Ljudi, pomagajte, ko Boga vas molim :) Kupio sam posle duuuugo vremena Hitachi mini liniju serije M2. Tjuner te linije (LW-MW-FM STEREO TUNER FT-M2) ne radi kako treba. Jednostavno: `beži` sa stanice. U pitanju je sjajna analogna mini komponenta iz 1982. godine. Krenuo sam školski: prvo sam mu zamenio SVE elektrolitske kondenzatore. Rezultat: NIŠTA! Zatim sam pitao prijatelja koji mi je nabavio FM tranzistor koji je pronašao sa šeme ali za model M1, međutim ispostavilo se da je identičan i kod mene. Nakon zamene rezultat je: mnogo duže drži stanice nego pre, ali opet, beži. Međutim, sada ume i po pola sata da ostane na frekvenciji. Dalje, rekao mi je da već idemo u ozbiljne priče poput osciloskopskog ispitivanja, pa je rekao da probamo ipak `na sreću`. Pre nego krenemo na `eci-peci-pec` kombinaciju, molim sve dobre ljude, da pomognu, ako su ikada imali ovakav problem. Ne treba pričati kako dobar zvuk ima ova čudesna mini linija... Hvala svima unapred dobri ljudi! Dejan Ilić
Hmm.. Ja sam (doduše sa Technics-om i Sony-jem) imao slične probleme, i u pitanju je bilo poluisprvno IC stereo dekodera. Dok je `ugođena` stanica, gubi stereo signal (trepće indikacija za `stereo`), a onda `odšeta sa stanice` (doduše - za 15 sekundi). Jedina nezgodacija je što nikada nisam pronašao taj čip, pošto je u pitanju specifična stvar - prozvedena za tu i tu seriju, te i te godine... Pogledaj u šemi kako se zove IC za stero dekodiranje i vidi da li može da se nađe na Guglu.
I ja sam mislio da su elektroliti, al` đavola... Probaj da prelemiš kontakte od svih kvarcnih kristala, a možda čak i da ih zameniš (to bar može da se nađe u svakoj radnji za elektroniku). Sad će neki profesionalni HiFi serviser da krene sa prepirkom tipa `Kristali nikada ne crkavaju`, ali meni to deluje kao logično razmišlljanje - tjuner gubi sinhronizaciju sa nosećom frekvencijom, možda da je do kristala ili oscilatornog kolia u kome je kristal...
Dobar savet ZLATA VREDI! Hvala, pokušaću sve. 25 godina sam s vremena na vreme molio bivšeg prijatelja da mi proda tu mini liniju koja je njemu inače stajala kao hvatač prašine na ćošku potkrovlja od 150 kvadrata... Naravno da nije hteo iz samo njemu znanog razloga. A onda, na sajtu za kupovinu i prodaju svakakvih gluposti vidim mini liniju i... naravno ne dobijem informaciju da tjuner ne `drži` stanicu... Sreća prodavčeva što sam ispunio želju pa sam odustao od `reklamacije`... Hvala puno za savet, još jednom!!!
Pre svega, rekao bih da si promasio forum : ) Ovde te uglavnom naduvaju prvo : )
A sto rece covek, moguce je da oscilator nosece frekvencije nije stabilan, i da gubi stanicu, ako je totalno izgubi. Ukoliko po semi prepoznas gde su tioscilatori, trebalo bi prelemiti sve te kontakte kao i zamenu elemenata. Ukoliko se pak javlja sum, tj mesanje ostalih stanica, moguce je da se desava problem u uskopojasnim filtrima, sto opet navodi na pregled tih oscilatora.
EDIT: Ukoliko neko vreme drzi frekvenciju, pa je izgubi, proveri taj promenjljivi elektrolit/kalem koji menja frekvenciju. Moguce je da postoji neki kratak spoj u kolu glavnog oscilatora..
Javi sta si uradio u svakom slucaju.
Pozdrav.
Thermaltake Bach Vx PSU Chieftec 550W ASUS P7P55D Intel Core i5 750@2.66 Ghz Thermaltake Max Orb Kingston Hyper-x 2x1 GB@1800 Mhz Sapphire ATI Radeon HD4890 Vapor
Da znaš da sam zmaj, jer počinjem da bljujem vatru!!!! Šalim se naravno... Da znaš samo moju muku traženja ove mini linije... Hvala maestro! Javiću šta sam uradio Pozdrav! Dejan
Nemaš pojma koliko si u pravu! Ali, kada nemaš izbora, onda se nadaš da će da naleti neko dobronameran! Imao sam sreću sa tri dobronamerna člana i baš se svima pojedinačno zahvaljujem, pa i tebi! Javiću šta sam uradio u svakom slučaju! Hvala i tebi ljudino! Dejan
Evo i mene posle duzeg vremena, ... stvari ovako stoje, ukoliko bezi sa frekvencije moras proveriti AFC stepen koji se nalazi u MF stepenu, ovo kako si opisao da se ponasa tjuner, mirise mi na to. Zamenom elektrolita neces dobiti nista kao sto i nisi dobio, elektroliti u tom stepenu sluze za spregu i za filtriranje napona. Posto nisam video semu ali ni taj tjuner predpostavljam da nema varikap diode, ako je odradjen sa varikapom, prvenstveno menjaj njih i proveri stabilizator za napajanje varikapa, 90% su one problematicne, ako je sa promenljivim kondezatorom, 100% je MF stepen, 10.8MHz odnosno prvo i drugo mesanje, potrebno je prestelovati MF trafoe (zavojnice) a za to ti treba vrlo specificna aparatura, to se na uvo ne radi! Ne znam odakle si, mozda te mogu uputiti kod nekog ko ima potrebna uredjaje i zna kako se to radi. Javi pa ce mo videti sta mogu da uradim, nadam se da sam ti pomogao, pozdrav!
I na kraju odneses to u BELI elektronik u BG-u, i ljudi ti srede sve sto treba. Tako sam se i ja zezao sa starim pojacalom, na eci peci pec, pa na kraju otisao kod njih
Demon to some. Angel to others. _______________________________
Pomenuti uređaj nema varikap diode, u pitanju je još starija varijanta sa promenjivim kondenzatorom. Potrebno je da se najpre ustanovi da li je problem u tjuneru (ulaznom delu) ili u IF delu što ćeš u kućnoj radinosti bez potrebne opreme teško moći sam. Najbolje je da potražiš pomoć nekog dobrog servisera. Eventualno što bi mogao sam da odradiš je da proveriš napone na pojedinim tačkama prema servisnom uputstvu najpre na IC201 i to na pin 4 napon 4,84V sa kojim se napaja ceo ulazni stepen i tako redom. Moguće je da prekida preklopnik FM (S5-3).
:: Nezaboravi da proveris, tj. obavezno zamenis svaku varikap diodu, moze da pokazuje da je ispravna, ali zna itekeko da zeza :: :: Edit: Preduhitri me Golfercek:) Pozz druze :: :: (c) 1982 Sinclair research Ltd :: ::
Imali smo stub Benytone iz 80tih. I u pojacalu crkne ploca tamo negde ~2000. Niko niti cuo za marku niti se bavio istom. U BG Elektroniku naruce i zamene plocu za pisljivih 80 maraka (mislim u odnosu na vrednost stuba - i sentimentalnu i koliko je placen kao nov).
Pazi: oni su imali foru da ne popravljaju stare stvari. Mi smo im odneli i ostavili - i ljudi resise problem. Mozda i tebi pomogne.
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Za: golfer - Ja sam iz Beograda. Za diode si izgleda 100% u pravu. Drugar mi je i njih dao a ja ih nisam zamenio. Ko velim, ako prođe, ali nije prošlo...HVALA! Šaljem privatan mejl sa slikom makine... Za: gilopile - HVALA i tebi. Kao što rekoh golferu, moja greška... Za: philaemos - Znam ja da me to čeka, al ako se kladim u kladionici, onda ću sve pare da potrošim na rezervne delove :)))) HVALA na SUROVOJ REALNOSTI, al ja bih da probam još jednom!!! Za: Vaskev - Meni je drugar iz Telefonije upravo rekao da aparatura za ispitivanje ovog kvara ni malo nije naivna! E sad, znajući naše servisere, koji kada trebaju da zakače neki noviji osciloskop ili šta već, uvek nekako računaju da će ta opravka koštati barem 35% koštanja aparature. Za sada, skupio sam odlične savete ŠTA RADITI. Pokušaću redom, pa ako ne upali ne gine mi ili BG Elektronik ili Beli elektronik ili Japan elektronik... HVALA i tebi, puno! Za: strela75 - Eeeee, izgleda da su se kod njih stvari promenile. Primer moj: Odnesem lap-top, vrednosti realne oko 150€ kod njih i zamolim da platim i defektažu ako treba jer, ne radi mi displej. OK, kažu oni, javićemo! Jave: gotov lap top, možete doći po njega. Odem. Kad nisam pao u nesvest: Cena delova: 2,86€ Cena rada: 100€!!! Jel ti sad jasno zašto `smaram` dobre ljude, pa i tebe na ovom forumu :))))))))))) Hvala puno i tebi! Pozdrav svima!!!!!!!!!!!!! Dejan Ilić
Probaj i da kupiš sprej za zaleđivanje - takozvano ledilo. ja sam ga u mikroprincezi svojevremeno platio 100 kinti. pa lepo prskaš jedan po jedan: kristale, IC-ove, tranzistore, varikap... Sve komponente se drugačije ponašaju kad su ledeno hladne, a ako je promena prevelika (tojest, postane ispravno na minusu .), onda komponenta miriše na smrt :)
Mada, ja sam serviser za niže frekvencije - tjuneri su mi uvek bili slaba tačka. Ali probaj.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.