Davne 1994.-1995. smo stavili satelitsku antenu sa (tada) analognim risiverom i koristili je do negde 2000. Dobor je dosla u vreme Slobe i njegovog iskljucivanja predajnika za unutrasnjost za razne programe, koje smo najcesce kao radio program ipak hvatali. Onda su se pojavile neke kablovske, a i dosadno je stalno okretati antenu u razne pozicije, da bi se hvatali razliciti sateliti, i ovaj sistem ostade iskljucen.
Skoro mi pade na pamet da bih mogao da ponovo aktiviram satelitsku (sada digitalnu).
Mane: Znam da nece biti prevoda kao kod SBBa, ali za ucenje engleskog i nemackog i bolje je da nemam prevod (engleski pricam kako tako, a nemacki losije). Prednosti: 1. Ne zavisim od dobre volje servisera kad ce doci i da li ce doci. 2. Nemam porez na platu u vidu mesecne rate za neodrzavanje mreze.
Pitanja koja me muce (i hardverska i softverska): 1. Sta mi od opreme treba, ako bih antenu sa digitalnim prijemnikom hteo da povezem na komp? 2. Sta mi od opreme u kompu treba da bih recimo mogao da deskremblujem zasticene kanale i da li je to moguce (laicki gledano - ako je sve provaljeno, valjda je i to)? 3. Koji software se koristi za obradu signala i gledanje TV na monitoru (TVout-u)? 4. Koliko kosta ovakva zezancija (od ovoga zavisi da li ceo post moze da se posmatra kao sala ili ne)?
ako samn te dobro razumeo shta hocesh, treba ti neka SkyStar kartica za komp, ubodesh antenu i to je to... Od programa ima raznih dobijesh neki default uz karticu , ja koristio ProgDVB i plugin V-plug za otkljucavanje kanala, ali ne bavim se vishe tom tematikom, znam kada sam napushtao da je veliki broj preshao na nagra 3 kodiranje i da nisu bili uspeli da probiju zashtitu, tako da i nije bilo shta da se gleda.. Ne znam kakva je situacija sada, to ti mora reci neko ko je u toku... .)
Treba ti ova kartica i gledaces satelitsku televiziju na kompu, isto kao sto pratis zemaljsku TV preko TV kartice. Sky Star2 kosta 4500 din. i to je sve sta ti od opreme treba (naravno, pod uslovom da imas digitalni LNB na satelitskoj anteni). Sto se tice dekodiranja skremblovanih kanala, nekada davno sam se bavio time, medjutim nemam vise vremena. Meni moja SS2 USB stoji ispod stola, nisam je upalio preko godinu dana. Ono sto ti pouzdano mogu reci je da se ne moze trenutno nista specijalno dekodirati, osim DigiTV paketa, koji se otvara vrlo lako.
Za dekodiranje kanala koristis program ProgDVB ili AltDVb, ili neki trenutno aktuelan, kao sto rekoh, nisam u toku, ali to ces saznati u roku od pola sata guglanja, bices upucen kao ja nekad :)
a) Ranije sam analogni sistem koristio sa analognim risiverom. Risiver u varijanti PCI kartice u racunaru mi nece trebati (kartica ce odradjivati njegov posao?).
b) Spominju ljudi i neki internet preko satelita. Da li je to moguce sa ovom najjeftinijom SkyStar 2 od ~50EUR?
c) Da li navedena SkyStar kartica (~50EUR) moze da snima video zapis na hard (PVR-videorekorder funkcija)?
d) LNB ce mi trebati za digitalni signal (~800 din)?
d) ostali troskovi bi bili kablovi za vezu sa racunarom.
e) sta znaci dual ili visestruki LNB-i? Da li to znaci vise njih na jednoj anteni ili vise antena (mislim pre ovo prvo)?
f) sta znaci LNB sa recimo 4 izlaza? Da li to znaci da signal mogu da saljem na 4 kartice/risivera (budem ja SBB komsijama), koji mogu posmatrati razlicite programe sa uhvacenog satelita?
g) ranije smo stavili mehanicku promenu pozicije satelita, a sad vidim da automatski pozicioneri nisu skupi. Koliko su precizni/dobri ovi noviji pozicioneri?
:: a) Ranije sam analogni sistem koristio sa analognim risiverom. Risiver u varijanti PCI kartice u racunaru mi nece trebati (kartica ce odradjivati njegov posao?) :: :: b) Spominju ljudi i neki internet preko satelita. Da li je to moguce sa ovom najjeftinijom SkyStar 2 od ~50EUR :: :: c) Da li navedena SkyStar kartica (~50EUR) moze da snima video zapis na hard (PVR-videorekorder funkcija) :: :: d) LNB ce mi trebati za digitalni signal (~800 din) :: :: d) ostali troskovi bi bili kablovi za vezu sa racunarom :: :: e) sta znaci dual ili visestruki LNB-i? Da li to znaci vise njih na jednoj anteni ili vise antena (mislim pre ovo prvo) :: :: f) sta znaci LNB sa recimo 4 izlaza? Da li to znaci da signal mogu da saljem na 4 kartice/risivera (budem ja SBB komsijama), koji mogu posmatrati razlicite programe sa uhvacenog satelita :: :: g) ranije smo stavili mehanicku promenu pozicije satelita, a sad vidim da automatski pozicioneri nisu skupi. Koliko su precizni/dobri ovi noviji pozicioneri :: :: Unapred hvala na odgovorima :: :: Pozdrav :: :: a) Pa SkyStar 2 ti je risiver za komp na PCI, kako cesh bez toga ne znam, na koju ti karticu mislish :) b) Moguce je, ali ni pre nije bilo isplativo, a kamoli sad u vreme ADSL, kablovskog i bezicnog, jedino ko bash nema nikakvu drugu mogucnost, ali mislim da su ti retki. Mislim moje mishljenje, jer ti treba neka veza za uplink gprs,dial-up,bezicni,adsl... pa platish to, pa platish nekom satelitskom provajderu.. Ali zato dosta korisnika koristi offline download, takoreci presrece shta drugi ljudi skidaju preko satelita pa od sveg tog krsha mozda nekada naleti i neshto korisno. Da se razumemo to se ne placa c) Naravno da moze da snima d) Ne znam na koje kablove mislish, imash jedino kablove od LNB-ova do kartice, pa sad koliko cesh ih imati toliko kablova, nishta vishe e) Vishe LNB-ova pozicionirano na jednoj anteni, naravno u odredjenom rasporedu, tako da se hvata vishe satelita od jednom, da bi se izbeglo cesto okretanje antene.. prica se da je do 4 komada ok, a preko toga vec neshto zeza, mada to sam cuo, da ne bude posle neko tamo stavio 7 a ja reko ne moze :) f) Ovo ne znam, pa ne bih da lupam g) Pa cini mi se da ima za nekih 50ak evra, ali ne znam ni model ni kakvi su .) Pozz
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.