Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
Ljudi pomazite kako da se ogrejem za sledecu godinu, ove sam poginuo...
STRANA 2 OD 2
Elfusion Pozz Adzem!! 26.05.2021. 21:05 #670903

status: user
broj poruka: 414
Za temperature do -10 inverter klima, za manje od toga TA pec(za TA pec obavezna jeftina struja).
Plin ako imas mogucnosti nije los mada znaju da nagruvaju obicnog vazduha pa se nekad i neisplati, pocne zut plamen da bude iako su dizne ciste i dobro podesene... i onda slabije greje naravno-znaci zavisi od distributera.Ovde u Vojvodini je plin ok a secam se da u batajnici je bio los.
Drva ekstra greju i nisu mnogo skupa(ako te ne zavrnu za kubike) ali su gnjavaza.
Toplotne pumpe- odlicna ali bas jako skupa investicija, dobijas nesto slicno inverter klimi (naravno u zavisnosti odakle dovodi toplotu)
Uljani, norveski, i svi ostali radijatori za izbegavanje.
Za sve varijante 2-3 riga da kopaju i nema zime i plate ti racun ako bude btc kao ove zime(sto verovatno nece biti).
Elektrofusion
Powered by ReactorSuperial

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
milem11 Ubedljivo najjeftinije 26.05.2021. 21:21 #670904

broj poruka: 19

1- Nema zime za golog srbina kad nauči da drhti
2- TA peć - punjenje noću 1/4 cene kilovata
sve ostalo, kao norveški, švedski, kineski... radijatori su priča za malu decu jer jedu 4x skuplju struju a tu nema efikasnije kao kod sijalica, sve se pretvara u toplotu i tako i hoćemo zar ne?
miki069 TA peć 27.05.2021. 09:54 #670923

broj poruka: 1234
Je isplativa ako ima dvotarifno brojilo.

Meni je komšija iz Elektrošumadije hakovo brojilo i okrenuo termine za skupa-jeftina.
Jeftina mi je od 06.00 do 22.00 časova, a skupa od 22.00 do 06.00 časova.
Milina.

Ako je jednotarifno brojilo, ne isplati se nikakvo grejanje na struju.

Antimatery ideja 27.05.2021. 09:57 #670924

broj poruka: 997
Ako nisi oženjen, nadji neku imućnu pa se udaj! :)
A stan lepo izdaješ kao čovek :)

Ima da lože zetu, greje kotao greje snajka a tebi toplo....

ivanstojko Najjeftinije grejanje. 27.05.2021. 23:05 #670959

broj poruka: 400
Varijanta 1. Preseliš se u Obrenovac i uživaš u blagodetima grejanja za 60-ak dindži po kvadratu.

Varijanta 2. Norveški radijatori. Jeste možda malo skuplja investicija ali obzirom da imaš izolaciju to bi bio pun pogodak. Ako ne znaš o čemu se radi raspitaj se. Rade na principu širinako-impulsne modulacije, bešumni su, nema ventilatora a izduvavaju topao vazduh. Video pre par godina kod druga i oduševio se. Što se tiče potrošnje struje kod njih ako se ne varam model od 2.4KW je dovoljan za kvadraturu od oko 25 kvadrata i troši 800W na sat. Po meni je mnogo bolja varijanta od invertera jer sa jednom klimom ne možeš grejati ceo stan (sem ako nije garnjisera).

Znači za stan bi ti trebao jedan od 2.4 kw, za spavaću, hodnik i kupatilo po neki manji. To bi te izašlo manje nego grejanje za jednu sezonu.

Antimatery ??????????????? 28.05.2021. 14:44 #670972

broj poruka: 997
@ivanstojko

Da nije greska u pitanju? Osim ako nije ime brenda `2.4KW` ?

2.4KW = 800W ?????
ivanstojko Re: ??????????????? 28.05.2021. 15:49 #670973

Nije greška, kao što sam napisao je. Drug je uzimao domaću varijantu, firma iz Niša je u pitanju neću da ih reklamiram. Imaš dovoljno vremena do grejne sezone da se dobro raspitaš. Videćeš ako se odlučiš za Norveške radijatore, fenomenalna stvar.

:: @ivanstojk
::
:: Da nije greska u pitanju? Osim ako nije ime brenda `2.4KW`
:: 2.4KW = 800W ?????
imarkovic >> 28.05.2021. 15:54 #670974

broj poruka: 18996
Jedan hvali mermerne radijatore (iz Niša) i kaže da su Norveški radijatori marketing i da srču struju, drugi pak odgovorno tvrdi je suprotno u pitanju... Kome verovati..? Da li su to isti iz Niša što valjaju mermerne, da li valjaju i norveške? Ljudi su čudo.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

duqp Re: >> 28.05.2021. 16:13 #670975

broj poruka: 3466

Ja znam njih nekoliko koji su samo na norveškim i ja sam u servisu koji je otkacen sa cg imao jedan, 70 80eur placen, grekao je 30kvm u majici se moglo sedeti kad je napolju minus. Ali verovatno to sve ima veze sa izolacijom i stolarijom. Ko zna kakva je to budzevina na mirijevu i kakav problem adzem ustvari ima.

2 duvaljke 2 lemilice 2 laptopa jedan desktop i protocni bojler. 6/7 dana nedeljno, od 9 ujutru do 21h uvece i taj norvezanin.4-4500din struja.

:: Jedan hvali mermerne radijatore (iz Niša) i kaže da su Norveški radijatori marketing i da srču struju, drugi pak odgovorno tvrdi je suprotno u pitanju... Kome verovati..? Da li su to isti iz Niša što valjaju mermerne, da li valjaju i norveške? Ljudi su čudo.
:: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
gilopile Re: >> 28.05.2021. 16:25 #670976

broj poruka: 9459
Nikome :)

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

:: Jedan hvali mermerne radijatore (iz Niša) i kaže da su Norveški radijatori marketing i da srču struju, drugi pak odgovorno tvrdi je suprotno u pitanju... Kome verovati..? Da li su to isti iz Niša što valjaju mermerne, da li valjaju i norveške? Ljudi su čudo.
:: “The weakness is not in us, it is what we have outside”.
ivanstojko Re: >> 28.05.2021. 17:28 #670978

Nisu u pitanju mermerni radijatori, kakva je situacija sa njima ne znam.

http://www.briket.co.rs/ptags/eldi-radijatori/

Ne reklamiram firmu, ima ih dosta na našem tržištu samo treba pogledati.

:: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
duqp Re: Re: >> 28.05.2021. 17:42 #670979

Ovo nisu norveški. Ne znam kakvi su, ali opet je on u problemu makar se grejao na flasu tople vode ili plamen sveće.

Taj kraj kao kraj je dobar samo za izbegavanje. Namucice se on posteno dok nadje neko podnosljivo resenje za to sto ga muci.

:: Nisu u pitanju mermerni radijatori, kakva je situacija sa njima ne znam
:: http://www.briket.co.rs/ptags/eldi-radijatori
:: Ne reklamiram firmu, ima ih dosta na našem tržištu samo treba pogledati
:: :: Jedan hvali mermerne radijatore (iz Niša) i kaže da su Norveški radijatori marketing i da srču struju, drugi pak odgovorno tvrdi je suprotno u pitanju... Kome verovati..? Da li su to isti iz Niša što valjaju mermerne, da li valjaju i norveške? Ljudi su čudo.
:: ::
:: :: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
ivanstojko Re: Re: Re: >> 28.05.2021. 18:15 #670980

Ne znam, možda nisam u pravu ali ja za druge Norveške radijatore ne znam.

https://www.rovex-grejanje.com/grejanje

:: Ovo nisu norveški. Ne znam kakvi su, ali opet je on u problemu makar se grejao na flasu tople vode ili plamen sveće.
:: Taj kraj kao kraj je dobar samo za izbegavanje. Namucice se on posteno dok nadje neko podnosljivo resenje za to sto ga muci.
:: :: Nisu u pitanju mermerni radijatori, kakva je situacija sa njima ne znam
:: :: http://www.briket.co.rs/ptags/eldi-radijatori
:: :: Ne reklamiram firmu, ima ih dosta na našem tržištu samo treba pogledati
:: :: :: Jedan hvali mermerne radijatore (iz Niša) i kaže da su Norveški radijatori marketing i da srču struju, drugi pak odgovorno tvrdi je suprotno u pitanju... Kome verovati..? Da li su to isti iz Niša što valjaju mermerne, da li valjaju i norveške? Ljudi su čudo.
:: :: ::
:: :: :: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
duqp Re: Re: Re: Re: >> 28.05.2021. 18:19 #670981

Ovo jesu a oni iznad nisu

:: Ne znam, možda nisam u pravu ali ja za druge Norveške radijatore ne znam
:: https://www.rovex-grejanje.com/grejanj
:: :: Ovo nisu norveški. Ne znam kakvi su, ali opet je on u problemu makar se grejao na flasu tople vode ili plamen sveće.
:: :: Taj kraj kao kraj je dobar samo za izbegavanje. Namucice se on posteno dok nadje neko podnosljivo resenje za to sto ga muci.
:: :: :: Nisu u pitanju mermerni radijatori, kakva je situacija sa njima ne znam
:: :: :: http://www.briket.co.rs/ptags/eldi-radijatori
:: :: :: Ne reklamiram firmu, ima ih dosta na našem tržištu samo treba pogledati
:: :: :: :: Jedan hvali mermerne radijatore (iz Niša) i kaže da su Norveški radijatori marketing i da srču struju, drugi pak odgovorno tvrdi je suprotno u pitanju... Kome verovati..? Da li su to isti iz Niša što valjaju mermerne, da li valjaju i norveške? Ljudi su čudo.
:: :: :: ::
:: :: :: :: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
ivanstojko Re: Re: Re: Re: Re: >> 28.05.2021. 18:21 #670982

:-) Norveški radijatori made in Serbia. Može se tako reći :-)

Re: Do qr.a... Sada vidi m da postoje i Finski radijatori :-)

Godinima živim u zabludi da su `Niški` radijatori u stvari Norveški a koliko vidim nisu jer rade po malo drugačijem principu.
:: Ovo jesu a oni iznad nis
:: :: Ne znam, možda nisam u pravu ali ja za druge Norveške radijatore ne znam
:: :: https://www.rovex-grejanje.com/grejanj
:: :: :: Ovo nisu norveški. Ne znam kakvi su, ali opet je on u problemu makar se grejao na flasu tople vode ili plamen sveće.
:: :: :: Taj kraj kao kraj je dobar samo za izbegavanje. Namucice se on posteno dok nadje neko podnosljivo resenje za to sto ga muci.
:: :: :: :: Nisu u pitanju mermerni radijatori, kakva je situacija sa njima ne znam
:: :: :: :: http://www.briket.co.rs/ptags/eldi-radijatori
:: :: :: :: Ne reklamiram firmu, ima ih dosta na našem tržištu samo treba pogledati
:: :: :: :: :: Jedan hvali mermerne radijatore (iz Niša) i kaže da su Norveški radijatori marketing i da srču struju, drugi pak odgovorno tvrdi je suprotno u pitanju... Kome verovati..? Da li su to isti iz Niša što valjaju mermerne, da li valjaju i norveške? Ljudi su čudo.
:: :: :: :: ::
:: :: :: :: :: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
duqp Re: Re: Re: Re: Re: Re: >> 28.05.2021. 20:29 #670983

To i pokusavam da ti kazem :) Nema nigde kao u Niš :)

:: :-) Norveški radijatori made in Serbia. Može se tako reći :-
:: Re: Do qr.a... Sada vidi m da postoje i Finski radijatori :-
:: Godinima živim u zabludi da su `Niški` radijatori u stvari Norveški a koliko vidim nisu jer rade po malo drugačijem principu
:: :: Ovo jesu a oni iznad nis
:: :: :: Ne znam, možda nisam u pravu ali ja za druge Norveške radijatore ne znam
:: :: :: https://www.rovex-grejanje.com/grejanj
:: :: :: :: Ovo nisu norveški. Ne znam kakvi su, ali opet je on u problemu makar se grejao na flasu tople vode ili plamen sveće.
:: :: :: :: Taj kraj kao kraj je dobar samo za izbegavanje. Namucice se on posteno dok nadje neko podnosljivo resenje za to sto ga muci.
:: :: :: :: :: Nisu u pitanju mermerni radijatori, kakva je situacija sa njima ne znam
:: :: :: :: :: http://www.briket.co.rs/ptags/eldi-radijatori
:: :: :: :: :: Ne reklamiram firmu, ima ih dosta na našem tržištu samo treba pogledati
:: :: :: :: :: :: Jedan hvali mermerne radijatore (iz Niša) i kaže da su Norveški radijatori marketing i da srču struju, drugi pak odgovorno tvrdi je suprotno u pitanju... Kome verovati..? Da li su to isti iz Niša što valjaju mermerne, da li valjaju i norveške? Ljudi su čudo.
:: :: :: :: :: ::
:: :: :: :: :: :: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
BassivitY Grejanje na klime ovde :) 28.05.2021. 21:10 #670985

broj poruka: 911
Iskreno, nisam imao vremena da procitam sve postove, procitao sam oko pola prve strane. Evo mojih iskustava.

LICNI PRIMER GREJANJA NA KLIME ISPOD!!!

Stan povrsine 55kvm, stara zgrada sa spoljnim zidovima oko 60cm (cigla, bez izolacije), jesam ususkan sa dva strana levo i desno od mene ali zadnje dve zime tu niko ne zivi (nema grejanja u stanovima do mene)

Zadnje dve godine se grejem na inverter klime i posle prvog meseca grejanja mi je doslo da placem zbog toga sto nisam imao mud@ i bio skeptican da to uradim ranije.

Prve dve zime sam grejao sa dve klime Fujitsu LLCE (neki entry level fujitsua koji krsteno greje), rasporedio klime da jedna bude u vecoj sobi, druga u hodniku i pokriva hodnik, trpezariju i cak kupatilo.

Te dve klime su grejale stan bolje od 15 sezona drveta, jedne sezone TA (dve TA peci od 3 i 4kw) i jedne sezone mermernih radijatora (imao sam dva, jedan rekao bih 1.6 do 1.8kw, drugi 1.4 do 1.6 kw, ovo sam pretpostavljao na osnovu dimenzija koje sma nasao na netu jer nisu kupljene vec dobijene).
Racuni za struju su najveci bili sa mermernim radijatorima, decembar i januar su bili 10.800 i 12.4xx (za mene sok u tom momentu, pre 4 godine). Nakon ovoga bukvalno smo smanjili grejanje na minimum i spustili na oko 8000 din ali to je bilo haos.
Racuni za TA peci su bili oko ~10.000 din za dva meseca, nijedan ispod 8.500 din dok se grejalo.

Prva godina sa dve klime najveci racun je bio 8.300 din za Decembar, kada je slava i kada se spremalo a i bio je solidno hladan. Ostatak racuna nije presao 6 000 din.
Prosek za tu godinu je bio oko 5700 din za mesece u kojima je radila klima.
Druga sezona grejanja na klime, tj sada ova zima, dodata je jos jedna klima u sobu koja nije imala klimu i to iskljucivo zbog neke smesne cene od 26 000 din u metrou, bukvalno sam je kupio na licu mesta i taman rekoh sad svaka soba ima svoju regulaciju temperature pa eto.
Tu trecu klimu sam palio po potrebi a li prakticno je dogrevala tu sobu od 14kvm i potrosnja ove zime, prosecan racun za stryuju je 5350 din. Najveci racun 7.400 za januar.
Pritom, od oktobra prosle godine dodata je i masina za susenje vesa, doduse sa nekim mehanizmom toplotne pumpe ali eto ,to je stanje na mom licnom primeru

Jedina negativna strana klime je to sto postoji pomeranje vazduha, tj duvanje. Ako se klima postavi tako da ne duva u vas dok spavate (kako bi inace i trebala da se postavi), onda nema jeftinijeg grejanja. Toplote ima svuda, temperatura je jednaka i min 22 stepena, nama najvise odgovara 22-23 sto nije bas mnogo ali u tim uslovima setamo u bermudama i majici jer je temp vazduha ipak malo visa u odnosu na podesenu na klimi.
5350 din x6 meseci .... ukupna potrosnja za stan od 55 kvm i tri osobe.

Inace, grejaci na tacnama klima uredjaja imaju svrhu samo da sprece zaledjivanje kondenza i gomilanje leda na izmenjivacu. Ako ste u mogucnosti, samo skinete lulu i crevo i problem je resen.
Ako nema mogucnosti skidanja lule, moze da se napravi problem ali i u tom slucaju grejac ce spreciti stvaranje leda na tacni s tim da u crevu voda i dalje moze da zaledi pa ljudi spostaju grejace i kroz crevo sto je dodatni trosak i prilikom kupovine grejaca i prilikom potrosnje s obzirom da trose oko 50w po metru.
Ja imam tu srecu da nemam problem sa komunalcima (periferija) a i imamo na zgradi metar od zida kao neku veliku okapnicu pa voda ne pada na trotoar nego ide u oluk i ni na jednoj klimi nemam lulice zimi, evo dve godine nijedna nije zaledila.

Klime ukljucim kada pocne grejanje tamo kraj oktobra pocetak novembra i gasim u martu aprilu kada temp krenu nagore. Samo se menja temperatura i eventualno ako se negde ide na duze vreme, spustim ih na 18-19 stepeni.

Za slucaj da je nekome ovo prtedobro da bi bilo istinito (meni jeste bilo jer sam sve nacine osim kotla probao)
nije mi zelja da nikga ubedjujem u gluposto ali samo uzmite u obzir ovakav nacin grejanja. Kada dodje momenat da radite na grejanju stana, kuce, c3ga god, samo razmislite o tome. Kupite sta god mislite da treba ali cisto posvetite tome bar 15 min vremena. Ja sam se preporodio i ne mogu da vam opisem koliko mi je krivo sto nisam ovo uradio mnogo, mnogo ranije.

Ako zatreba jos neka informacija koju mogu da dam na osnovu svog primera, pitajte

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
CARPE DIEM

DaSickSyst @Adzem 28.05.2021. 22:57 #670987

broj poruka: 2909

Moj savet.

Prvo proveri kako ti dihtuje stolarija. Nema veze što je nova, ako veze na ivicama nisu dobre i ne dihtuje dobro čim temperatura padne ispod nule nećeš moći da zagreješ stan, ili će ti računi biti astronomski. Treba prvo pokušati sa štelovanjem vrata i prozora za zimsko podešavanje. Ako ne upali, onda izlepiti trake po ivicama prozora i vrata. Stolarija ti je najbitinija stavka kod grejanja, jer su toplotni gubici tu najveći.

10cm termoizolacije čak može da bude zadovoljavajuće u slučaju da je korišćena kamena vuna, ekspanirana polistirenska pena, tvrda poliuretanska pena, itd... Naravno pod uslovom da je dobro izvedena hidroizolacija i da nije u pitanju potkrovlje.

Što se tiče grejnog tela tu ti neću davati nikakav savet, najispaltljivija ti je CG + kalorimetar za stan i obavezno kalorimetar za zgradu da ne bi plaćao grejanje i komšiluku. U slučaju normalnog grejanja oko 20-23°C računi će ti biti više nego prihvatljivi, a leti ćeš plaćati samo neku sitnu pretplatu.
Realno 45 kvadrata u koliko je dobra stolarija i TI. možeš da zagreješ klimom, ali nisam siguran da je pametno grejati se klimom kad temperature padnu ispod nule.

DaSickSystem

ivanstojko Re: Grejanje na klime ovde :) 28.05.2021. 23:10 #670988

Ne znam kako je moguće da ti računi za struju sa grejanjem na istu budu tako mali!? Mesečno sam tokom cele zime trošio 4500+-500 din. Ne grejem se na struju, imam centralno grejanje. Jedino što mi pada na pamet je da je možda kod tebe jeftinija struja nego u BG-u. :-)

:: Iskreno, nisam imao vremena da procitam sve postove, procitao sam oko pola prve strane. Evo mojih iskustava.
:: LICNI PRIMER GREJANJA NA KLIME ISPOD!!
:: Stan povrsine 55kvm, stara zgrada sa spoljnim zidovima oko 60cm (cigla, bez izolacije), jesam ususkan sa dva strana levo i desno od mene ali zadnje dve zime tu niko ne zivi (nema grejanja u stanovima do mene
:: Zadnje dve godine se grejem na inverter klime i posle prvog meseca grejanja mi je doslo da placem zbog toga sto nisam imao mud@ i bio skeptican da to uradim ranije.
:: Prve dve zime sam grejao sa dve klime Fujitsu LLCE (neki entry level fujitsua koji krsteno greje), rasporedio klime da jedna bude u vecoj sobi, druga u hodniku i pokriva hodnik, trpezariju i cak kupatilo.
:: Te dve klime su grejale stan bolje od 15 sezona drveta, jedne sezone TA (dve TA peci od 3 i 4kw) i jedne sezone mermernih radijatora (imao sam dva, jedan rekao bih 1.6 do 1.8kw, drugi 1.4 do 1.6 kw, ovo sam pretpostavljao na osnovu dimenzija koje sma nasao na netu jer nisu kupljene vec dobijene).
:: Racuni za struju su najveci bili sa mermernim radijatorima, decembar i januar su bili 10.800 i 12.4xx (za mene sok u tom momentu, pre 4 godine). Nakon ovoga bukvalno smo smanjili grejanje na minimum i spustili na oko 8000 din ali to je bilo haos
:: Racuni za TA peci su bili oko ~10.000 din za dva meseca, nijedan ispod 8.500 din dok se grejalo
:: Prva godina sa dve klime najveci racun je bio 8.300 din za Decembar, kada je slava i kada se spremalo a i bio je solidno hladan. Ostatak racuna nije presao 6 000 din.
:: Prosek za tu godinu je bio oko 5700 din za mesece u kojima je radila klima.
:: Druga sezona grejanja na klime, tj sada ova zima, dodata je jos jedna klima u sobu koja nije imala klimu i to iskljucivo zbog neke smesne cene od 26 000 din u metrou, bukvalno sam je kupio na licu mesta i taman rekoh sad svaka soba ima svoju regulaciju temperature pa eto.
:: Tu trecu klimu sam palio po potrebi a li prakticno je dogrevala tu sobu od 14kvm i potrosnja ove zime, prosecan racun za stryuju je 5350 din. Najveci racun 7.400 za januar.
:: Pritom, od oktobra prosle godine dodata je i masina za susenje vesa, doduse sa nekim mehanizmom toplotne pumpe ali eto ,to je stanje na mom licnom primer
:: Jedina negativna strana klime je to sto postoji pomeranje vazduha, tj duvanje. Ako se klima postavi tako da ne duva u vas dok spavate (kako bi inace i trebala da se postavi), onda nema jeftinijeg grejanja. Toplote ima svuda, temperatura je jednaka i min 22 stepena, nama najvise odgovara 22-23 sto nije bas mnogo ali u tim uslovima setamo u bermudama i majici jer je temp vazduha ipak malo visa u odnosu na podesenu na klimi
:: 5350 din x6 meseci .... ukupna potrosnja za stan od 55 kvm i tri osobe
:: Inace, grejaci na tacnama klima uredjaja imaju svrhu samo da sprece zaledjivanje kondenza i gomilanje leda na izmenjivacu. Ako ste u mogucnosti, samo skinete lulu i crevo i problem je resen.
:: Ako nema mogucnosti skidanja lule, moze da se napravi problem ali i u tom slucaju grejac ce spreciti stvaranje leda na tacni s tim da u crevu voda i dalje moze da zaledi pa ljudi spostaju grejace i kroz crevo sto je dodatni trosak i prilikom kupovine grejaca i prilikom potrosnje s obzirom da trose oko 50w po metru.
:: Ja imam tu srecu da nemam problem sa komunalcima (periferija) a i imamo na zgradi metar od zida kao neku veliku okapnicu pa voda ne pada na trotoar nego ide u oluk i ni na jednoj klimi nemam lulice zimi, evo dve godine nijedna nije zaledila.
:: Klime ukljucim kada pocne grejanje tamo kraj oktobra pocetak novembra i gasim u martu aprilu kada temp krenu nagore. Samo se menja temperatura i eventualno ako se negde ide na duze vreme, spustim ih na 18-19 stepeni.
:: Za slucaj da je nekome ovo prtedobro da bi bilo istinito (meni jeste bilo jer sam sve nacine osim kotla probao
:: nije mi zelja da nikga ubedjujem u gluposto ali samo uzmite u obzir ovakav nacin grejanja. Kada dodje momenat da radite na grejanju stana, kuce, c3ga god, samo razmislite o tome. Kupite sta god mislite da treba ali cisto posvetite tome bar 15 min vremena. Ja sam se preporodio i ne mogu da vam opisem koliko mi je krivo sto nisam ovo uradio mnogo, mnogo ranije.
:: Ako zatreba jos neka informacija koju mogu da dam na osnovu svog primera, pitajt
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: CARPE DIEM
BassivitY Zaboravih da kazem 29.05.2021. 00:37 #670992

Nizi racuni za struju su zbog toga sto se veci potrosaci (bojler, ves masina) koriste tj ukljucuju uglavnom posle 12 tj tokom jeftine struje s tim da smo imali problem sa radnikom epsa koji je iz nekog razloga pogresno ocitao ili lose napisao stanje brojila u smislu potrosnje u visoj i nizoj tarifi pa imam slucaj da mi je razlika izmedju decembarskog racuna od 979kwh i januarskog od 987 kwh razlika 3 000 din ali se vratilo u normalu nakon sledeceg citanja

I malo sam pobrkao u pisanju, evo konkretnog stanja od novembra do aprila

https://prnt.sc/13j17rp

Inace, van grejne sezone retko kad izadjemo iz one prve zone, leti manje vremena provodimo u stanu

Klime ni u jednom momentu nisu gasene, cak i filtere dok perem ostavljam ih ukljucene. Sperem filter, istresem malo vodu i vratim na klimu.

Najveci problem za klimu je vlazan vazduh. Temperature oko 0 i visoka vlaznost vazduha koja je tada skoro pa garantovana, oko 80+% dovodi do cescih defrosta a dok traje defrost, klima ne greje (traje u proseku 5-8 min) pa je samim tim bolje kada se ima vise klima u objektu.
Ispod -5 i slicno klime rade najnormalnije. Dakle, vlaga im pravi najveci problem ako se ne dimenzionisu lepo.
CARPE DIEM

Adzem ... 30.05.2021. 16:31 #671026

broj poruka: 3797
Iako zivimo u eri interneta i lako prenosivih informacija, sve je teze doci do prave i TACNE informacije. Odavno vise ne verujem ljudima, milion puta sam sebi dokazao da skoro svi lazu. Kupis najjeftiniji auto preko oglasa odredjenog godista, ili motor, ili komp, ili pusku, ili stap za pecanje, ili BILO STA i uvek krece prica pa da li si normalan, to sam video za mnogo manje tu i tu... A onda ti pukne film kao meni jednom i uhvatim coveka za ruku i kazem hajde, KRECI IDEMO da kupimo tu gde si video, to sto je duplo jeftinije i duplo bolje kako kazes. A onda naravno MUK. Tako je i sa ovom pricom, svi imaju bolje resenje, svi placaju mnogo manje struju nego ja, TA pec je prevazidjena i ljudi sa inverter klimom mi se smeju sto hocu tu budzevinu da kupim i ubacim u stan, ali ja jos nisam video ni jedan njihov racun za struju :) :) A TRAZIO SAM!! VISE PUTA!!! :) :) Najveci sok je kada sam usao skoro u stan jednog poznanika koji se kune u inverter klime i licno mene zajebava sto sam staromodan i sto sam za smederevac ili TA pec, kad ja ulazim tamo i pogadjajte sta?!?! Mala TA pec, cisto kaze nekad ukljucimo hehehehe...

Odluka je pala, kupuje se velika nova TA pec sestica, kosta oko 500e. Tako da ce podstanari to ukljucivati nocu i bice im podnosljiv racun za struju. Stan u Jerkovicu i ovaj stan u Mirijevu ce se izdavati, i ide Fica vas definitivno da zivi na Kosmaju i budem komsija Djokovicu. To mi je deda pre 30 godina gradio kucu, tu imam i 15 ari placa i bicu gospodin covek sa svojim dvoristem, zelenilom, drvecem, ljubimcima, a ne pacov sto zivi po kutijama i putuje duze iz Mirijeva DO BILO KOG DELA GRADA, nego sa KOSMAJA kada izadjem na auto put motorom... Ja zivce vise za guzvu i ovu selendru i cigamalu od ``grada`` vise nemam... A verujte da sam cistokrvni lik sa ovog betona i to tri generacije... I necu vise NISTA ni da radim u svom zivotu, koji ce mi kurac posao u Beogradu, ako sa njim platim racune, jedem i odem na more jednom godisnje na pisljivih deset dana? U ovu ludaru se dolazi ako moze da se zaradi solidan kes, pa posle da se kulira u zivotu. Ja vise to ne mogu, a prosecne poslove necu da radim. Vise nikakav smisao ne vidim i tu stavljam tacku. Imam samo jos jednu zelju, a i to cu ispuniti. Zelja mi je zbog svog hobija prema ronjenju, pecanju i podvodnom lovu da zivim makar dva meseca godisnje na Lefkadi. Posto je to teska selendra sa fantasticnom prirodom, gde se mala montazna kuca sa placem moze kupiti za smesne pare, i to cemo ovih godina da sredimo. Ne mogu odmah, ali cemo nesto da smuckamo, valjda ce i devojka da uleti sa par somica.

https://ibb.co/dPfHHFK

Pozdravljam vas drustvo i hvala svima na odgovorima, nadam se da nisam nekoga uvredio, nije bila namera. Ja sada malo rokam malokalibarkom i vazdusarom, setam go po dvoristu i bos, i verujte da je ovo ZIVOT, a to tu ludara.

Finalna masina konacno sastavljena:
Ryzen 5600x OC
G.Skill Trident Z Neo 3800
MSI B450 Tomahawk Max
RX 570
Acer KG251QDbmiipx 240hz

BassivitY Evo racuna 30.05.2021. 16:58 #671027

U zelji da, eto, pokusam da pomognem.

https://ibb.co/wLTKh3G
https://ibb.co/bFwjg9R
https://ibb.co/80Fp4cN
https://ibb.co/fCqXbHw
https://ibb.co/NLb2GnT
https://ibb.co/vcJXrxQ
https://ibb.co/f4V0hqx

bulk upload sam uradio, valjda su po redu.

Prvi racun bi trebao da bude oktobar gde nije bilo potrebe za grejanjem i to je neka referentna tacka za potrosnju van sezone. Posle toga su racuni sa grejanjem.

Adresu logicno da necu ostaviti, tu su u dnu datumi do kada je potrebno platiti racun sto znaci da je zaduzenje za prethodni mesec itd. Ako to nije dovoljno, na benchu postoji tema od ako se ne varam 1500+ strana gde ima masa ljudi koji se greju inverterima, cak je tu i covek iz Norveske sa svojim iskustvima. Uz pomoc te teme sam i sam resio da uletim u ovo i neopisivo mi je krivo sto to nisam uradio ranije.

Nije mi cilj da nabedjujem nekoga i namecem svoje misljenje ali kao neko ko je probao sve osim gasa za grejanje i skrasio se konacno na inverterima, hteo bih da prenesem ljudima da to da klima ne moze da greje u minusu je notorna glupost.

Pozdrav

CARPE DIEM

STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs