1) Za gledanje `kompa` na TV-u potreban ti je odredjeni adapter/kabl koji transformise izlaz iz graficke karte (ili integrisane) u RGB (tkz cinc). Kazi samo koje video izlaze na kompu imas? Uglavnom treba ti nesto ovako: http://img130.imageshack.us/img130/1267/wssvga06prod.jpg
2) Ako mislis da digitalizujes sadrzaj VHS kasete, za to ti treba neki capture device. Ja sam to uspeo da uradim pomocu TV kartice. VHS uredjaj se lepo prikaci na karticu (ili capture device) i ides na AV (ili kako se vec zove u samom softveru kartice), pustis kasetu i snimanje na kartici u isto vreme i cekas da sve snimi u realnom vremenu.
Povezivanje na TV jedino mozes sa starijim grafickim karticama do Ati X i GeForce 8 serije a za prebacivanje snimaka koristis bilo koju TV karticu koja ima AV in a imaju ih uglavnom sve. Kvalitet TV kartice je nebitan, svaka je dovoljna da pokrije kvalitet VHS standarda. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Verovatno necu uzeti video kartu da bih presnimio samo par kaseta na komp. Koliko kostaju polovne tv kartice? Koja tv kartica bi radila na mojoj ploci?
GigaByte 880GMA-UD2H
Potrebno je da prodje oko pola sata i vise nakon ukljucivanja crt tv-a pre nego sto se pojavi slika na ekranu. Planirao sam da odnesem tv u neki servis ako popravka nije skupa pa posle da ga poklonim nekom. Da li se isplati popravljati tv?
Na toj ploci ce ti raditi svaka TV karta. Moras samo pronaci neku iole noviju, jer nece sve da rade pod Win7. Pod Win XP rade sve, pa ako imas sistem pod XPom, mozes naci i neku bacenu za dzabe :) Kupi novu, najjeftinije su ispod 3000 din.
TV ne popravljaj.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: @DMCivan, Peterpan, VMAR :: :: Hvala vam na brzim odgovorima :: :: Verovatno necu uzeti video kartu da bih presnimio samo par kaseta na komp :: Koliko kostaju polovne tv kartice :: Koja tv kartica bi radila na mojoj ploci :: :: GigaByte 880GMA-UD2 :: :: Potrebno je da prodje oko pola sata i vise nakon ukljucivanja crt tv-a pre nego sto se pojavi slika na ekranu. Planirao sam da odnesem tv u neki servis ako popravka nije skupa pa posle da ga poklonim nekom :: Da li se isplati popravljati tv :: :: ::
Sada su ti TV kartice dzaba. Imas ih i za 400RSD na oglasima...Vise se isplati nego da platis da ti neko to prebaci, a izacice te minimum 1500rsd. Uzmes TV kartu, pa Video recorder spojis na composite in u, a zvuk u Audio IN u TV karticu i snimas. Koji video rekorder imas? Da li je iza skart, cinc ili oni profi dzekovi?
TV se ispati popravljati, jedino ako nije ekran oslabio. Ako je ok slika kada se pojavi, onda su najverovatnije elektroliti u mrezi ili VN...Uglavnom, kvar je laganica za iskusnog TV mehanicara.
Svaka karta ce raditi, PCI, USB, PCI-e x1...sta hoces...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
@VMARC Cini mi se da prijatelj sa kojim cu se videti ovih dana ima tv karticu ali je mozda prodao kada je menjao komponente. Mislim da ima instaliran xp sto bi bilo odlicno. Radije ne bih potrosio 3000din na novu tv karticu zbog prebacivanja par sati video sadrzaja sa kaseta.
@gilopile Bas sam hteo da pitam da li neko prebacuje sadrzaj video kaseta na dvd i koliko to kosta :) Imam Siemens video rekorder koji nece sve video kasete da premota. Nije povezan preko skarta nego valjda preko cinca. Nisam siguran kakva je slika jer prethodnih nekoliko godina nisam mnogo gledao tv. Nije skupa ni zamena kondenzatora na 940nw monitoru koji imam ali pitanje da li je isplativo dati nekom servisu 1500din.
Nisam bash najbolje razumeo odgovor pod 2). Da li to znaci da ne moram da kacim VHS uredjaj na TV, nego mogu direktno na tv karticu, pokrenem program na racunaru i snimam?
:: :: 1) Za gledanje `kompa` na TV-u potreban ti je odredjeni adapter/kabl koji transformise izlaz iz graficke karte (ili integrisane) u RGB (tkz cinc). Kazi samo koje video izlaze na kompu imas :: Uglavnom treba ti nesto ovako: http://img130.imageshack.us/img130/1267/wssvga06prod.jp :: :: 2) Ako mislis da digitalizujes sadrzaj VHS kasete, za to ti treba neki capture device. Ja sam to uspeo da uradim pomocu TV kartice. VHS uredjaj se lepo prikaci na karticu (ili capture device) i ides na AV (ili kako se vec zove u samom softveru kartice), pustis kasetu i snimanje na kartici u isto vreme i cekas da sve snimi u realnom vremenu ::
Upravo tako, zavisi sta zelis da radis. Ako zelis samo da gledas (playback) video kasetu sa VHS uredjaja, dovoljan ti je sam TV (logicno). A ako zelis da snimis sadrzaj VHS kasete na HDD ili neki CD, pa da gledas na nekom DVD/BD/multimedia player-u onda ti je potrebna TV kartica ili capture device kao sto rekoh. I snimanje ti radi u principu kao da snimas nesto sa televizije, samo in nije antenna vec AV in.
Druga stvar koja je bitna jeste da kartica podrzava AV (vecina podrzava), i treba da ima dodatni ulaz za AV device (kao sto je taj VHS). Kao ovaj crni ulaz sa slike: http://i.walmartimages.com/i/p/00/78/54/28/01/0078542801229_500X500.jpg Obicno je na pinove (bocke), jos bolje ako ima cinceve (mada je to retko). I treca stvar, ako uzimas internu (PCI) TV karticu, gledaj da li zahteva audio in port na ploci. Npr kada sam kupio novu plocu, nisam imao zvuk sa kartice zbog nedostatka tog porta na ploci. Cisto da i to imas u vidu.
:: Nisam bash najbolje razumeo odgovor pod 2). Da li to znaci da ne moram da kacim VHS uredjaj na TV, nego mogu direktno na tv karticu, pokrenem program na racunaru i snimam :: :: :: :: :: :: 1) Za gledanje `kompa` na TV-u potreban ti je odredjeni adapter/kabl koji transformise izlaz iz graficke karte (ili integrisane) u RGB (tkz cinc). Kazi samo koje video izlaze na kompu imas :: :: Uglavnom treba ti nesto ovako: http://img130.imageshack.us/img130/1267/wssvga06prod.jp :: :: :: :: 2) Ako mislis da digitalizujes sadrzaj VHS kasete, za to ti treba neki capture device. Ja sam to uspeo da uradim pomocu TV kartice. VHS uredjaj se lepo prikaci na karticu (ili capture device) i ides na AV (ili kako se vec zove u samom softveru kartice), pustis kasetu i snimanje na kartici u isto vreme i cekas da sve snimi u realnom vremenu :: ::
Ok. Skapirao sam. Nisam znao da ne mora da se povezuje na TV. Imao sam do skoro tv karticu i dao sam je, ali videcu da je uzmem nazad da bi prekopirao vhs.
A kazi mi da li je to moguce odraditi na staroj ATI 3650 AGP kartici, nashao sam u njenoj specifikaciji da pise: `Capture video from devices (such as VCR), convert to digital and burn to CD` ? Video sam da ona ima pozadi taj prikljucak kao sa slike, a i stara nvidia 440 je imala.
:: :: Upravo tako, zavisi sta zelis da radis. Ako zelis samo da gledas (playback) video kasetu sa VHS uredjaja, dovoljan ti je sam TV (logicno). A ako zelis da snimis sadrzaj VHS kasete na HDD ili neki CD, pa da gledas na nekom DVD/BD/multimedia player-u onda ti je potrebna TV kartica ili capture device kao sto rekoh. I snimanje ti radi u principu kao da snimas nesto sa televizije, samo in nije antenna vec AV in :: :: Druga stvar koja je bitna jeste da kartica podrzava AV (vecina podrzava), i treba da ima dodatni ulaz za AV device (kao sto je taj VHS). Kao ovaj crni ulaz sa slike: http://i.walmartimages.com/i/p/00/78/54/28/01/0078542801229_500X500.jpg Obicno je na pinove (bocke), jos bolje ako ima cinceve (mada je to retko) :: I treca stvar, ako uzimas internu (PCI) TV karticu, gledaj da li zahteva audio in port na ploci. Npr kada sam kupio novu plocu, nisam imao zvuk sa kartice zbog nedostatka tog porta na ploci. Cisto da i to imas u vidu :: :: :: :: :: Nisam bash najbolje razumeo odgovor pod 2). Da li to znaci da ne moram da kacim VHS uredjaj na TV, nego mogu direktno na tv karticu, pokrenem program na racunaru i snimam :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: 1) Za gledanje `kompa` na TV-u potreban ti je odredjeni adapter/kabl koji transformise izlaz iz graficke karte (ili integrisane) u RGB (tkz cinc). Kazi samo koje video izlaze na kompu imas :: :: :: Uglavnom treba ti nesto ovako: http://img130.imageshack.us/img130/1267/wssvga06prod.jp :: :: :: :: :: :: 2) Ako mislis da digitalizujes sadrzaj VHS kasete, za to ti treba neki capture device. Ja sam to uspeo da uradim pomocu TV kartice. VHS uredjaj se lepo prikaci na karticu (ili capture device) i ides na AV (ili kako se vec zove u samom softveru kartice), pustis kasetu i snimanje na kartici u isto vreme i cekas da sve snimi u realnom vremenu :: :: ::
Graficke kartice uopsteno govoreci imaju out, a ne in. Zapravo to bi trebalo da bude izlaz za TV, npr da gledas film sa kompa na starom (recimo CRT) TV-u. Mada ako tako pise, mozes probati, samo ne znam koji softver bi ti odgovarao za capture. Mozda ako si ga dobio na CD-u uz graficku...
Moguce da je samo out, ali za ovu sam ati 3650 sam naishao na onu informaciju. Imam kuci kablove pa cu prodabati, samo da je vhs jos ziv :D Uz grafiku nisam dobio nista, jedva sam nashao drajver za nju da radi. Probacu
:: :: Graficke kartice uopsteno govoreci imaju out, a ne in. Zapravo to bi trebalo da bude izlaz za TV, npr da gledas film sa kompa na starom (recimo CRT) TV-u. Mada ako tako pise, mozes probati, samo ne znam koji softver bi ti odgovarao za capture. Mozda ako si ga dobio na CD-u uz graficku.. :: :: ::
Bolje uzmi neku TV karticu, tipa kworld terminator ili neku od leadtek i bice skroz ok kada prebacis VHS. Te matore graficke karte koje su imale video IN su blagi uzas. Imao sa Ati x1950 pro sa Ati rage theater chipom i imala je video IN, ali slika je vrlo losa u usporedbi sa novijim TV/capture karticama...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Vrlo je prosta procedura, posebno ako imas vise od jedne kasete. Kupis neku OK karticu i teras. Ja sam sa mojom pinnacle 110i nasnimao svega i svacega sa kaseta bez ijednog problema. A inace nemam poverenja u te sto snimaju, umeju da zamrse trake da ih zeznu isl, ko zna kakve VHS uredjaje koriste. Ako znam (ili mogu da saznam) kako, pre cu sam da radim nego da dajem drugome .)
nadji neku stariju TV karticu sa BT878 chipom, jer ima korekciju za ostecenje i starije VHS ,za razliku od novih TV kartica koje to nemaju i postavi na XP32.Komp je ranije mogao da se poveze sa CRT TV preko chinch-a ,ali to je bilo na starijim grafama ,sto znaci morao bi da nadjes stariju graficku koja podrzava to.
Prebacio bih samo sadrzaj nekoliko kaseta na dvd pa mi se ne isplati da kupujem tv karticu. Prijatelj mi je juce rekao da ima tv karticu ali izgleda da mu nije instalirana ako sam ga dobro razumeo. Pre nego sto odnesem video rekorder kod njega ponovo cu postaviti pitanja na forumu. Pola kaseta video rekorder nece da premota a na display-u nije pokazano tacno vreme tokom snimanja i premotavanja.
Seca li se neko od vas Stylandia, Basf i JVC video kaseta?
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.