Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
Stereo na Mono Subwoofer
STRANA 1 OD 1
2m4Y Stereo na Mono Subwoofer 13.04.2014. 23:54 T57389

status: user
broj poruka: 2352
Imam mali problem, pa me interesuje strucno misljenje ili savet kako da to resim.

Ovako,

Imam stereo izlaz sa pojacala koji daje odprilike 60W na 8 Ohma.
Imam dva zvucnika koji su oko 8 Ohma sa 100W max, imaju skretnice za visoki i srednji ali nemaju bas zvucnike.
Imam jedan bas zvucnik koji je takodje oko 60W 8 Ohma u kutiji bez pojacala, znaci pasivni.

Moje pitanje je, da li je ikako moguce povezati ovaj zvucnik sa oba izlaza (stereo), da bih mogao da pokupi bas (niske tonove) sa oba kanala, posto moje pojacalo nema zaseban izlaz za samo bas zvuk.
Da li bi skretnica na svakom kanalu pomogla sa tim? Znam da je veliki problem ako se spoje oba + zajedno, jer sam izlaz pojacala ne bi trebao da dobije napon.

Stvarno mi treba resenje sto pre.

Unapred hvala...

...I sense you young padawan...

AMD Phenom II 955 BE
MSI 970A-G46
AMD 7970
4x 4GB DDR3 1.6GHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
1x 3TB SATA III
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
djodjo pa 14.04.2014. 00:12 #549474

broj poruka: 658

stereo ,kvad.... sliku upravo ti daju srednje i visoko tonci, bas je mono, npr 2.1, 4.1 sistemi sto se basa tice upravo kupe signal samo sa jednog kanala tako da je i tebi svejedno na koji kanal i ti prikacis, vazno je samo da ga prikljucis preko sketnice tj bas da ti svira samo niske tonove a ne ceo spektar tj full range.....
2m4Y Re: pa 14.04.2014. 08:34 #549520

...a jel posroji bilo kakvo resenje da zakacim na oba kanala?

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
MSI 970A-G46
AMD 7970
4x 4GB DDR3 1.6GHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
1x 3TB SATA III
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

::
:: stereo ,kvad.... sliku upravo ti daju srednje i visoko tonci, bas je mono, npr 2.1, 4.1 sistemi sto se basa tice upravo kupe signal samo sa jednog kanala tako da je i tebi svejedno na koji kanal i ti prikacis, vazno je samo da ga prikljucis preko sketnice tj bas da ti svira samo niske tonove a ne ceo spektar tj full range.....
djodjo Postoji 14.04.2014. 10:07 #549529

Morao bi da kupis bas (obicno se rade verzije za kola) koji ima duple namotaje na spunli i kacenje za 2 kanala, ti basevi se koriste da bi se dobila veca snaga tj iskoristilo pojacalo u potpunosti u slucaju da nemas bridz na pojacalu, u kucnim varijantama nsam jos video takvo resenje, verovatno postoji nesto neozbiljno u kineskoj buvljackoj izvedbi ali to ti ne bi preporucio

djodjo evo 14.04.2014. 10:15 #549531

ti jedan primer:

http://www.pioneer.eu/uk/products/25/131/201/TS-W3003D4/page.html

vidis na slici sa zadnje strane da ima gore i dole kontakte, gornji su za jedan kanal, donji za drugi

nenika2009 Re: Re: pa 14.04.2014. 14:41 #549567

broj poruka: 1083
Ako si slusao elektrostaticke zvucnike, onda znas da su basovi mono, i oni se cuju u sredinu, izmedju levog i desnog kanala sa srednje i visoko toncima.Ako imas samo jedan onda ga stavi u sredinu, pa cak da imas i dva basa, opet bi bolje bilo da ih oba stavis u sredinu
A na oba kanala, bolje nemoj da ga prikljucujes.

:: ...a jel posroji bilo kakvo resenje da zakacim na oba kanala
:: Pozz..
:: __________________________
:: ...I sense you young padawan..
:: AMD Phenom II 955 B
:: MSI 970A-G4
:: AMD 797
:: 4x 4GB DDR3 1.6GH
:: 2x 320GB SATA II RAID
:: 1x 750GB SATA I
:: 1x 3TB SATA II
:: SB Live 5.1 Digita
:: Corsair 750T
:: ::
:: ::
:: :: stereo ,kvad.... sliku upravo ti daju srednje i visoko tonci, bas je mono, npr 2.1, 4.1 sistemi sto se basa tice upravo kupe signal samo sa jednog kanala tako da je i tebi svejedno na koji kanal i ti prikacis, vazno je samo da ga prikljucis preko sketnice tj bas da ti svira samo niske tonove a ne ceo spektar tj full range.....
gilopile ... 14.04.2014. 15:02 #549572

broj poruka: 9459
Pa ne mora da znaci... Sta ako slusa neku mjuzu gde je u nekoj deonici bas gitara samo na jednom kanalu? Nekada, sa pojavom STEREO-a su znali mnogo da raspsuju instrumente po kanalima...Recimo bubanj tom-tom je znao da prelazi sa kanala na kanal i sl. Dakle, sve je to individualno i zavisi sta ce se slusati. Ovi danas elektronski drndavci su svi dobro rasporedjeni bas zbog 2.1 4.1,5.1 sistema i nece biti izostataka baseva iako je spojen samo na jedan od kanala.....Sve zavisi od same muzicke produkcije...

Neko nepisano produkcijsko pravilo je da bubanj, vokal i bas idu na oba kanala podjednako, ali to uopste ne mora da bude tako. Nekada nije bilo procesora zvuka, pa se neka sirina dobijala bas u tom nejednako rasporedjenom zvuku po kanalima. Levi+malo od desnog, desni+malo od levog...pa se dobijao neki suround...uostalom na svasta sam nailazio sto se produkcije tice....i ne bi mi odgovarao woofer samo na jednom kanalu....

A za neko neobavezno slusanje, zurka, kafic i sl. sto da ne, samo nek dobro gruva i vragu briga ako nesto propusti :D

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

djodjo gile 14.04.2014. 16:40 #549600

pobratime nemoj dodatno buniti coveka, vidim da je laik pa ces drugim delom tvog posta baciti coveka u rebus iako imam dosta gramofonskih ploca( i digitalnih snimaka istih iz tog vremena ali neobradjenih nego potpuni copy-paste) iz 60-70 tih godina koji to potvrdjuju (drugi deo tvog posta), (sto se cd-ova(originalnih) tice ne provalih ni jedan da su odvojeni kanali sto se niskih tonova tice) ali sansa da ce covek slusati gramofon a pita ovo sto je pitao ravna je nuli, a takodje i mogucnost da ce naci nesto tako tj traziti u digitalnoj formi i slusati
2m4Y re: 14.04.2014. 16:50 #549605

...pazi, nisi me strecuno sa onim laik, tako da ne shavtis pogresno ovaj post.

Nego jednostavno sam trazio resenje da povezem bas na oba kanala. Sad upravo nesto gledam kako da iskombinujem dve skretnice da to uradim.

Dobra stvar je sto izlaz pojacala ima beskonacan (na papiru) otpor u odnosu na zvucnike i skretnice pa mi to olaksava posao. Cak sta vise, nije mi ni problem ako ce se malo preslusavati kanali, samo da uradim to :)

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
MSI 970A-G46
AMD 7970
4x 4GB DDR3 1.6GHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
1x 3TB SATA III
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

tortojed U principu je moguce upravo ono sto si sam pomenuo: vezivanje 14.04.2014. 22:12 #549652

broj poruka: 10997
jednog subwoofera na dva plusa (+ jednog kanala na jedan kontakt zvucnika, a plus drugog kanala na drugi kontakt tog istog zvucnika). Na ovu ideju je, izgleda, prvi dosao Brian Eno (za neupucene, ukratko: overklokovani Zan-Misel Zar, he, he!) kada je 70-ih godina poceo da razmislja o probemima reprodukcije tkz. ambijentalne muzike na standardnim stereo sistemima. Preporucivao je upotrebu `srednjeg` (treceg) zvucnika, preko atenuatora u vidu snaznog zicanog potenciometra...

Vise o tome lako mozes da saznas surfujuci...

edit: evo, besposlen, pa potrazih i nadjoh...: http://goo.gl/BWuwqv http://goo.gl/rBI0Sp

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs