Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
Klima...
STRANA 1 OD 2  
2m4Y Klima... 12.06.2010. 15:51 T27443

status: user
broj poruka: 2352
...zanima me da li je neko radio klimu za ceo sprat, a da je uzeo samo jednu unutrasnju jedinicu, pa sa kanalima sproveo po prostorijama?

Naime, planirao sam da uzmem 18-icu, i da je stavim u hodnik, pa sa njenog izlaza sa kanalima da odvucem vazduh do soba, ...naravno sve bi islo u spustenom plafonu, tako da se nista ne bi videlo, i naravno, ulaz vazduha u klimu bi bio oslobodjen, da uzima vazduh iz prostorija... kao sto i treba da radi? Sto se tice hladjenja pojedinih soba, tj da se jedna hladi a ostale ne, to sam vec resio? Samo me zanima to kanalisanje...

Pozz...

...I sense you young padawan...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gile23 ... 12.06.2010. 15:57 #222059

broj poruka: 9121
Pazi ako to uspes da izvedes cevi moras da izolujes do bola. Inace ja se licno sa tim ne bih zezao jer moze svasta da se izdesava sa tim cevima, propasce vremenom, mozda neka buba ako prodje moze da ti osteti cev i eto ti vec gubljenja energije, a i pitanje je da li ce 18-ica biti dovoljna da hladi veci broj prostorija. Licno bih na tvom mestu kupio dve klime i kraj price, meni jedna klima (12-ica) ohladi opusteno 2 prostorije u pitanju je Whirlpool klima, trenutno su najbolje Fujitsu/LG/Samsung. Fujitsu je preskup tako da gledaj ili LG ili Samsung.

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
raic Ne bi ni ja probavao 12.06.2010. 16:01 #222064

broj poruka: 9006
Imaćeš kondenzaciju po cevima.

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

gile23 Re: Ne bi ni ja probavao 12.06.2010. 16:07 #222067

Ako bas dobro izoluje cevi imace malu kondenzaciju ? I posle nekog vremena ce morati da cisti te cevi. Batali :).

Pozdrav!

:: Imaćeš kondenzaciju po cevima
::
:: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous
:: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

raic Pa sad, ne znam... 12.06.2010. 16:11 #222068

...ni da li bi provlačio po trpezariji cevi i umotavao ih u staklenu vunu teško da bi bilo dekorativno. Supruga bi ga obesila za jajca kao prvo, e sad ne znam samo koliko ima dečurlije, možda mu i ne treba više pa to i ne bi bilo tako strašno.

2m4Y re 12.06.2010. 16:13 #222070

...u svakom slucaju cevi bi bile kratke, ali dobro...
Ovako mi zigleda sprat...

http://yfrog.com/2mhladnjenjej

Znaci zute prostorije treba hladiti, ali mi je nezgodno jer mi u hodinku stepeniste za sprat nize... i plasim se da ce svlaciti dosta hladnoce...

...i naravno, kao sto rekoh, ne bi se videle uospte zbog spustenog plafona...

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

gile23 ... 12.06.2010. 16:21 #222073

Bem ti raspored za ovo ti trebaju 3 klime :). Inace dobro izolirane cevi su ove kao u TT Xpressaru, ima ih i sama klima :

http://www.theinquirer.net/img/7916/tt_xpressar.jpg

Ne razumem kako planiras zbog spustenog plafona, sprovedes instalaciju spustis plafon, kako ces to da cistis ? Mozda da odes u neki servis klima uredjaja predocis im ideju mozda mogu da ti pomognu ? Oni imaju sigurno veliko iskustvo. Mada je ovo dobra gimnastika :), sta mislis da kupis jednu klimu koja ce stalno da duva u hodniku za 30 min bi trebalo da ohladi ceo sprat, jedino ako odozdo kulja toplota to ce tesko :).

Pozdrav!
dautovic Re: Klima... 12.06.2010. 16:34 #222083

broj poruka: 2855
Nema od toga nista:

- nije bitno da li je klima 18ica bitne su karakteristike kompresora
- vecina klima kod koje su cevi izmedju unutrasnje i spoljasnje jedinice duze od 5m mora da se dopunjuje freonom
- Ne mozes da stavis jednu spoljasnju jedinicu i vishe unutrasnjih i da to radi kako ti zamisljas
- sto se izolacije tice ima sasvim pristojna izlolacija specijalno da se kupi za bakarne cevi...

@Gile, nemoj da preporucujes LG i Samsung klime ako ne znas o cemu se radi, LG su nekada valjale kao i samsung, to se sada sve pravi u turskoj a jako je opalo na kvalitetu...konkretko kompresori se prave u turskoj

Drugar drzi prodaju u servis klima na Banovom brdu necu reci ime frime...radio sam celo leto 2008 kod njega...

Moja preporuka su KOPERNIKus kilme - Ima ona televizija kopenikus : ) ako nekog zanima zasto mogu da objasnim al me mrzi sad idem da gledam argentinu

Jos nesto, cevi ne mogu da se savijaju pod uglom od 90 strepeni tako oda i to treba imati u vidu kada planiras instalaciju i najveci problem je kada je veci razmak izmedju spoljasnje i unutrasnje jedinice tj kada su cevi duze, pitanje je DA LI JE DATI KOMPRESOR U STANJU DA SE `IZBORI` SA TOM ZAPREMINOM FREONA.

:: ...zanima me da li je neko radio klimu za ceo sprat, a da je uzeo samo jednu unutrasnju jedinicu, pa sa kanalima sproveo po prostorijama
:: Naime, planirao sam da uzmem 18-icu, i da je stavim u hodnik, pa sa njenog izlaza sa kanalima da odvucem vazduh do soba, ...naravno sve bi islo u spustenom plafonu, tako da se nista ne bi videlo, i naravno, ulaz vazduha u klimu bi bio oslobodjen, da uzima vazduh iz prostorija... kao sto i treba da radi? Sto se tice hladjenja pojedinih soba, tj da se jedna hladi a ostale ne, to sam vec resio? Samo me zanima to kanalisanje..
:: Pozz..
:: __________________________
:: ...I sense you young padawan..
:: AMD Phenom II 955 B
:: DFI LP DK 790FXB-M2R
:: AMD 4870 512MB To
:: 2x 2GB DDRII 1066MH
:: 2x 320GB SATA II RAID
:: 1x 750GB SATA I
:: SB Live 5.1 Digita
:: Corsair 750TX
nikolape80 Re: re 12.06.2010. 16:43 #222090

broj poruka: 453
A gde je komp? Sto ga nisi ucrtao?: ))

Pozdrav.

Thermaltake Bach Vx
PSU Chieftec 550W
ASUS P7P55D
Intel Core i5 750@2.66 Ghz
Thermaltake Max Orb
Kingston Hyper-x 2x1 GB@1800 Mhz
Sapphire ATI Radeon HD4890 Vapor

:: ...u svakom slucaju cevi bi bile kratke, ali dobro..
:: Ovako mi zigleda sprat..
:: http://yfrog.com/2mhladnjenje
:: Znaci zute prostorije treba hladiti, ali mi je nezgodno jer mi u hodinku stepeniste za sprat nize... i plasim se da ce svlaciti dosta hladnoce..
:: ...i naravno, kao sto rekoh, ne bi se videle uospte zbog spustenog plafona..
:: Pozz..
:: __________________________
:: ...I sense you young padawan..
:: AMD Phenom II 955 B
:: DFI LP DK 790FXB-M2R
:: AMD 4870 512MB To
:: 2x 2GB DDRII 1066MH
:: 2x 320GB SATA II RAID
:: 1x 750GB SATA I
:: SB Live 5.1 Digita
:: Corsair 750T
TheKing Kad smo vec kod klime... 12.06.2010. 16:44 #222091

broj poruka: 62
da ne otvorim novu temu, sta kazete, jel vrede nesto te pokretne klime?
Mislim, kad bi hteo da uzmem pokretnu klimu, sta treba da gledam? Posto nemam pojma kako rade, a u pitanju je prostorija 16m2, pa zato sam razmisljao o nekom malom uredjaju.
Moze i preporuka ! Budzet je max. 8000 +-2000 rsd.

pozz

gile23 ... 12.06.2010. 16:46 #222094

@dautovic znam ja da je jedan od najbitnijih delova klime kompresor. Preporucujem Samsung jer ga imam i i hladi odlicno, doduse ovaj Samsung je star 2 godine. Inace ja tebe nesto da pitam imam ovaj Whirlpool i prosle godine je napunjena freonom i tada je hladila odlicno, malo sam se nesto grejao zimus pri nekim normalnim temperaturama oko 0 C. Znaci nista narocito, sada klima totalno lose hladi, znaci radila je 2 h i slabo je ohladila, jer nesto crklo na njoj ili se stvarno tako brzo potrosi taj freon ? Inace Samsung klima koja nije nesto mnogo radila hladi kao i prvog dana ?

Inace spoljasnja jedinica je bitna jer ce vremenom doci do manjka vazduha koji ce se hladiti u kondenzatoru, zar ne ?

Inace kod klima ti u vecini slucajeva vazi pravilo koliko para toliko muzike :). Inace koliko kosta ta Kopernikus klima ?

Inace zar mislis da se 90% stvari koje mi koristimo pravi u Evropi. Cudi me da to Turci proizvode, da to nisu dali Kinezima.

Sad je poluvreme :).

Pozdrav!
Kimikus epic fail :D 12.06.2010. 17:03 #222098

broj poruka: 75
Mnogo si ga zakomplikovao :D Mozes da uzmes split sistem 3x pa u svaku sobu, mozes da uzmes split sistem sa jednom spoljnom jedinicom 24npr i tri unutrasnje (vidi kataloge carrier, tadiran, mitsubishi ...itd) koje ce da rashladjuju samo unutrasnji vazduh. Ilii komplet klima komora sa ubacivanjem i procesuiranjem spoljnog vazduha i sprovodjenjem kroz kanale, al kapiram to ti ne treba, neizvodljivo je i preskupo :D.

Kako si mislio da prikacis kanal na tu unutrasnju jedinicu, kako si mislio da napravis odgovarajuci profil kanala, kako si mislio da kontrolises?
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dautovic ... 12.06.2010. 17:05 #222099

-moguce da se freon istrosio na toj klimi, ne mora on tako cesto da se dopunjava i kada kazem istrosio ne mislim da ga nema nego je opala kompresija, to se meri nanometrima i onda se vidi da li ima dovoljno freona i pod kakvom je kompresijom sistem - koliko bar-a

-Nije mi jasno sta me pitas za spoljasnju jedinicu, to je nesto poput hladnjaka na automobilu, ili npr hladnjaka na corsair H-50 : ) znaci slicno je, s tim sto je u spoljasnjoj jedinici i kompresor, veliku ventilator takodje koji duva preko rebara itd... i bitna je spoljasnja jedinica isto kao i unutrasnja, ona ima svoju radnu temperatutu od nekog minusa do nekih +45C secam se da su bile neke kineske na `m` ne mou se setim, da su kada je bilo 40C na suncu a spoljasnja jedinica obicno stoji spolja na suncu, trokirale su...

Ne znam koliko sada kosta kopernikus klima, tada je bila oko 350e 12ica sa ugradnjom al to je bilo pre 2 godine uglavnom 100inak jevreja skuplja od ovim kineza sto se reklamiraju u brosurama, idea, merkatora maxia itd

Naravno da je i kod klima `koliko para toliko muzike`, secam se da smo jednom coveku `gasterbajteru` ugradili neku klimu iz Nemacke - on je doneo licno odande...sta reci o njoj, kada samo vidis specifikaciju i performanse skapiras koja smo banana drzava...a dizajn perfekcija...

turci su evropski kinezi...

Ima dobrih klima i kod nas ali treba da se dresi kesa, ali ne da se dresi kesa za neke marke koje su usled nekih razloga otisle u K poslednjih godina i zive na straoj slavi, nesto poput nVidie : )

ElitePro Re: ... 12.06.2010. 17:59 #222107

broj poruka: 305

Kako moze da se potrosi freon? to je zatvoren sistem.
2m4Y u principu sve moze da se uradi samo da li ti se to isplati, da se zezas zbog toga..

:: -moguce da se freon istrosio na toj klimi, ne mora on tako cesto da se dopunjava i kada kazem istrosio ne mislim da ga nema nego je opala kompresija, to se meri nanometrima i onda se vidi da li ima dovoljno freona i pod kakvom je kompresijom sistem - koliko bar-
:: -Nije mi jasno sta me pitas za spoljasnju jedinicu, to je nesto poput hladnjaka na automobilu, ili npr hladnjaka na corsair H-50 : ) znaci slicno je, s tim sto je u spoljasnjoj jedinici i kompresor, veliku ventilator takodje koji duva preko rebara itd... i bitna je spoljasnja jedinica isto kao i unutrasnja, ona ima svoju radnu temperatutu od nekog minusa do nekih +45C secam se da su bile neke kineske na `m` ne mou se setim, da su kada je bilo 40C na suncu a spoljasnja jedinica obicno stoji spolja na suncu, trokirale su..
:: Ne znam koliko sada kosta kopernikus klima, tada je bila oko 350e 12ica sa ugradnjom al to je bilo pre 2 godine uglavnom 100inak jevreja skuplja od ovim kineza sto se reklamiraju u brosurama, idea, merkatora maxia it
:: Naravno da je i kod klima `koliko para toliko muzike`, secam se da smo jednom coveku `gasterbajteru` ugradili neku klimu iz Nemacke - on je doneo licno odande...sta reci o njoj, kada samo vidis specifikaciju i performanse skapiras koja smo banana drzava...a dizajn perfekcija..
:: turci su evropski kinezi..
:: Ima dobrih klima i kod nas ali treba da se dresi kesa, ali ne da se dresi kesa za neke marke koje su usled nekih razloga otisle u K poslednjih godina i zive na straoj slavi, nesto poput nVidie :
gang1978 Re: ...ne bih se slozio... 12.06.2010. 18:03 #222108

broj poruka: 1661
...kod nas trenutno Galanz klime imaju najbolji odnos cena kvalitet...

Intel Q6600 @2.4GHz-Thermaltake V1
Asus P5Q-E
2x2GB Mushkin Black Line@1066MHZ 996599ES,Artic Cooling RC Turbo Module
1x250GB Seagate , 1x500GB WD
Sapphire 5770 Vapor X 860/1200MHz
Xigmatek Utgard
Corsair CMPSU-650TX
Logitech G11 + A4Tech X7
Asus MB19SE
Creative Sound Blaster X-fi Extreme Audio
Xoro 5.1

:: Pazi ako to uspes da izvedes cevi moras da izolujes do bola. Inace ja se licno sa tim ne bih zezao jer moze svasta da se izdesava sa tim cevima, propasce vremenom, mozda neka buba ako prodje moze da ti osteti cev i eto ti vec gubljenja energije, a i pitanje je da li ce 18-ica biti dovoljna da hladi veci broj prostorija. Licno bih na tvom mestu kupio dve klime i kraj price, meni jedna klima (12-ica) ohladi opusteno 2 prostorije u pitanju je Whirlpool klima, trenutno su najbolje Fujitsu/LG/Samsung. Fujitsu je preskup tako da gledaj ili LG ili Samsung
:: Pozdrav!
dautovic Re: Re: ... 12.06.2010. 18:11 #222109

Kako moze da se potrosi freon? Odgovori sam sebi na pitanje za sta konketno sluzi freon i kako dodje do gubitka kompresije u sistemu i ako nije `procureo`...

:: Kako moze da se potrosi freon? to je zatvoren sistem
:: 2m4Y u principu sve moze da se uradi samo da li ti se to isplati, da se zezas zbog toga..
:: ::
:: :: -moguce da se freon istrosio na toj klimi, ne mora on tako cesto da se dopunjava i kada kazem istrosio ne mislim da ga nema nego je opala kompresija, to se meri nanometrima i onda se vidi da li ima dovoljno freona i pod kakvom je kompresijom sistem - koliko bar-
:: :: -Nije mi jasno sta me pitas za spoljasnju jedinicu, to je nesto poput hladnjaka na automobilu, ili npr hladnjaka na corsair H-50 : ) znaci slicno je, s tim sto je u spoljasnjoj jedinici i kompresor, veliku ventilator takodje koji duva preko rebara itd... i bitna je spoljasnja jedinica isto kao i unutrasnja, ona ima svoju radnu temperatutu od nekog minusa do nekih +45C secam se da su bile neke kineske na `m` ne mou se setim, da su kada je bilo 40C na suncu a spoljasnja jedinica obicno stoji spolja na suncu, trokirale su..
:: :: Ne znam koliko sada kosta kopernikus klima, tada je bila oko 350e 12ica sa ugradnjom al to je bilo pre 2 godine uglavnom 100inak jevreja skuplja od ovim kineza sto se reklamiraju u brosurama, idea, merkatora maxia it
:: :: Naravno da je i kod klima `koliko para toliko muzike`, secam se da smo jednom coveku `gasterbajteru` ugradili neku klimu iz Nemacke - on je doneo licno odande...sta reci o njoj, kada samo vidis specifikaciju i performanse skapiras koja smo banana drzava...a dizajn perfekcija..
:: :: turci su evropski kinezi..
:: :: Ima dobrih klima i kod nas ali treba da se dresi kesa, ali ne da se dresi kesa za neke marke koje su usled nekih razloga otisle u K poslednjih godina i zive na straoj slavi, nesto poput nVidie :
2m4Y re: 12.06.2010. 18:27 #222116

...razmak izmedju spolje jedinice i unutrasnje bi bio nekih 250-300mm, koliko je debeo zid sa izolacijom...

Aj videcu jos negde...

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

Vaskev re: 12.06.2010. 18:34 #222124

broj poruka: 1673
Kako moze da se potrosi freon? to je zatvoren sistem.

On se ne trosi ali postoji mogucnost da iscuri ako je sistem ostecen ili je neki spoj na cevima los. Inace razlika medju klimama u pogledu loseg rada je u tome sto klime bez invertora rade do +45 stepeni spoljne temperature kaja se ovih dana lako dostize, klima sa invertorom moze raditi i sa +50 (ili 55) stepeni spoljne temperature. Ja imam dve klime sa invertorima, jedna je Mitsubishi stara >10 godina i radi savrseno i dan danas, i Panasonic staru godinu dana i ona je u toj klasi, treca na poslu je neka Noname kineska stara 4-5godina i ona je vec na izdisaju jer se kompresor pregreva i kada je spoljna temperatura visoka veoma lose hladi i zastitni termostat u spoljnoj jedinici joj stalno blokira rad i ceka servis.

golfer re.Klima... 12.06.2010. 20:23 #222142

broj poruka: 317

To kako si ti zamislio ne pije vodu ako radis sa standardnim klimatizerima! Moze da se odradi nesto slicno sa tzv. plafonskim etaznim klimama, u 3 sobe po jedna plafonka i jedna spoljna jedinica i to minimum 24` ali to je preskupo, takva etazna klima je oko 1000 evra+cevi, freon, montaza,...
Kod mene kuci je slican raspored prostorija, mala prostoruja sa desne strane predpostavljam da je spavaca soba, U SPAVACU SOBU NIKADA, NIKADA NE STAVLJATI KLIMU!!! Pored klime u spavacu sobu ne stavljati TV, lose utice na brak!? Jednom klimom je teze rashladiti ceo sprat jer hladan vazduh je inertan, pada na dole i potrebno je postaviti nekakav ventilator koji ce da ga mesa i gura iz prostorije u prostoriju. Ja sam to resio na sledeci nacin, klimu 12` sam stavio u hodnik, kod tebe naspram stepenica, krilcima usmerio hladan vazduh da gura levo i desno ka sobama, u spavacoj sobi to je sasvim dovoljno dok u velikoj sobi, predpostavljam da je dnevni boravak, da bi ubrzao mesanje vazduha, stavio sam jedan obican stubni ventilatori zavrsio posao. Do duse, imam pvc stolariju koja dobro dihtuje i uradio sam termo izolaciju na zidovima a na tavanu 10cm tervola i 4 cm stiropor i preko toga patos. Sa svim tim 12` klima mi je sasvim dovoljna, hodnik i stepeniste jesu najhladniji ali to je ta cena. U kombinaciji sa jos jednom klimom prizemlju rashladio sam celu kucu!
Sto se klima tice tu nema mnogo filozofije, sve se to radi u Kini!!! Neko je pomenuo Kopernikus klime, ja sam radio servis za njih u ga rantnom i naravno van garantnog roka, TV, DVD, klime, sat. risiveri, ... i klime, i posto tu nije bilo posla, mislim ti uredjaji se nisu kvarili (sem DVD-a) ja sam krenuo da ugradjujem i klime. Imao sam dobru cenu i prodao sam ih mnogo a ugradio oko 100-tinak, i sve to dan danas radi bez ikakvih problema. Pored Kopernikusa jako dobro su se pokazale i Midea, Galanz, i Vortex kao najjeftinije u Metrou, sta god da kupis neces pogresiti, frizider je frizider samo gledaj koji je energatski razred, tj. gledas sta ce manje trositi el. energije za isti efekat. Necu reci da LG i Samsung nisu dobri, cak sta vise, samo hocu reci da nisu duplo bolji iako su duplo skuplji! Samsung ima malo problema sa elektronikom koja se lako resava, LG malo kuburi sa kompresorima, ali to je proslost, bila je losa serija! Kada otvorite klimu bilo koju, sve vam bude jasno, placate samo ime tj. ime firme koja sklapa klimu, kompresori se rade u 3 fabrike u Kini, potpuno isti kompresor sa razlicitim oznakama u zavisnosti kojoj firmi ce biti isporucen, razlika je u klasi, imaju 3 klase kvaliteta, i zbog toga ti kazem gledaj samo energetski razred, prva klasa pdrazumeva visi razred i obrnuto.
Da rezimiramo, ugradi klimu u hodniku, 12` ako imas izolaciju a ako nemas 18` i resices problem sa spratom. Mozes i sledecu stvar, dve 9` klime u dve sobe levo od stepenista, drzi otvorena vrata i rashladices i hodnik a efekat ces osetiti i u sobi sa desne strane, spavacoj sobi, s tim da ih montiras naspram ulaznih vrata u sobe i zavrsices posao. Na tebi je da odlucis pa kada uradis javi kako to funkcionise. Nadam se da sam ti pomogao, pozdrav svima!
raic Re: re.Klima... 12.06.2010. 20:40 #222148

I impotencija loše utiče na brak pa eto impotentnih kolko oćeš. E jedna stvar na koju sam mislio da ovde nikad neću naići je feng-šui

:: U SPAVACU SOBU NIKADA, NIKADA NE STAVLJATI KLIMU!!! Pored klime u spavacu sobu ne stavljati TV, lose utice na brak!?
2m4Y Re: re.Klima... 12.06.2010. 21:40 #222157

...ta mala sobbica je radna soba, i tu je u sustini najtoplije, velika soba je spavaca kao i ona ispod nje, ...dnevni boravak mi je sprat nize, i tu nemam nikakvih problema sto se tice vrucine... imam i fasadu uradjenu, i PVC sa roletnama, ali ipak, bude extremno toplo vec i sad... Vrlo verovatno da je ova nagla promena temperature uticala na to, ali bez obzira, hteo bih da hladim sve tri prostorije, naravno da klima nece raditi u sobi gde spavam, nego cisto da se rashladi nekih pola sata pre odlaska u tu prostoriju...

Jel ima neko predlog koju 18` da jurim? ...i posto su klime sa invertorom, u krajnjem slucaju, moze i 12`.

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

:: To kako si ti zamislio ne pije vodu ako radis sa standardnim klimatizerima! Moze da se odradi nesto slicno sa tzv. plafonskim etaznim klimama, u 3 sobe po jedna plafonka i jedna spoljna jedinica i to minimum 24` ali to je preskupo, takva etazna klima je oko 1000 evra+cevi, freon, montaza,...
:: Kod mene kuci je slican raspored prostorija, mala prostoruja sa desne strane predpostavljam da je spavaca soba, U SPAVACU SOBU NIKADA, NIKADA NE STAVLJATI KLIMU!!! Pored klime u spavacu sobu ne stavljati TV, lose utice na brak!? Jednom klimom je teze rashladiti ceo sprat jer hladan vazduh je inertan, pada na dole i potrebno je postaviti nekakav ventilator koji ce da ga mesa i gura iz prostorije u prostoriju. Ja sam to resio na sledeci nacin, klimu 12` sam stavio u hodnik, kod tebe naspram stepenica, krilcima usmerio hladan vazduh da gura levo i desno ka sobama, u spavacoj sobi to je sasvim dovoljno dok u velikoj sobi, predpostavljam da je dnevni boravak, da bi ubrzao mesanje vazduha, stavio sam jedan obican stubni ventilatori zavrsio posao. Do duse, imam pvc stolariju koja dobro dihtuje i uradio sam termo izolaciju na zidovima a na tavanu 10cm tervola i 4 cm stiropor i preko toga patos. Sa svim tim 12` klima mi je sasvim dovoljna, hodnik i stepeniste jesu najhladniji ali to je ta cena. U kombinaciji sa jos jednom klimom prizemlju rashladio sam celu kucu
:: Sto se klima tice tu nema mnogo filozofije, sve se to radi u Kini!!! Neko je pomenuo Kopernikus klime, ja sam radio servis za njih u ga rantnom i naravno van garantnog roka, TV, DVD, klime, sat. risiveri, ... i klime, i posto tu nije bilo posla, mislim ti uredjaji se nisu kvarili (sem DVD-a) ja sam krenuo da ugradjujem i klime. Imao sam dobru cenu i prodao sam ih mnogo a ugradio oko 100-tinak, i sve to dan danas radi bez ikakvih problema. Pored Kopernikusa jako dobro su se pokazale i Midea, Galanz, i Vortex kao najjeftinije u Metrou, sta god da kupis neces pogresiti, frizider je frizider samo gledaj koji je energatski razred, tj. gledas sta ce manje trositi el. energije za isti efekat. Necu reci da LG i Samsung nisu dobri, cak sta vise, samo hocu reci da nisu duplo bolji iako su duplo skuplji! Samsung ima malo problema sa elektronikom koja se lako resava, LG malo kuburi sa kompresorima, ali to je proslost, bila je losa serija! Kada otvorite klimu bilo koju, sve vam bude jasno, placate samo ime tj. ime firme koja sklapa klimu, kompresori se rade u 3 fabrike u Kini, potpuno isti kompresor sa razlicitim oznakama u zavisnosti kojoj firmi ce biti isporucen, razlika je u klasi, imaju 3 klase kvaliteta, i zbog toga ti kazem gledaj samo energetski razred, prva klasa pdrazumeva visi razred i obrnuto
:: Da rezimiramo, ugradi klimu u hodniku, 12` ako imas izolaciju a ako nemas 18` i resices problem sa spratom. Mozes i sledecu stvar, dve 9` klime u dve sobe levo od stepenista, drzi otvorena vrata i rashladices i hodnik a efekat ces osetiti i u sobi sa desne strane, spavacoj sobi, s tim da ih montiras naspram ulaznih vrata u sobe i zavrsices posao. Na tebi je da odlucis pa kada uradis javi kako to funkcionise. Nadam se da sam ti pomogao, pozdrav svima!
gile23 ... 12.06.2010. 22:09 #222167

@dautovic ja koliko znam kako radi klima, freon je rashladni gas kome se predaje toplota materije koja se hladi (u ovom slucaju vazduha). Freon nema neki super kontakt sa spoljasnjom sredinom, da mozda nema negde neka rupica kroz kuju curi freon ?

@golfer Inace znam kada sam kupovao klime iz servisa je covek naglasio da je ta Midea, takav les od klime da je to neopisivo. Da samo kompresor na nekoj klimi od 500+ evra vredi vise od cele Midea klime, pa ti vidi gde je Midea, a gde je neka bolja klima ?

Sto ne klimu u spavacu sobu, ja kada spavam uleto se skuvam, malo hladjenja bi bilo super :).

Pozdrav!
dautovic .... 12.06.2010. 22:32 #222174

To je klima na koju sam mislio da je najgora kad sam rekao na slovo `m` m m m Midea : )
Zlo od klime ne zato sto sam ja to rekao nego cale od tog drugara ugradjue klime od `90 godine i kaze da su smece tesko...

A sto se curenja tice, freon moze da se potrosi ako iscuri, i ako je ugradja odradjena dobro moze da traje godinama 2-3,4 pa i vise, ali kada kompresija opadne onda se sistem dopunjava odgovarajucim freonom i po potrebi ako je doslo do curenja zakrpi se i vakumira...

Naravno mi kaskamo za svetom i po tom pitanju, koristimo `zastrele` freone koju su stetni po ozonski omotac i kada dodje do pucanja kompresije i ozon iscuri to ima sovje posledice po okolinu, u EU su odredjeni freoni zabranji propisima i koriste se oni koju su manje stetni po ozon

golfer re.gile23, dautovic,... 12.06.2010. 23:03 #222186

Ljudi moji, da samo znate kako sam ja pljuvao po Midei dok sam prodavao Kopernikus, Midea je bila jeftinija 30-40ak evra u maloprodaji i sta sam mogao drugo nego da je nazivam kojekakvim imenima. Sto nisi pitao majstora koju bi preporucio i ima li je on da ti je ugradi? Ja sam sebi ugradio dve 12` mmm...Midee, pa sam skinuo oznaku i zalepio KOPERNIKUS, da me ne zezaju i pitaju zasto sam ih sebi ugradio kada su tako lose!? Ne verujte bas mnogo trgovcima a ni serviserima!!! Ove moje rade vec 5 godina i nemam zamerki na njih. Pre par godina u Metrou na akciji kupim VORTEX 12`, 20 komada, (nisu hteli da mi daju vise!) i bila je oko 110 evra, sezona, zvezda pripekla a na trzistu nestasica i za 7 dana otislo sve! I dan danas rade bez problema iako su losijeg kvaliteta u odnosu na Mideu, i sta mislite sta sam tada savetovao ljude da kupe tj. da im ugradim???
BassivitY @golfer ili bilo ko ... 12.06.2010. 23:17 #222197

broj poruka: 911
zasto ne klima u spavacoj sobi ? Samo pitam jer ne znam ...inace slazem se da ne treba da radi dok spavas ,ali zasto da ne na primer nekih 20 min - pola sata pre nego sto legnes ?

CARPE DIEM

golfer 2m4Y 12.06.2010. 23:33 #222202

Bato, moj ti je savet 12` Vox klima ASW H12A4/ET u Te...maniji za 16500 din. dodju ljudi i ugrade je za 50-60 evra i zavrsis posao, greska je da klimu ukljucujes pola sata pre spavanja, kada je ovakvo vreme podesis je da ti automatski susi vazduh, znaci kompresor ne radi stalno, ne pravis veliku razliku izmedju spoljne i unutrasnje temperature da se nebi prehladio pa kada udjes u kucu mislis da si usao u hladnjacu a u stvari to je subjektivni osecaj, problem je u vlaznosti vazduha!!! Odu ljudi npr. u Egipat na +50-60 stepeni u pustinju i kada ih pitaju kolika je temperatura svi ce reci oko 30-ak a to je posledica suvog pustinjskog vazduha kada znoj sa tela pomocu kojeg se hladi organizam, lako isparava! Kod nas pri ovoj temperaturi vlaznost je veoma visoka, vazduh prezasicen vlagom, sparno vreme, znoj tesko isparava i...dozivis toplotni udar!!!
Znaci, pustis klimu da susi vazduh i u tom modu je jako ekonomicna, ne trosi puno struje jer se kompresor ukljucuje na 5-6 minuta, radi 3-4minuta pa se gasi, ventilator u unutrasnjoj jedinici radi stalno aliduplo manjim brojem obrtaja, nema buke i uzivas u svojoj radnoj sobi i da te ne zaboli glava! Kada temperatura u prostoriji dodje na podeseni nivo na daljincu, klima se automatski gasi! I jos nesto, neki uvoznici daju garanciju 4-5 godina, to je marketinska fora, klimu mora da ugradi ovlasceni servis koji je duplo skuplji od ostalih i mora da se radi godisnji servis koji se upisuje u garanciju i kosta 20-30 evra! Fakticki, ti platis jos jednu klimu da bi imao garanciju 5 godina!? Sada dobro razmisli sta ti je ciniti, pozdrav!!!

http://www.tehnomanija.rs/katalog/vox-klima-asw-h12a4-et.html
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs