Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
IKOM i digitalna TV...stiglo...
STRANA 1 OD 1
savatije IKOM i digitalna TV...stiglo... 13.12.2009. 09:59 T22785

status: user
broj poruka: 1121
Mozda sam zakasnio il je neko vec o ovome pricao, ...pre dva dana mi donesose prijemnik i za sada je OK....KAON al ne mogu da provalim koji je model...
ima dva SCART-a, jedan set chincheva za analogn audio i video +SPDIF ...normalno HDMI-ja nema nigde
od opcija za video izlaze na SCART-ovima ili RGB ili SCVBS i to je to
Dekoder kartica je je bez i jedne oznake (osim bar koda)
E sad...posto mi je materija malo nepoznata....izvadim ja karticu, iskljucim dekoder iz struje, ostavim ga 2-3 minuta a on resetuje samo vreme, ali i dalje dekodira scremblovane kanale...HBO...Cinemax...etc etc...radi bez kartice....Pitanje>nabavim li jos jedan isti dekoder, ili slican, dali sam resio problem gledanja dva razlicita kanala DVB na dva TV-a ???

dodatak MODEL JE : K-E2270CO provalio sam...pise u meniju
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vukdusan vredi li? 13.12.2009. 13:03 #169906

broj poruka: 800

E kakav je kvalitet slike? Jel bi mogao da bacis koju fotku da uporedim sa obicnim ikomom?

Sebican, bahat i malouman,
po svetu pravi rusvaj grdan,
sotona tvrdi da je human,
i da je andeo milosrdan.

I nož iz leda ponovo vadim,
Nada je smenjena razocaranjem,
Po ko zna koji put to radim,
Bez trunke mržnje sa prezrenj

savatije sad si me naterao da trazim kablove ... 13.12.2009. 13:20 #169917

ne bih li vezao Lidteka direktno na dekoder....napravicu par snap shotova, a ako nadjem i audio kabl, mozda i neki video...

NDSystem Digital TV 13.12.2009. 13:29 #169924

broj poruka: 209
Kvalitet je onako... u zavisnosti od kanala do kanala. U glavnom nemojte da ocekujete nista spektakularno. Pod jedan, vecina nasih TV stanica (sem FOX,RTS,B92,STB) ima los izvorni signal tako da ni na digitalnoj ne moze da bude nesto posebno. Cak sta vise, moze da izgleda i gore nego na analognoj jer ovde nema snega koji prekriva nesavrsenosti signala. Pod dva, kvlaitet slike na digitalnoj zavisi dosta i od bitrejta odnosno kolicine protoka informacija. Sto je protok veci ima vise informacija o slici i samim tim dobija se preciznija slika i obrnuto sto je manja kolicina prenetih podataka to je definicija slike losija a to je u ovom slucaju sa IKOM-om za sada tako. Ima 20-tak kanala koji imaju zadovoljavajucu sliku, a sv ostalo je diskutabilno.
Ok su sledeci kanali:
RTS1
RTS2
RTS Digital
FOX
B92
STUDIO B
Enter
Discovery
Travel - (varira. Nekada je ok a nekada zna da bude `iskockan`)
MTV
MTV 2
VH1
VH1 Classic - (mada ovde zavisi od izvornog materijala dosta jer se emituju i stariji spotovi)
Cinemax - (onako.. tu i tamo u zavisnosti od izvornog materijala a i bitrate je malo manji)
HBO - Kao Cinemax
I ima jos par korektnih da ne nabrajam....

U sustini, to je klasicni MPEG2 standard, odnosno stream u ovom slucaju. Rezolucija je 720x576. Postoje i izvorni materijali sa manjim rezolucijama, pa dok se to `rastegne` na 720x576, pa jos i ako je manji bitrejt.. i kad se sve to sabere dobije se malkio sumeljiva slika koja ume da nervira pogotovo na vecim formatima ekrana (Od 37` pa na vise)

U svakom slucaju, vredi pogledati i probati. Ostaje da se nadamo kako ce vermenom povecati bitrate na nekim kanalima koji su trenutno dosta losi a to ce se verovatno desiti onog trenutka kada svima zamene analogne dekodere i kada se oslobodi opseg od pay tv kanala koji jos uvek emituju i u analognom sistemu (valjda dok svima ne zamene dekodere za digitalne) Tada ce se rasteretiti kabl, odnosno bice manja guzva pa ce osobodjeni bandwidth koji preostane od analognih valjda iskoristiti za podizanje bitrejta na digitalnim. Jedan analogni kanal zauzme opseg koliko zauzmu 4 kanala u digitalnom formatu, a moze i osam komada u zavisnosti u kom bitrejtu se emituju.

Sto se tice dekodera, mislim da su privremeno svi kanali otkljucani dok se ne podele svima dekoderi, a onda ce situacija biti drugacija. Onda ce na server uneti podatke ko ima koji paket i sta moze da gleda, pa ce od tog trenutka (mislim vec od 1. januara) vec biti nemoguce gledati ono sto nije placeno. Moze se desiti da ce taj period biti i duzi, ali mislim da ce i `free` kanali biti zakljucani jer ne postoji drugi nacin da IKOM zastiti svoje interese. Ako bi kanali ostali free, onda svako ko zeli da gleda sve kanale sem PAY TV ponude, mogao bi jednostavno da nabavi receiver za kablovsku i da gleda koliko hoce a da ne plati pretplatu na osnovni paket. I ja sam se razmisljao da nabavim jos jedan do dva risivera, ali cu ipak sacekati sa time da ne bude uludo bacen novac ako se desi ono sto mislim da je logicno i da ce se desiti, to jest da ce svi kanali biti kodirani. MOzda eventualno ostave Info kanal slobodan sto je i logicno jelte:)

E sad o samom dekoderu. Dosta je razocaravjauci moram priznati. Misljenja sam da cak i on dosta ucestvuje u kvalitetu samog prikaza slike u zavisnosti od toga kakav mu je algoritam MPEG2 kodeka. Mislim da je i on u velikoj meri zasluzan za losiji prikaz kanala sa nizim bitrejtom. Ukoliko se docepam nekog boljeg dekodera probacu kako izgledaju kanali sa njim pa cu ostaviti utiske ovde.

Milsim da sam napisao sve sto moze da vas interesuje. Ako sam nesto zaboravio slobodno pitajte pa ako znam recicu vam:)

Dušan Nastić
Beograd,

savatije hvala na trudu za opis NDSystem 13.12.2009. 14:47 #169959

a evo samo dva snapshot-a koji su u principu ocajni, jer mi je tv karta krsh...elem uradjeni su direktno-AVanalogni izlaz sa dekodera-analogni ulaz TVkarte, slika na TV-u(sharp AQUIUS LCD 32 preko skarta i rgb konekcije) je neuporedivo bolja...

http://rapidshare.com/files/320280912/IKOMcapture.rar

brutos ndsystem 13.12.2009. 14:55 #169960

broj poruka: 190
svaka cast na post-u, nadam se da ce Ikomovci i mene uskoro obradovati dekoderom :)

NDSystem Nema na cemu... 13.12.2009. 17:42 #170024

broj poruka: 209
Dolaze i do tebe ovih dana... jer svima menjaju. Pozovu te dan pre da se najave, pa onda dodju i montiraju. Spremi scart da odmah zakacis dekoder preko njega na tv jer je slika osetno bolja preko RGB-a. Nije ni tu nesto sjajna, al daj sta das. Bice to jos bolje, nadajmo se.

Dušan Nastić
Beograd,

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs