Imam Funai, Japan, odlicna klima, radi skoro 15 godina. Danas je pocela da zeza, kad se ukljuci da hladi, ona greje. Da li joj ima pomoci ili je odsluzila svoje? Ako neko zna dobrog servisera, neka javi. Hvala
na to da si ti ukljucila grejanje umesto hladjenja,ali ukoliko nisi,onda se pokvario ventil,koji kontrolise koji hladnjak na klimi sluzi da greje,a koji da hladi...e sad ne znam da li sam dobro objasnio,ali kad hladnjak unutrasne jedinice hladi,hladnjak spoljasnje greje,i obrnuto....e taj ventil ako se pokvario,moze da dodje do tog kvara....
shala! Mozda je samo ostala bez gasa,zovi nekog servisera,po mogucnosti da ti je neki prijatelj koji te nece preebati.Moze da te kosta neku sicu ,a moze i u shoping po novu.
Inace Funai je jedna od boljih klima,moze ona jos da gura.
Ne znači da je pokvarena ili da je ispušten gas.Često se dešava da se spoljna jedinica zaprlja /zapuše se sitni radijatorski otvori/pa spoljna jedinica ne uzima okolni vazduh,što izaziva pogrešan rad uređaja-greje umesto da hladi.Savet je da opereš ili očistiš spoljnu jedinicu ako je to moguće.Ja to radim svake godine jakim usisivačem jer mi je spoljna jedinica na dohvat ruke,a inače se skida i pere vodom pod jakim pritiskom.Serviseri ne naplaćuju taj svoj posao mnogo-oko 20 eura/uračunato i pranje unutrašnje jedinice.Inače,ja imam LG 12 klimu oko 15 godina i nikada je nisam punio gasom a radi kao sat.Oni serviseri koji savetuju punjenje i pražnjenje gasa svake sezone to rade da uzeli novac-postavi sebi logično pitanje:puniš li i prazniš frižider svake godine?
da klima greje,a da nema gasa....znaci gasa ima sigurno,isto kao sto je malo verovatno da usled zaprljanosti saca spoljne jedinice unutrasnja jedinica greje....moglo bi da se desi da slabije hladi,ali da greje ne...pogledaj jednu stvar,dok klima radi,da li voda curi na crevo unutrasnje jedinice,ili na spoljnoj jedinici...ukoliko curi na spoljnoj jedinici,sigurno je otisao taj ventil,ili jednostavno nisi zadala dobru komandu klimi preko daljinskog,pa ona greje umesto da hladi....
Naprotiv-može da se desi!Kao što se i meni desilo sa klimom posle 12 godina rada.Ovlašćeni serviser za LG/koga znam jer kod njega kupujem i filtere/mi je rekao šta da uradim da on ne bi dolazio-jer to i nije kvar.Na kraju - najbolje je pozvati dobrog servisera pa će on ustanoviti u čemu je problem.Zar ne?
Zadala sam komandu za hladjenje, jedino ako elektronika nije pobrljavila. Voda ne curi. Unutrasnja jedinica greje, a spolja izlazi hladan vazduh. Moguce da je taj ventil? I onda nije veliki problem?
:: da klima greje,a da nema gasa....znaci gasa ima sigurno,isto kao sto je malo verovatno da usled zaprljanosti saca spoljne jedinice unutrasnja jedinica greje....moglo bi da se desi da slabije hladi,ali da greje ne...pogledaj jednu stvar,dok klima radi,da li voda curi na crevo unutrasnje jedinice,ili na spoljnoj jedinici...ukoliko curi na spoljnoj jedinici,sigurno je otisao taj ventil,ili jednostavno nisi zadala dobru komandu klimi preko daljinskog,pa ona greje umesto da hladi... :: :: ::
Nemam pojma kako greje,chini mi se da ako nema dovoljan pritisak gasa u sistemu ne moze da otvori neki ventil koji pokrece sistem u smeru unutra hladno-spolja vruce nego radi kontra.Sad dali je bas sve tako ili ne,ima valjda neki strucnjak na ovom polju da nam pojasni.
:: ..sistem nije dopunjavan da je jednostavno ostala bez gasa.E sad moze li neko da mi objasni kako onda greje :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: ::
tako da verovatno nije strasan problem....tj kompresor radi...samo mora da curi voda,ako ne curi na crevo koje inace curi kad je u rezimu hladjenja,mora da cuti na spoljasnjoj jedinici,kao kad je u rezimu grejanja...ne verujem ja da je elektronika pobrljavila,vec taj ventil ne obavlja funkciju kako treba,verovatno ako si se grejala jesenas,pa je ostao u tom rezimu,i ne ``otvara`` pa ne prebacuje na grejanje,u svakom slucaju,serviser ti treba....samo ni ti ventili nisu bas jeftini...ali barem nije ``crko`` kompresor....inace strucno,taj ventil se naziva cetvorokraki ventil.i on je taj koji je zaduzen za pravilan rad toplotne pumpe na klima uredjaju,tako da je verovatno on zaglavio na grejanju...inace oba izmenjivaca,iliti sace kako ih mi zovemo imaju slicnu ulogu,i jedino na spolnjem delu kad unutrasnji hladi,spoljasnji izbacuje topao vazduh,i obrnuto....tako da je 99.99% u pitanju ovo sto sam ti rekao....
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.