Planiram da uradim neku malu led rasvetu u sobi pa me zanima sledeće:
1. Recimo da povežem ovako kao na crtezu http://www.dodaj.rs/?45/yz/3KK6MI2y/ag.png Da li ce u slučaju da isključim jednu, druga svetleti jače ili pregoreti, ili neće biti nikakvih promena?
2. Ovo cu uštemovati u zid pa me zanima koju minimalnu debljinu žice da stavim a da ne pregori ili nešto slično, jer ne bih da mnogo dubim zid.
3. Ne znam jos da li ću da uzmem trake ili ću sam da sastavljam, ali pretpostavljam da će mi trebati 12V. Zanima me koji ispravljač da uzmem koji će raditi svaki dan po 10-ak ili više sati, a da ne moram da se brinem da li će da se istopi ili jos nešto gore. Drugo sto mi je palo na pamet je da uzmem neko napajanje za komp i prikljucim sve na 12V granu. Verujem da sa njim ne bi trebalo da bude problema, pošto ledovi malo troše pa opterećenje ne bi bilo veliko.
Moji u firmi nabavljaju LED komponente od Hafele-a...
09.08.2013. 23:47
status: user broj poruka: 3241
Uradili smo jedan fenserski krevet sa senzorima pokreta sa obe strane kreveta i LED trakama koje su ugrađene u bočne stranice kreveta. Sve komponente su kupljene od Hafele-a i deluju stvarno kvalitetno, ali i koštaju. Pogledaj na njihovom sajtu ili ih nazovi da ti pošalju na mejl ponudu.
Na osnovu prilozene sheme jasno je da se radi o tkz. paralelnom
10.08.2013. 00:00
status: user broj poruka: 10997
spoju ``potrosaca``. Ukoliko je izvor (napajanje) naponski stabilan, NECE doci ni do pregorevanja ni do povecanja intenziteta svetlosti koju emituje ona druga, ukljucena dioda.
Koji ispravljac (stabilizovani) ces uzeti, koje i kakve zice, zavisi od ukupnog nominalnog opterecenja (potrosnje) ove konstrukcije - vise dioda=veca potrosnja= napajanje mora da obezbedi vise struje (ampera)...
1.prekidace stavi uvek na fazu.sto se tice pregorevanja na brini,ja bih stavio trafo iza prekidaca, tako da je trafo pod naponom samo kada ti treba svetlo.. 2.ledovi malo trose,ali kad vec lemas zid stavi 3x1.5 pun presek,moze da zatreba za neko drugo svetlo ako ti led ne bude odgovarao. 3.e sad trake ili da sastavljas(sta sastavljas?) tu gde budes kupio rasvetu uzmi i trafoe, elektronci su kod nas generalno losi,ali led ne trosi mnogo pa ce i oni da rade.postoje i mehanicki(magnetni)transformator i i on je mnogo bolji od elektronca. u svakom slucaju trafo treba da bude najmanje za trecinu jaci od potrosaca. obavezno ostavi neku reviziju(pristum tim trafoima zbog eventualne zamene). radice i sa pc napajanjem ali je problem ventilator, prasina, cena.uzmi trafo za rasvetu... da na 12v.
@toothless Ma ovo je nešto malo, ne daju mi se nešto pare za nešto što bih mogao sam da odradim.
@Torta Hvala
@Profil Nikad nisam radio nista ozbiljno od struje pa nisam upoznat sa terminima. Šta je trafo? Ovo pravim čisto kao pozadinsko prigušeno svetlo. Biće sve ukupno oko 20-ak dioda koje bih sam povezivao ili ću kupiti trake. Moram još da nabavim diode i da testiram osvetljenje pa ću tek tada znati broj i ukupnu potrošnju. Razvod kroz zid bih radio samo od osvetljenja do poda. Napajanje znači ne bi išlo kroz zid, nego spolja u utičnicu na zidu. Koliki prečnik kabla da stavim samo za ledove (ne nikakvo drugo osvetljenje), pošto bih da sto manje štemujem (ne bih u zid nego samo u malter koliko moram). Da li može neki od ovih ispravljača http://skr.rs/xHI Napajanju sam mislio da skinem ventilator pošto ne verujem da bi se mnogo grejalo samo od ledova, ali je običan ispravljač znatno praktičniji zbog svojih dimenzija.
Recimo da uzmem sve ukupno 1m ove trake http://skr.rs/xH- Napon je 4.8W (za 1m pretpostavljam). Jel mogu onda da uzmem onaj pretposlednji trafo koji ima snagu od 30W, i koji bi mi prečnik kabla trebao za to?
Ma znam ja koliko bi trebalo maltera, građevinac sam, ali isto tako znam da se ne radi po propisima baš, a sa druge strane je kupatilo tako da ne bih mnogo u dubinu (u suštini ne bih trebao ništa po toj visini da radim ali ovo je sitno).
Ps: jel se onaj trafo u metalnom kućištu postavlja u zid?
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.