentu gde se čuje zveket (prvo sam odlemio slot za SD karticu, mislio sam da je zvuk otale). Malo sam ispitao napone na početku, izgleda mi sve u redu, ali rek`o da sredim prvo ovaj deo pre detaljne istrage, on je najsumnjiviji jer je slomljen.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs