Da je vrh nije, ali da je dobra jeste. sasvim ok klima.Naravno ako je original carrier Jesi gledao tadiran kod stanice vukov spomenik.Kod nas je 90% klima macka u dzaku.Jeste naglasak na kompresoru, ali bitna je i elektronika, u beogradu samo 2 firme znaju da poprave ozbiljniji kvar elektronike, a cekanje elektronike za odredjeni model iz inostranstva zna da bude neprijatno dugo
Ja sad kad bih kupovao, uzeo bih ili tadiran ili neku jeftinu klimu sa dobrom garancijom(jedna godina+servis svake godine za produzenje garancije) tipa midea ili tako nesto.
Ma jok, kazu da je Daikin #1 a inace americki Carrier je vlasnik izraelskog Tadirana, i Carier je i izmislio i patentirao SplitSystem!!! NJega ugradjuje Volvo, Scania, Saab, on jeste jaci od Tadirana ako ima Toshiba kompresor, a svi imaju Sanyo elektroniku!
M i G
:: Da je vrh nije, ali da je dobra jeste. sasvim ok klima.Naravno ako je original carrier Jesi gledao tadiran kod stanice vukov spomenik.Kod nas je 90% klima macka u dzaku.Jeste naglasak na kompresoru, ali bitna je i elektronika, u beogradu samo 2 firme znaju da poprave ozbiljniji kvar elektronike, a cekanje elektronike za odredjeni model iz inostranstva zna da bude neprijatno dug :: :: Ja sad kad bih kupovao, uzeo bih ili tadiran ili neku jeftinu klimu sa dobrom garancijom(jedna godina+servis svake godine za produzenje garancije) tipa midea ili tako nesto :: :: Devize devize bonda elem :: ::
slazemo se da je carrier kvalitetan. Poenta posta je da sumnajm da imaju zvanicnog distributera u srbiji, dok tadiran to ima. Mozda gresim, nisam dugo pratio sta se tu desava, ali onaj tadiran kod vuka je 100% zvanicni distributer, koliko znam, ponavljam mozda gresim, oni tamo ne prodaju carrier uredjaje, iako je tadiran deo carrier grupe. A sve sto ne prodaje zvanican distributer je pod velikim znakom pitanja. Devize devize bonda elema
Ovih dana ti je sajam tehnike pa se prosetaj i videces sve zastupnike dole na sajmu
Nisam stigao da ti odgovorim na prethodni jer sam trenutno u haosu sa poslom
Svi `brand` proizvodjaci imaju dobre klime samo je pitanje kolko si spreman da izdvojis
Vidi ovako Midea 12 je 210eur a LG 12 240eur bez ugradnje i one su skroz ok za te pare ja sebi ne bih uzimao obicnu bolju (nisam siguran da je taj carrier duplo bolji posto duplo kosta)
Ako oces inverter onda je druga prica. Inverter ima mnogo bolju regulaciju. (kod obicne ako nastelujes lupam 24° ona spusti u sobi na 18° pa se ugasi dok se temp. u sobi ne digne na 30° pa se opet upali itd. dok inverter kad stavis 24° on ga stalno `pegla` izmedju 23°-25°) ima veci koef. iskoriscenja, moze zimi da radi na nizim temperaturama (-15°C) pa i nize. Ali je inverter mnogo osetljiviji na variranje napona u mrezi itd. (brze crkava) tako da treba uzeti sto bolji brend (citaj sto skuplju :))
Najvaznije je da nije iz TURSKE bilo koju da uzmes.
