Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
Digitalizacija air signala u Srbiji-pitanje.
STRANA 1 OD 1
arsaD Digitalizacija air signala u Srbiji-pitanje. 05.09.2014. 23:21 T58905

status: user
broj poruka: 412
Povodom navedenog u naslovu, drzavna sekretarka je izjavila:
http://goo.gl/QaKwrB
E sad, pitam ja vas: Ko tu koga i koliko? Koji su to televizori koji imaju taj zig, jer kako je navela, citiram:

`Resorno ministarstvo je donelo žig garancije tako da svaki set-top-boks ili televizor koji će zadovoljavati tehnološke odnosno tehničke karakteristike mora imati oznaku `Digital TV`, rekla je Tatjana Matić i dodala da je u tom smislu bolje kupovati na našem tržištu u skladu sa tehničkim karakteristikama koje smo mi kao država odredili.

`Znam da će se sigurno pojavljivati i sa drugih tržišta i zemalja u regionu različiti set-top-boksovi, ali to nije dobro rešenje jer ta vrsta uređaja neće imati garanciju, a vrlo je moguće da neće biti dobrog prijema signala, smetnji i tako dalje`, kaže Tatjana Matić.

Ja sam oduvek mislio da je digitalan signal isti svuda u svetu, samo se skrembluje da bi mogao biti naplacen.
Pitam zbog roditelja, koji nemaju u mestu gde zive kablovsku ni blizu kuce. Da li je dovoljno uvesti telekomov BOX paket (IPTV), jer mi se ne daje ovim haraclijama novac za set-top-box.
Za sve sto niste mogli recite da niste hteli.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Re: 06.09.2014. 01:52 #562064

broj poruka: 1636
Na prvom mestu, pusti to sto kriminalci izjavljuju na televiziji.
Ova tema je vise puta prezvakana al` ae jos jednom.
Digitalnih signala, naravno, ima vise. Kod nas su aktuelni DVB-T2 (standardni digitalni TV signal, koji se emituje kroz vazduh) i DVB-C (digitalni signal kablovske TV). A postoji i dosta drugih: http://goo.gl/1gUw5L
To sto ona lupeta da se kupuje u Srbiji, nema veze sa zivotom. Ti kriminalci su, u stvari, oni koji prvenstveno treba da zabrane uvoz i prodaju TV prijemnika koji ne zadovoljavaju DVB-T2 standard (a takvih aparata je, ugrubo, i dalje bar 80% na nasem trzistu - u prodaji, mislim), pa onda ne bi morali da nam govore da ne kupujemo napolju... po inerciji bi kupovali u Srbiji, kao npr. Svedjani, koji isto koriste DVB-T2 (licno doziveo: covek u prodavnici mi lepo rekao da to nema u Svedskoj zato sto nije pravljeno za njihovo trziste - i to jos pre 3 god.).
Takodje, mnogo lupeta za one smetnje (i kakve to `smetnje` u digitalnom signalu?). Standard je takav, kakav je. Nismo ga mi izmislili, vec ga samo koristimo, i svi uredjaji sa tim standardom normalno funkcionisu u svim drzavama koje koriste isti.
A ta njihova, glupava oznaka `Digital TV` nista ne znaci posto svaki proizvodjac/prodavac to moze da zalepi na bilo koji uredjaj (npr. DVB-T/C/X, koji ne zadovoljava DVB-T2 standard), i niko im nista ne sme zato sto uredjaj, prosto, jeste digitalni TV prijemnik .

I dalje ne razumem tvoje pitanje s obzirom na to sto si i sa IPTV-em u obavezi da koristis Set-Top-Box uredjaj.
Ako tako gledamo, valjda je povoljnije da za par hiljada kupis i koristis uredjaj koji ce ostati u tvom vlasnistvu, nego mesecno da placas usluge kablovskog/IPTV provajdera+STB...

IPTV ima dve glavne mane, po meni:
1. kasnjenje od skundu-dve, pri promeni kanala.
2. problem sa telefonom/internetom je ujedno i problem sa TV-om.
+svaki dodatni TV =300 RSD mesecno (ovo vazi i za kablovsku).

A cak i sa svim tim na umu, verovatno je logicniji potez jer ima veliku prednost satelitskih kanala.
gilopile ... 06.09.2014. 02:16 #562065

broj poruka: 9459
Kakva glupost...DVT-T2 je svuda isti, samo se razlikuju frekvencije na kojima ce odredjeni transporder emitovati kanale...To se u svakom uredjaju moze podesiti region ili se manualno unese frekvencija/scan i kraj price.

Naravno da nece svaki uredjaj imati isti signal, koliko para toliko i muzike. Ali, kao sto se prica, ako budu pustili signal jacine 20W sa svih odasiljaca, nece biti problema sa smetnjama, tj. slabim prijemom.

Potpuno isto funkcionise kao i DVB-S/S2, samo sto ovde kupimo signal sa satelita i svi uredjaji DVBS/S2 su upotrebljivi u bilo kojoj drzavi da se nalazimo

Sto je najgore, ovce ce poverovati u ove price i kupiti kod bagre uredjaj koji su nabavili za 10E po ceni od 50E. Zivi bili pa videli. Neko ce da uzme par mil eura ko od sale...

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

Rynskelath Re: Digitalizacija air signala u Srbiji-pitanje. 06.09.2014. 08:36 #562070

broj poruka: 484
Pa ovi su pobedili definitivno...
najbolja mi je njena izjava: vrlo je moguće da neće biti dobrog prijema signala, smetnji i tako dalje
(izvuceno iz konteksta)

Kupis bre bilo koji DVB-T2 risiver (naravno, gledas da to bude jeftinije i da ima neku normalnu garanciju), usmeris antenu ka nekom od repetitora i udri, smetnje ne bi smelo da imas.

Sto se tice televizora isto tako, kupis neki sa DVB-t2 tjunerom, prikacis antenu koju si prethodno upucao ka repetitoru i kraj price.
Mada me nerviraju prodavci i politika firme koji samo mazu kupce, pogotovo kada je upitanju DVB-C televizor...

Cpu: Intel Q6600 @2.4Ghz @1066Mhz
CpuCooler: Cooler Master GeminII
MB: AsRock G41M-VS3
Ram: 4Gb Kingston DDR3 @1333
GPU: Msi HD 6850 OC 1gb/ddr5
Case: Chieftec
Mis: Genius Gila
Tastatura: Logitech K350
ViewSonic 24` 1920x1080

:: Povodom navedenog u naslovu, drzavna sekretarka je izjavila
:: http://goo.gl/QaKwr
:: E sad, pitam ja vas: Ko tu koga i koliko? Koji su to televizori koji imaju taj zig, jer kako je navela, citiram
::
:: `Resorno ministarstvo je donelo žig garancije tako da svaki set-top-boks ili televizor koji će zadovoljavati tehnološke odnosno tehničke karakteristike mora imati oznaku `Digital TV`, rekla je Tatjana Matić i dodala da je u tom smislu bolje kupovati na našem tržištu u skladu sa tehničkim karakteristikama koje smo mi kao država odredili
:: `Znam da će se sigurno pojavljivati i sa drugih tržišta i zemalja u regionu različiti set-top-boksovi, ali to nije dobro rešenje jer ta vrsta uređaja neće imati garanciju, a vrlo je moguće da neće biti dobrog prijema signala, smetnji i tako dalje`, kaže Tatjana Matić
:: Ja sam oduvek mislio da je digitalan signal isti svuda u svetu, samo se skrembluje da bi mogao biti naplacen
:: Pitam zbog roditelja, koji nemaju u mestu gde zive kablovsku ni blizu kuce. Da li je dovoljno uvesti telekomov BOX paket (IPTV), jer mi se ne daje ovim haraclijama novac za set-top-box
:: Za sve sto niste mogli recite da niste hteli.
arsaD Hvala narode..... 13.09.2014. 22:49 #562918

broj poruka: 412
To je ono sto me je i zanimalo. A to sto ova lupeta...to je nesto drugo.
Za sve sto niste mogli recite da niste hteli.

Antimatery Ma....... 14.09.2014. 09:43 #562952

broj poruka: 997
To sto prica nema pojma. Mozda misli da ce se pojaviti neki no-name Kineski uredjaji koji ce biti loseg prijema ili nestabilni u radu i to bih razumeo, ali ovo nema logike, proizvodjac ispostuje standard implemetira to u uredjaj i tu problema nema.

Naravno ko kupuje, neka ne kupuje smece vec nesto malko bolje a taj uredjaj moze da posluzi i za gledanje filmova, slusanje muzike, gotovo svi `normalni` uredjaji poseduju USB prikljucak, video sam i Androide :)

Za smetnje je moguce da ako neko zivi blizu nekog antenskog sistema mobilnih provajdera. Jeste moguce da dodje do zamrzavanja slike tj. smetnji to cemo jos videti ali to veze nema koji uredjaj koristite bice na svima. Jedino je moguce da kvalitetniji skuplji tjuneri imaju bolje karakteristike, na primer poput boljih ulaznih filtera te onda odbiju dobar deo smetnji koje poticu od mobilnih operatera a ne bi trebali da budu na tv bandu 21-60, videcemo jos tek kad mobilni operateri budu uzeli stare TV kanale 60-69 kanal za mobilni internet, pa onda ce se videti ovako dzaba nagadjanje.

Vaskev Re: Ma....... 14.09.2014. 11:30 #562958

broj poruka: 1673
Pa to što će se ovde nuditi za 50-tak eura će i nabaviti iz Kine. Na eBay-u takvir boxova za 20-tak dolara na tone, naravno sve u našem standardu DVB-T2. A njihova nabavna cena na veliko će biti par dolara komad.

http://valid.canardpc.com/rmy4qn
WOT Nick: Vaske

:: To sto prica nema pojma. Mozda misli da ce se pojaviti neki no-name Kineski uredjaji koji ce biti loseg prijema ili nestabilni u radu i to bih razumeo, ali ovo nema logike, proizvodjac ispostuje standard implemetira to u uredjaj i tu problema nema
nbkom Pitanje.. 21.12.2014. 11:01 #575684

broj poruka: 338
Sta mislite kako ce to da funkcionise u praksi. Koliko sam shvatio 720 ce da ide kako tako a za 1080-znak pitanja.Ne znam kako je to sada regulisano.Neki ljudi koji su probali dvbt2 zadnjih meseci kazu da 1080 signal ako ga uopste ima kasni odnosno slika cesto usporava na momente i to probano na 1080 televizoru.Kakav je signal biti najcesci 720 ili 1080.I pitanje je da li se nesto dobija ako ti moras da imas sigurnu opticku vidiljivost do predajnika.Kod klasicne antene si mogao da nabudzis sliku kako tako ako ti bas treba pa i sa manjim kvalitetom a sada kako shvatam ili ima ili nema slike.To znaci inema nista besplatno...
Znaci da li ce prijem biti ful 1080 u svom sjaju ili ce biti artefakti na slici-govorimo o televizoru 1080 rezolucije.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs