Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
Gde da kupim ovakav prekidač?
STRANA 1 OD 1
goranvu Gde da kupim ovakav prekidač? 11.01.2012. 00:14 T42506

status: user
broj poruka: 195

Sklapam neku elektroniku, i treba mi prekidač sa tri-četiri uzajamno isključiva tastera. Dakle kad jedan pritisnem, da se podigne koji god da je bio pritisnut. Znači nešto kao na starim audio ili tv uredjajima. Gledao sam i kelco.rs i proelectronic.rs, nemaju ništa slično.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Ne secam se da sam to video tokom poslednjih 10 godina. Ni u... 11.01.2012. 00:38 #390239

broj poruka: 10997
katalozima na eBay-u. Ali, kao sto si i sam rekao: `stari radio/tv aparati`...
Takav, neispravan aparat jos uvek se moze naci na pijacama kod Romalen-a, pa onda krenuti u rasklapanje sa nadom da je ispravno bas ono sto nam treba.
Druga destinacija koju bi mogao da posetis: Vatrogasni Dom, Zemun, svake poslednje srede u mesecu, u 20h. Tu se odrzava okupljanje radio-amatera i moguce je prodati-kupiti svasta i jos kojesta sto spada u `primenjenu elektroniku`...
- - - - - - - - - -
Nisi napisao o kojem se uredjaju konkretno radi (u sklopu kojega bi se nalazio ovaj prekidac). Naime, ova vrsta prekidaca (klip-klap) je zamenjena relejnim, kojim se upravlja senzorskim tasterima ili mikroprekidacima (tasterima). U smislu funkcionalnosti, dobija se isto: pritisak na bilo koji `senzor`, iskljucuje prethodni kontakt... Sheme za takve `sklopke` ima tusta i tma - Elektor, Elektro (papirnata i digitalna izdanja)...

codeus ... 11.01.2012. 08:48 #390260

broj poruka: 4054

to se zove D flip flop .. bistabilno kolo .. googlaj i naces resenje :) .. mozak mi je jos u carstvu snova sa nekim bicarkama dok telo tek pije kafu pa ..

Bertoni odgovor 11.01.2012. 10:18 #390270

broj poruka: 80

Mislim da mozesh to reshiti i putem najobichnijih tzv. P releja(treba ti vishe komada i uslovna komanda)....ili ako zagrebesh malo dublje po problemu. mozesh i sa jednim inteligentnim relejem,jedan ili vishe ulaza...i izlaza koliko treba na obichne tastere!
Tristram Re: 11.01.2012. 11:22 #390295

broj poruka: 1872
Ne bi ti uradio posao rotacioni, kao na šporetu? Teško ćeš da nađeš taj što ti treba.

Vako nešto?
http://www.grainger.com/Grainger/NKK-Rotary-Switch-2TPW5?cm_mmc=GoogleBase-_-Electrical-_-Switches-_-2TPW5&ci_src=14110944&ci_sku=2TPW5
zeljkoo8 m? 11.01.2012. 13:21 #390327

broj poruka: 126
http://www.kupindo.com/Elektronika/9599669_Taster-prekidac-3-jedinice-ukljuci-iskljuci

goranvu ... 11.01.2012. 22:46 #390491

broj poruka: 195
Takav kao što je zeljkoo8 dao link, ali da samo jedno dugme moze dole, dakle iskljucivi preklopnik.

Rotacioni nije idealno resenje, jer moram da predjem preko nekih pozicija da bih dosao do zeljene, a na onom koji trazim direktno pritiskam taster koji zelim i to kao na klavijaturi. Razlika izmedju elektronike i ovog mehanickog prekidaca jeste upravo to sto direktnim pogledom vidim koji taster je ukljucen, ne treba mi nikakav display indikator. Pravo čudo što više nema takvih tastera, a imaju itekako prednosti u nekim aplikacijama.
Na kraju ću morati da se zadovoljim rotacionim, jer ako bih i našao neki iz starog uređaja, oni su vrlo često jako tvrdi a često i bučni, što je opet svojevrstan problem. Ili ću sam da sklopim ono što mi treba :-\
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs