drugari potrebna mi je pomoc oko povezivanja indikatora
STRANA 1 OD 2
seljak
drugari potrebna mi je pomoc oko povezivanja indikatora
08.05.2013. 12:50
T52980
status: user broj poruka: 88
Moram ovako potraziti savet posto u mom mestu nema elektricara a ja sam ranije menjao stari indikator samo sto se takav vise ne proizvodi.
Dakle treba da povezem 2 svetla i bojler imam 3 faze i tri nule + uzemljenje ili nula ne znam sta je ali ne provodi struju i stoji skroz sa stane ovog starog indikatora.
Evo slike starog indikatora tu je sve bilo prosto faza-nula.faza-nula.faza-nula + uzemljenje sa strane
Sad mene buni to sto kod bojlera ima opciju za sraflenje 3 zice a ja imam 2?Gde tu sad ide faza a gde 0 + ono uzemljenje o kome sam pricao svaka pomoc je dobro dosla.
Ako je prethodno uradjeno kako treba, nemas tu 3 nule, vec samo jednu koja sluzi samo za indikator lampicu. Nula bi trebalo da je direktno povezana sa grejacem/termostatom na bojleru, a do prekidaca dolazi faza i druga zica iz bojlera koje idu na prekidac koji si kupio. Unimerom ispitaj koja je zica iz bojlera na koju treba preko prekidaca dovesti jednu od faza. Sve to ispituj kada si odvrnuo sve osigurace i tinjalicom ustanovio da nigde nema napona. Ako nisi strucan pozovi nekog eletricara i resice ti to za 5 min.
Oprez sa strujom!
EDIT, preduhitri me Codeus dog tipkah, ali nema veze...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
dakle 3 zice bacaju svetlo na glinerici a 4 ne bacaju dakle sad cu ucrtati kako bi to bilo pa mi vi potvrdite.Zutom sam oznacio one kod kojih ima napona a crnom one kod kojih nema dok plavim nule :)
e sad me buni sto ja imam jednu zicu viska na kojoj nema napona ona je stajalo skroz desno dal je to zica koja je sluzila kaonula za za 3 lampice na prethodnom prekidacu i da li nju da ubodem na mesto za nulu a da ubacim malu zicicu izmedju od jednog do drugog mesta za nule i da obe imaju kontakt?
:: dakle 3 zice bacaju svetlo na glinerici a 4 ne bacaju dakle sad cu ucrtati kako bi to bilo pa mi vi potvrdite.Zutom sam oznacio one kod kojih ima napona a crnom one kod kojih nema dok plavim nule : :: :: http://prntscr.com/13ybc :: :: e sad me buni sto ja imam jednu zicu viska na kojoj nema napona ona je stajalo skroz desno dal je to zica koja je sluzila kaonula za za 3 lampice na prethodnom prekidacu i da li nju da ubodem na mesto za nulu a da ubacim malu zicicu izmedju od jednog do drugog mesta za nule i da obe imaju kontakt :: :: http://static.show.hr/images/posters/10066/image.jp ::
ja sam hteo da zamenim takav slican (vodoravni) sklop i povezem ventilator, i na kraju sam odustao jer je bilo milion zica.. zajebi, zvacu elektricara.. a nesto najgore sto postoji je onaj pljosnati strujni kabl na kom nisu obelezene faza i nula
:: znam nisam suntav(lud) pa da cackam zivu struju : :: :: Sacekacu pa cu sutra danas je markovdan ne radim dok su praznici.Hvala na savetu pa javim sutra(ako prezivim :) ) kako je proslo :: :: Velika je razlika!! :: http://static.show.hr/images/posters/10066/image.jp :: ::
e pa radio sam ja struju, nisam konj nepismeni,znam sta je sta:) pljosnati kabl kao sto je pljosnati za floppy npr., nije ni jedna obelezena zica, nisi video taj kabl?
:: :: :: :: pljosnati kabal.... plava 0 crna faza i zuta sa zelenim uzemnjernje.....osim ako nije radio neki dundjer majstor.. predhodu elektriku....
a i logika PREKIDACI PREKIDAJU SAMO FAZU (bez nule), to sto ti ona tri ne daju indikaciju na glinerici ne znaci da su nula nego su dalji vod faze do potrosaca. Logicki razmisli malo i bice ti sve jasno. Samo pogledaj gde ide faza (pod naponom ) a gde odvod te faze na semi tog prekidaca i sve ce da bude ok. Napravi crtez ili uslikaj koja je sa kojom vezana cisto zbog moguce razlike u jacini osiguraca (da ne stavish bojler na vod od svetla koj je na osiguracu od recimo 6A pa da ti izlece svaki put kada ga upalish). Ponovo ako mozesh ne diraj sam nego pozovi nekoga ko se stvarno razume da ti pomogne, nije nauka ali zivot je samo jedan.
Pozdrav i srecno. PS. iskljuci osigurace pre upustanja u akciju ne treba nista da ti svetli na glinerici kada budesh menjao !!!!
i5-2500k @ 4.2Ghz CM612S PP ASUS Sabertooth P67 12GB Kingston Gray @ 1600Mhz MSI N650Ti-2GD5/OC BE SLi 2x500GB WD Blue Sata3 at RAID 0 CM Storm Sirus Corsair 750W Windows 7 Ultimate 64
Pokusaj da ispratis boje na kojima imas napon trebalo bi da bude crna po pravilu, plava je nula za zuta uzemljenje. Na zutoj ne sme da svetli glinarica nikako Cesto se iz dozne spusti plava kao faza ali se vraca na potrosac crna Prva crna ti ide na svetlo (predpostavljam) Druga na bojler Treca na grelalicu Nula sluzi za indikator lampu ( to neces pogoditi) mora most Spoj jednu fazu dolaznu na prekidac pa digni osigurac ako ne pukne vidi gde svetli. Tada tu stavi na svoje mesto to moze da bude svetlo a moze i bijler. Bitno i vazno da je sve vuceno od osiguraca sa posebnim kablom Za bojler je 16 A a za svetlo 6-10 A To sto ti dolaze tri zice sa naponom to nisu tri faze nego iz dozne prevezano, a moze biti ako je neki pravi elektricar radio pa rasteretio bojler od sijalice ili grejalicu od sijalice. I najbitnije nisi rekao koliko imas osiguraca na spratnoj tabli ili razvodnoj kako je zovu. To resava ceo rebus tvoj malo sam oduzio ali mislim i pojasnio pa ako je nejasno danas pitaj a sutra radi po danu.
Kako ne volim tu Metalku.Jel se seća neko njihovog prvog programa prekidača,ne mogu sad da se setim kako se zvao taj program,apolo beše...E ono je bila smejurija...
Igraj Srpski rulet sanse su ti pola pola Prikaci zivu sivu preko prekidaca na sivu (o) po tvome pa probaj nesto ce da zasvetli.
Jos jedna bitna stvar za bojler bih trebalo da bude deblji kabl 2,5 a za sijalicu 1,5 pa ako i to ne pomogne onda si stvarno u problemu.
Onu sa strane ne diraj dok ne proradi bojler i svetlo. Neko rece to je posao za 5 minuta a ti ga radi i pet sati samo pazljivo sredices to, procitaj sve savete vise puta pa nacrtaj i obelezi. Dolazni zivi su odozgo a odlazni bi trebalo da idu dole to je jos jedan vizuelni savet. Na bojleru ti dolaze zamo nula i faza pa bile one i obe sive a uzemljenje ide direktno na oplatu od bojlera nemoj da je i to siva?
Ma samo meri unimerom. Znas koje su tri pod naponom(faze za 2x svetlo i bojler) i trazi nulu, mora da pokaze na jednoj zici 220V, nju odvoji jer znas da je nula(za indikator lampicu) a one tri spajaj jednu po jednu na fazu i gledaj sta se ukljuci, da li svetlo ili bojler i onda ces znati sta i kako. Kada meris i trazis nulu poizodvrci sijalice i to ti je to. Kasnije gledaj da skontas koje su faze, tj. da li su istih debljina zice i preko kojeg osiguraca idu, jer za bojler je sigurno nesto jaci, a i ne mora da znaci, mozda su svi na 16A.
znam ljudi vec sam jednom menjao tu kutiju samo sto takve vise nema u prodaji pa su moji uzeli ovu novu znam tacno koje su dve od bojlere a koje dve od svetala zice bez brige,iskljcicu osigurace nisam lud da ih ostavim pa da me struja strefi :D nisam ja onaj biba struja :D
ne moze struja da te strefi ako su ti spusteni osiguraci dok radis.. sem ako neko ko ona baba digne slucajno
:: znam ljudi vec sam jednom menjao tu kutiju samo sto takve vise nema u prodaji pa su moji uzeli ovu novu znam tacno koje su dve od bojlere a koje dve od svetala zice bez brige,iskljcicu osigurace nisam lud da ih ostavim pa da me struja strefi :D nisam ja onaj biba struja : :: :: :: Velika je razlika!! :: :: http://static.show.hr/images/posters/10066/image.jp :: ::
Ja kad radim oko struje, pogotovo u kucama, uvek isproveravam faze i kad su svi osiguraci spusteni. Nikad se ne zna ko je radio i kako spajao, a mozda i krade struju...Posle kad te dobrano oprzi, kasno je za razmisljanje `otkud napon ovde`...Bas tada se i najcesce strada kada radis `kao` opustencija pa se primis za kabel svom snagom racunajuci da nema napona...
Ma ja, isto je. Automatski, spustis, a ovaj odvrnes i spustis na patos, jer obicno padnu sa sata i raspuknu se:)
:: spusti osigurac = odvrni osigurac i naravno opet proveri kabl, i opet (3put ispitaj, pa onda pipaj :: :: :: :: ja nemam te fensi osigurace vec stare na odvrtanje :: :: :: :: Velika je razlika!! :: :: http://static.show.hr/images/posters/10066/image.jp :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.