Hocu da uzmem neki televizor ne mnogo para da dam, verovatno nece da ima digitalnlu TV da je podrzava, pa da li ce kada krenu da pustaju digitalnu kablovsku, hoce li da ugase i ovu analognu, jer nemam para da kupim bolji tv koji podrzava i digitalnu televiziju?
Nemas sta da brines, kada krene digitalna zemaljska samo nabavis uredjaj `DVB-T2` resiver i to je to.
Sto se tice kablovske nije u nagovestaju da ce se preci iskljucivo na digitalnu bar kod SBB-a, ali ne brini to nije tvoj problem to je problem operatera, tako da ako oni predju dobices od njih resiver i karticu, tako da mozes kupiti.
Kako bre? Zar kablovske vec ne emituju digitalno preko standardnog kabla? Djavola se njima isplati da svakome daju neki risiver od par desetina evra. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
Jeste, i dobiješ od njih risiver. Ne možeš bez toga ni da je gledaš jer je signal zaštićen.
I seci me đe sam najtanji ako taj risiver košta i par evra a ne par desetina, bofl.
:: :: Kako bre? Zar kablovske vec ne emituju digitalno preko standardnog kabla :: Djavola se njima isplati da svakome daju neki risiver od par desetina evra :: ________________________________________________________ :: 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3 :: ::
Sta kako? Kaze sta ce biti u slucaju da kablovski operater odluci da emituje samo digitalno, Dakle nema analognih kanala, a dok dodje do toga ko zna koliko ce vremena proci. A digitalno se emituje kod mene u Kg od pre godinu dve, a u Bg ranije. Pozz
Sve je relativno !!!
:: :: Kako bre? Zar kablovske vec ne emituju digitalno preko standardnog kabla :: Djavola se njima isplati da svakome daju neki risiver od par desetina evra :: ________________________________________________________ :: 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3 :: ::
Pa i da je risiver samo par evra, opet ne vidim kako im se isplati da ukidaju analogno. Sta bi imali od toga kad ionako placas kablovsku? Jel ima negde primera da je to uradjeno? _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
Tristam, to sto ti kazes se odnosi na kodirane kanale koji se dodatno placaju pa zato mora preko risivera i kartice. Mislio sam osnovni paket. Imam digitalni tjuner na tv-u pa se nisam time ni bavio. Priznajem da mi sama tehnologija nije poznata. Zar kablovski operater ne moze da emituje osnovni paket preko obicnog kabla digitalno, bez risivera? Mislim, RTS Digital ljudi hvataju preko obicne antene ? _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
Ma moze nego digitalna je sluzila samo za nove kanale koji se dodatno placaju, a to je strategija ne bi li izvukli jos koji dinar od pretplatnika, realno nije mnogo 200din za D3 ali poprilican novac kada se uzme u obzir broj pretplatnika.
Ja verujem da ako predju na digitalnu ce ici kodirano zbog kradje da ce to biti razlog kodiranja, a bilo bi fantasticno da emituju preko standardnog DVB-C bez kodiranja ali to tesko vec imaju isuvise korisnika koji placaju tih 200din pa i vise za po neki paket, tesko da ce tek tako pustiti.
Mada ja mislim da bi oni davno kodirali sve i razdelili risivere i kartice da im se to stvarno isplati. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
Ne odnosi se samo na kodirane kanale, mislim da ne možeš da primaš sbb-ov digitalni signal običnim digitalnim tunerom u tv-u ili tv karti već samo preko njihovog risivera.
:: :: Tristam, to sto ti kazes se odnosi na kodirane kanale koji se dodatno placaju pa zato mora preko risivera i kartice. Mislio sam osnovni paket. Imam digitalni tjuner na tv-u pa se nisam time ni bavio. Priznajem da mi sama tehnologija nije poznata. Zar kablovski operater ne moze da emituje osnovni paket preko obicnog kabla digitalno, bez risivera? Mislim, RTS Digital ljudi hvataju preko obicne antene :: ________________________________________________________ :: 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3 :: ::
Jel ce uskoro biti digitalna televizija na sbb-u preko kabla (paket od 900din) ? Koliko sam ukapirao iz teksta trebace resiver, sto znaci za svaki tv po jedan resiver, sto je tezak shit! naravno tako je i kod ip televizije, ako se ne varam? Moraju da se menjaju kanali na resiveru a ne na tv-u?
Ja imam D3 digitalni paket kablovske SBB + 6mbit/512kb net.Dobio sam na korišćenje za dž digitalni risiver preko kojeg menjam kanale, stišavam pojačavam,... Prednost je ta što ne drkaš daljinski od TV-a nego od njihovog risivera. :)
Sa tim sranjem imam na jednom TV-u digitalni signal, a na ostalima običan signal.Znači, koliko televizora-toliko risivera, ukoliko hoćeš na svima digitalni signal.Moj risiver je ovaj drugi odozgo: http://tiny.cc/j91sg , i zadovoljan sam kako šljaka, kao i jednostavnim a u isto vreme bogatim menijem.jedino ponekad ume da zabode pa mora da se čupa iz struje.Nešto kao BSOD kod kompova. :)
Druga prednost je što mogu da se zaključavaju kanali šifrom, tako da možete da kontrolišete šta će vam klinci gledati, čak iako niste kod kuće.Ili možete, naprimer, da zaključate kanale koji emituju turske, indijske i španske serije. :D
Sve u svemu- jako korisna stvarčica, a kad padne neki LCD TV, uzeću neki od HD digitalnih risivera koji su takođe u ponudi SBB-a.
Možda sam zaboravio nešto da spomenem.Ako se setim, napisaću.
Trenutno kod sbb-a postoji digitalan prenos signala i to funkcioniše ovako nekako: analogni signal većine kanala stiže sbb-u oni ga konvertuju u digitalni, enkoduju ga i puštaju u mrežu njihov risiver prima taj digitalni signal pa ga dekoduje i onda: 1. ako imaš onaj najbuđaviji risiver što dobijaš za dž opet vraća u analogni da bi ga pustio tvom tv-u preko analognog scart priključka 2. ako si platio HD paket od nekoliko kanala dobiješ risiver koji ima hdmi priključak i pušta ti direktno digitalni signal iz njihove mreže.
Kanale i sve ostalo menjaš na risiveru a tv ti služi samo da prikaže sliku sa sa ulaza gde si priključio risiver, hdmi, svideo ili scart.
:: Jel ce uskoro biti digitalna televizija na sbb-u preko kabla (paket od 900din) ? Koliko sam ukapirao iz teksta trebace resiver, sto znaci za svaki tv po jedan resiver, sto je tezak shit! naravno tako je i kod ip televizije, ako se ne varam? Moraju da se menjaju kanali na resiveru a ne na tv-u :: :: ::
Analogni signal je uvek u mreži SBB-a, možeš da ga koristiš i bez risivera, kao i da kradeš kablovsku bez problema, koristeći običan razdelnik.Ovaj dž risiver samo prima signal i da kažem `podiže kvalitet slike`.Lupam: ako je 640x480 na običnom TV-u, on je podiže na 800x600(tako su bar meni objasnile bivše kolege iz SBB-a).Ali, primeti se razlika sa i bez risivera na TV-u, stvarno. da je svuda digitalni signal, kao što ti kažeš, onda ja ne bi mogao da imam sliku ni na jednom tv-u osim onog gde je risiver.
:: Trenutno kod sbb-a postoji digitalan prenos signala i to funkcioniše ovako nekako :: analogni signal većine kanala stiže sbb- :: oni ga konvertuju u digitalni, enkoduju ga i puštaju u mrež :: njihov risiver prima taj digitalni signal pa ga dekoduje i onda :: 1. ako imaš onaj najbuđaviji risiver što dobijaš za dž opet vraća u analogni da bi ga pustio tvom tv-u preko analognog scart priključk :: 2. ako si platio HD paket od nekoliko kanala dobiješ risiver koji ima hdmi priključak i pušta ti direktno digitalni signal iz njihove mreže :: :: Kanale i sve ostalo menjaš na risiveru a tv ti služi samo da prikaže sliku sa sa ulaza gde si priključio risiver, hdmi, svideo ili scart :: :: :: Jel ce uskoro biti digitalna televizija na sbb-u preko kabla (paket od 900din) ? Koliko sam ukapirao iz teksta trebace resiver, sto znaci za svaki tv po jedan resiver, sto je tezak shit! naravno tako je i kod ip televizije, ako se ne varam? Moraju da se menjaju kanali na resiveru a ne na tv-u :: :: :: :: :: ::
Šalju valjda istim kablom i digitalni i analogni signal. Za analogni ti ništa ne treba, a za digitalni ti treba njihov risiver.
:: Analogni signal je uvek u mreži SBB-a, možeš da ga koristiš i bez risivera, kao i da kradeš kablovsku bez problema, koristeći običan razdelnik.Ovaj dž risiver samo prima signal i da kažem `podiže kvalitet slike`.Lupam: ako je 640x480 na običnom TV-u, on je podiže na 800x600(tako su bar meni objasnile bivše kolege iz SBB-a).Ali, primeti se razlika sa i bez risivera na TV-u, stvarno :: da je svuda digitalni signal, kao što ti kažeš, onda ja ne bi mogao da imam sliku ni na jednom tv-u osim onog gde je risiver ::
Pogrešno sam te razumeo. Ja sam mislio da ti kažeš da oni emituju samo digitalni signal.A ne znam kako ide to sa risiverom na ove klasične televizore.Ipak ima vidljive razlike u kvalitetu slike sa i bez risivera.Ne bih rekao da on vraća u analogni.Možda samo degradira signal tj. smanjuje na max rezoluciju koju TV može da izgura.
A za digitalni signal ne znam kako kod njih šljaka jer ne znam nikoga da je probao sasvojim risiverom da `hvata` SBB d3.
A pa naravno, ovaj digitalni signal što šalju sigurno da manje izgubi pri konverzijama nego što analogni gubi putem, mreža im je razvedena kriminal živi.
:: Pogrešno sam te razumeo. Ja sam mislio da ti kažeš da oni emituju samo digitalni signal.A ne znam kako ide to sa risiverom na ove klasične televizore.Ipak ima vidljive razlike u kvalitetu slike sa i bez risivera :: :: A za digitalni signal ne znam kako kod njih šljaka jer ne znam nikoga da je probao sasvojim risiverom da `hvata` SBB d3 :: :: https://www.mojdom.rshttp://tiny.cc/msvoj :: Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - 4GB DDR3 - Hitachi 500GB - Asus 8600GT - LC 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED - Genius Navigator 53 :: ::
Kanali su uglavnom oni sa satelita, ne znam kako su resili ove nase zemaljske ali mogu da saznam nije problem.
Inace, Signali se skidaju sa satelita velika vecina i salju kroz opticku mrezu do bazne stanice da je tako nazovem. Potom se distribuira kroz kabal na kome ide i analogna. Obicni koaksijalni kabal.
Digitalna tv tj. DVB-C se emituje na UHF bandu, ako se secate bilo je pretumbavanje SBB kanala kada su uvodili D3, koriste od prilike od 550Mhz do tamo negde 700Mhz.
U principu bi bilo dosta dobro da nekad puste DVB-C i tako omoguce digitalno gledanje, ali pitanje je sta ce da urade, jer evo ga na veliko vec radi novi standard DVB-C2 pa i web televizija d3go http://www.sbb.rs/d3go/
Zanimljiva stvarcica jer mozete koristiti na oko tri uredjaja, cak na WiFi telefonima mozete gledati TV, ko hoce moze da proba valjda dazaba do kraja marta.
Tao da generelno je tesko da se predvidi sta ce biti buduci standard posle analogije.
D3 funkcionise na principu kao i satelitski resiver, isto kako menjas kanale na resiveru tako i na D3 uredjaju, nema menjanja na tv-u on sluzi kao monitor sa zvucnicima :D
A, pa mora da vrati u analogni ako priključuješ tv preko škarta ili s-video, oni ne prenose digitalni signal.
Ako imaš onaj bolji risiver što dobiješ za HD kanale i priključuješ preko HDMI mislim da onda ne vraća u analogni. Napisao sam gore.
I ovo što je antimatery napisao je zanimljiva stvar, ako imaš monitor sa s-video priključkom (retka zverka) možeš da ga korsitiš umesto tv-a sa onim krš risiverom (probao), ili ako imaš hd risiver možeš da ga priključiš na monitor sa hdmi.
:: Ne bih rekao da on vraća u analogni.Možda samo degradira signal tj. smanjuje na max rezoluciju koju TV može da izgura ::
Jebem li ga.Jedino da uzmem macolu pa da `seciram` risiver...
08.02.2012. 19:50
status: user broj poruka: 3241
Ali, moram da ponovim da je ipak dosta primetna razlika u kvalitetu i oštrini slike.Možda ima plutonijuma u tom risiveru pa i TV radi kao na steroidima. :)
:: A, pa mora da vrati u analogni ako priključuješ tv preko škarta ili s-video, oni ne prenose digitalni signal :: :: Ako imaš onaj bolji risiver što dobiješ za HD kanale i priključuješ preko HDMI mislim da onda ne vraća u analogni :: Napisao sam gore :: :: I ovo što je antimatery napisao je zanimljiva stvar, ako imaš monitor sa s-video priključkom možeš da ga korsitiš umesto tv-a sa onim krš risiverom (probao), ili ako imaš hd risiver možeš da ga priključiš na monitor sa hdmi :: :: :: Ne bih rekao da on vraća u analogni.Možda samo degradira signal tj. smanjuje na max rezoluciju koju TV može da izgura :: :: :: :: :: :: :: https://www.mojdom.rshttp://tiny.cc/msvoj :: :: Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - 4GB DDR3 - Hitachi 500GB - Asus 8600GT - LC 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED - Genius Navigator 53 :: :: :: ::
Re: Jebem li ga.Jedino da uzmem macolu pa da `seciram` risiver...
08.02.2012. 19:55
status: user broj poruka: 1872
To i pričam, mreža im je na 90% teritorije razvedena kao nogama. Kod mene da je signal još par decibela niži ne bi ni internet mogao da mi radi. Analogni signal tu jako mnogo gubi u kvalitetu a digitalni ne može da bude dobar ili loš, ako je kvalitet signala dovoljan da ne gubi pakete imaš ga onakvog kakvog ti ga šalju (minus gubitak pri konverziji), ako nije dovoljan nemaš ga uopšte.
:: Ali, moram da ponovim da je ipak dosta primetna razlika u kvalitetu i oštrini slike.Možda ima plutonijuma u tom risiveru pa i TV radi kao na steroidima. : :: :: https://www.mojdom.rshttp://tiny.cc/msvoj :: Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - 4GB DDR3 - Hitachi 500GB - Asus 8600GT - LC 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED - Genius Navigator 53 ::
Menjanje kanala na riseveru je tezak SHIT! Koristio sam iptv, digi, i jos par, nema nista gore... Cemu sve to kad mozes kao covek da teras kanale na tv-u, bez menija, i cekanja od po 2-4sec da se otvori kanal i zabadanja resivera, josh uz to placati 1000din da bi imao digitalnu televiziju na jednom tv-u... Cuo sam da moze i na vise, ali ide isti program na sve, sto je glupost... Ako je tako, nikad necu preci na digitalnu televiziju, bar dok je ne sprovedu kao sto trenutno ide analogna...
Kroz jedan kabal mozete poslati hiljade zasebnih signala, ukoliko svaki signal zauzima odredjeni frekventni opseg. Limitirani ste jedino frekventnim opsegom koji moze da se propusti kroz taj kabal. Na jednim frekvencijama je signal od interneta, na drugima je analogna TV, na trecim je digitalni TV, na cetvrtim mogu da stave telefonski prilljucak ili 500 telefonskih prikljucaka, na petim radio prenos, na sestom D3, D4, D5, D6, D7,... sve dok imate slobodnih frekvencija.
Znaci, kabal je njihov i konektovan u njihovom centru, tako da SBB tacno zna sta im kroz koje frekvencije ide. Spram toga se na kabal kace odgovarajuci demodulatori koji uzimaju samo onaj frekventni oseg koji njima treba, i to je ono sto korisnik vidi na svojoj strani. Svaki obican analogni TV filtrira samo malecki opseg frekvencija iz tog SBB kabla i ostalo ga ne zanima. Tu moze biti i prisutan digitalni signal za D3, ali on nema veze sa analognim signalom.
Za DVB-C postoji tacno utvrdjeni standard, sta i kako se salje i na kojim frekvencijama (postoji opseg koji ne smes da trpas sa drugim stvarima), i tu ne bi smeo SBB da zeza, ali kako ce oni to da realizuju, ne znam. Mozda izmisle da mora da se uzme neki demodulator.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.