Znaci LG (to vecina i kaze), znas li neki model tacno, ima neka PLAZMA za 28.000 i obicna za 24.000 ali gde ima za tih 20.000 koliko kazes, uzeo bih odmah 2 komada i za sebe i za devojku + naravno ugradnja. Ajde treci mi gde je ta za 240e i ciji ono bese smem kompresor a ciji ne smem uzimati! Hvala jos jednom
M i G
:: Ovih dana ti je sajam tehnike :: pa se prosetaj i videces sve zastupnik :: dole na sajm :: :: Nisam stigao da ti odgovorim na prethodn :: jer sam trenutno u haosu sa poslo :: :: Svi `brand` proizvodjaci imaju dobre klim :: samo je pitanje kolko si spreman da izdvoji :: :: Vidi ovako Midea 12 je 210eur a LG 12 240eur :: bez ugradnje i one su skroz ok za te par :: ja sebi ne bih uzimao obicnu bolj :: (nisam siguran da je taj carrier duplo bolji posto duplo kosta :: :: Ako oces inverter onda je druga prica :: Inverter ima mnogo bolju regulaciju :: (kod obicne ako nastelujes lupam 24° ona spusti u sobi na 18 :: pa se ugasi dok se temp. u sobi ne digne na 30° pa se opet upali itd :: dok inverter kad stavis 24° on ga stalno `pegla` izmedju 23°-25°) :: ima veci koef. iskoriscenja, moze zimi da radi na nizi :: temperaturama (-15°C) pa i nize. Ali je inverter mnogo osetljivij :: na variranje napona u mrezi itd. (brze crkava) tako da treba uzeti sto bolji bren :: (citaj sto skuplju :) :: :: Najvaznije je da nije iz TURSK :: bilo koju da uzmes :: ::
Thanx, izbunario sam tel...ma jok nema LG ispod 350e sa ugradnjom...240e koje si naveo su bez PDVa...zvao sam uvoznike i nema nista ispod 25.000 dako da je razlika od 100e za Carrier sa Toshiba compressorom (posto je kupio Toshibau) a zu to ima 7godina garancije i 2x jeftiniji godisnji servis od 25e umesto 50e!!! Ima japanski kompresor i duple isparivace od -15C do +50C skoro kao inverter...
:: Thanx, izbunario sam tel...ma jok nema LG ispod 350e sa ugradnjom...240e koje si naveo su bez PDVa...zvao sam uvoznike i nema nista ispod 25.000 dako da je razlika od 100e za Carrier sa Toshiba compressorom (posto je kupio Toshibau) a zu to ima 7godina garancije i 2x jeftiniji godisnji servis od 25e umesto 50e!!! Ima japanski kompresor i duple isparivace od -15C do +50C skoro kao inverter.. :: :: :: M i G ::
Izvinjenje, naveo sam ti nase cene sa rabatom, potpuno sam prevideo i to je sa PDVom
Ma onaj Carrier je skroz kineski i Toshiba komp. je iz istih pogona, jedino Tadiran koji je pod njim je izraelski...KUPIO sam Panasonic CS/CU-YW12GKE Malaysia...za 26.000+5.000 ugradnja...5god.gar. Kada sam otvorio limove video sam sledecu unutrasnjost: dvostruki red isparivaca sa bakarnim heatpipe-ovima, Matsushita/Matshita kompresor 12.000BTU, Willnig elektromotor sa perajima. MOram reci da je zavrsna izrada, kvalitet limova i ABS plastike za klasu iznad onog Carrier Allegro zato sam izabrao ovaj. Ovaj model jedino nema self-diagnostics, fast defrost, ion-osonisator. Jedino ne znam od koliko do koliko je radan temperatura: od -x do +y, mada necu njime nista grejati samo hladiti. Mislim da je bolji od LGa!? Sta mislis o ovom modelu i nasta da pazim pri ugradnji osim na gumene odstojnike protiv vibracija??? Hvala puno na svim savetima!!!
M i G
:: :: :: Thanx, izbunario sam tel...ma jok nema LG ispod 350e sa ugradnjom...240e koje si naveo su bez PDVa...zvao sam uvoznike i nema nista ispod 25.000 dako da je razlika od 100e za Carrier sa Toshiba compressorom (posto je kupio Toshibau) a zu to ima 7godina garancije i 2x jeftiniji godisnji servis od 25e umesto 50e!!! Ima japanski kompresor i duple isparivace od -15C do +50C skoro kao inverter.. :: :: :: :: :: :: M i G :: :: :: :: Izvinjenje, naveo sam ti nase cen :: sa rabatom, potpuno sam previde :: i to je sa PDVom
Sto se tice ugradnje obe cevi treba posebno da ti izoluju pa tek posle mogu da ih uviju zajedno (sto obicno svi rade) i OBAVEZNO da ga vakumiraju kad ga namontiraju pre nego sto puste freon to ti je NAJVAZNIJE.
Svaka jedinica dolazi vec napunjena sa potrebnom kolicinom freona Vecina nasih majstora da bi stigli sto vise klima da namontiraju u toku dana kad namontiraju jedinicu i spoje 1 cev, puste freon da `izbacuje` vazduh iz instalacije i broje do 10. Odokativna metoda kolko freonu treba da istera vazduh iz instalacije. Ne moram posebno da ti pricam koliko je to dobro i koliko freona izadje napolje sa tim vazduhom i koliko vlage ostane unutra....
Uglavnom posle tako strucne montaze klima radi `vrhunski` jedno god dana posto joj se stalno pregreva kompresor i nema dovoljno freona u instalaciji da ohladi kompresor i da `povuce` ulje iz instalacije nazad u kompresor...
kad ti budu ugradjivali trezi obavezno da ti vakumiraju instalaciju... ( Kad spoje obe cevi okece ti vakum pumpu koja otprilike izgleda kao rucni kompresorcic za gume na kolima samo sto umesto da duva izvlaci vazduh i vlagu vakumira instalaciju)
Montirana mi je klima, pazio sto sam vise mogao, mada i sam znas da su to vecinom samo zanatlije i da osljare, cale mi je masinski inzenjer i kada je video kao mere, nivelisanje vrse palcem umesto libelom, streso se posto radi i gradjevinske radove naucio je ne na stolarske vec masinske milimetarske mere...ti si medju retkima koji ima fax i to masinac koji spada medju najbolje u bivsoj SFRJ i bolje u evropi...necu da hvalim ETF...tako da smo morali da doradjujemo radove, ispravljamo, srafimo gumene odstojnike, izolujemo, namestamo naponski kabl kako treba...vakuumiranje je odradjeno. Interesuje me samo jedno: kako se pokazao Panasonic (Malaysia, Matsushita compressor) u izdrzljivosti tj. da li cesto crkava i znas li koliko u minus i koliko u plus sme da ide spoljna temperatura a da on moze normalno raditi, znam da nema grejaca vec se sabijanjem freona zimi zagreva i greje ali sta vredi ako je mnogo hladno...znam postulate termo-dinamike. Dakle, da li je kvalitetan i koji je opseg -x do +y. Ispala je 400e kompletna sa ugrasdnjoim i doplatom 20e na licu mesta za 3godine full garancije, bez posebnog godisnjeg servisa i 5 godina na sam kompresor, to nije lose, zare ne?! Pozdrav i sve najbolje!
Moze li neko da mi odgovori na par pitanja. Sta je to VRV, sta znaci INVERTER sta je to Rekuperator BTU/h sam nasao i to je nekakva engleska mera za kolicinu toplote ako se ne varam. Ti podaci bi mi bili od velike pomoci i jako bih vam bio zahvalan na odgovoru. Nesa! P.S. Hitno mi je. nesko54@nadlanu.com
VRV = Variable refrigerant volume = sistem za individualnu kontrolu temperature zasebnih prostorija
Inverter = klima koja u zavisnosti od razlike temperature ambijenta i zadate temperature regulise snagu hladjenja ili grejanja
1000 BTU/h = 293 W
- - - - - - - - - - - - -
Carrier Allegro je split sistem sa najgorim mogucim odnosom cena/kvalitet koji se kod nas moze kupiti. Pravi ga Midea po licensi, imaju isti kompresor (GD Toshiba - kineski), istu elektroniku i identican daljinski. Cak ni kvalitet plastike ne odskace mnogo od Mideinih klima. Jedina razlika je u tome sto je, u poredjenju sa Mideom, unutrasnja jedinica nesto veca a spoljasnja ima dva reda cevi u kondenzatoru. Klima je energetska klasa D i za hladjenje i za grejanje, a radna temperatura je od -7 do +43 °C (isto kao Midea). Spoljna jedinica izgleda identicno kao Midea i pakleno je bucna. I uz cenu od oko 430 evra (bez ugradnje) sami prosudite kakva je to kupovina .)
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.