Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
ZA ELEKTRONICARE!
STRANA 1 OD 1
radic ZA ELEKTRONICARE! 12.06.2013. 09:43 T53426

status: user
broj poruka: 8

Cao ljudi, mozda ovo nije pravo mesto ali znam da ovde ima dobrih ljudi koji su spremni da pomognu, elem,.... pravimo neku masinu u kucnoj radinosti,treba mi elektricna sema sklopa koji ce da ukljucuje i iskljucuje elektro-ventiil za dovod vode na generatoru vodene pare (prohromski bojler) u koji su uvrnute dve sonde pa kada nivo vode u bojleru opadne i donja sonda ostane van nivoa vode, ukljucuje se ventil za dovod vode i kada nivo vode poraste i potopi gornju sondu da se ventil iskluci. Nadam se da ste me razumeli, ventil je od ves masine (220V) a sonde su svecice za automobil uvrnute u prohromski kazan bojlera za kupatilo, pozdrav svima!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
leruman re 12.06.2013. 10:09 #497990

broj poruka: 145
probaj na http://www.elitesecurity.org/ ima tamo isto ljudi koji mogu da ti pomognu ako niko ovde ne bude mogao.

MACHINE Ovo mozes resiti i programski 12.06.2013. 16:22 #498104

broj poruka: 5704
kolom koje kao inpute ima 2 tvoje kvazi sonde i output okidac za napon. Kolo se lako programira, ali ga treba adekvatno upakovati i povezati.

kad jedna svecica zatvori kolo preko anode-katode kad ih dodirne voda, to je 1, a otvorice je u suprotnom. Samo treba voditi racuna na kapljicni efekat, kamenac, dovoljan zazor. Sve te promene sa obe svecice moze da prati integrisano kolo (zaboravio sam tacno koje ima odgovarajuce karakteristike) koje bi dalje bilo vezno za kontrolu ventila tj. pustanje struje na njega. Ideja je dobra ali nije ByTheBook

`Kada bi se celokupno znanje medicine bacilo na dno okeana, to bi bilo u korist covecanstva a na stetu riba` - Ser Oliver Wendell Holmes, nobelovac u oblasti hemije

toothless Ovde ćeš sigurno naći najviše ljudi... 12.06.2013. 16:25 #498105

broj poruka: 3241
koji će biti zainteresovani da ti pomognu: http://fanzo.org/forum/
Tu su eksperti i entuzijasti za elektroniku iz celog regiona.
http://tiny.cc/msvoj
Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - 6 GB DDR3 - Hitachi 500GB+750GB - GRAFIČKA CRKLA-TRENUTNO TRAŽIM DRUGU :) - LC6650GP3 V2.3 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED - G

ddim Arduino 12.06.2013. 18:17 #498158

broj poruka: 214
Pozdrav,
slichnu stvar imam na gajbi, dopunjuje mi akvarijum kada padne nivo vode pa puni do odredjene granice.
Ne znam kako ces da merish nivo vode ako je pod pritiskom jer kao shto Machine kaze, mislim da ti svecice nisu pravo reshenje (mozda jesu ali mi deluje bagovito :-) ) jer ces uvek imati paru a zbog kapilarnih, kohezivnih sila, kamenca i ko zna chega jos moze samo da bude problema.

Za moje potrebe sam nabavio sa ebay-a 2 plovka sa magnetnim prekidacima koji su zaliveni u silikon ili PVC i samo vire 2 zice koje daju arduinu podatak 0 ili 1 i arduino dalje obradjuje podatak i preko releja ukljucuje pumpu za vodu koja dopunjava akvarijum.

Kada je voda u akvarijumu na ok nivou onda donji plovak daje 1 a gornji 0. kada padne nivo vode ispod donjeg plovna onda oba daju 0. Ovaj podatak arduino cheka i kada to vidi onda ukljucuje pumpu preko releja (kod tebe otvara ventil, ima solenoida na ebay-u ili rasturi el.ventil iz vesh mashine) i pumpa dok ubacuje vodu prvo donji plovak da 1 i arduino puni i dalje dok ne dodje do gornjeg plovka i kada i on da 1 onda arduino gasi pumpu i cheka da opet da donji da 0. Ovako mozes i da ubacis algoritam da proveri da li je sve ok jer pumpa obicno puni istom brzinom i ako za odredjeno vreme ne podigne gornji plovak onda moze da ti javi gresku. Isto tako, ako gornji plovak daje 1 a donji 0 opet nije neshto u redu i to je obichno vreme da ochistish alge (tj kamenac u tvom slucaju) :-)

kontam da te ceo arduino nece izaci vishe od 20e a moze mnogo vishe stvari da ti zavrshi :-) chak mozes da ga programiras da ti el.ventile ukljuci po jeftinoj struji - hahahaha

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs