Ljudi nema vise svrhe kupovati preko `Madjara`...Jedino ako se ide tamo po jos neke stvari pa usput i tehniku i to ako se naidje na neki pupostu plus povracaj poreza, tek u toj varijanti moze da se otplati gorivo do tamo i nazad...
Relanost je da se sada vise ne isplati ova kombinacija, ja sam prosle godine u decembru pazario TV preko nekog lika sa KP koji dovozi iz madajrske. TV koji je kod nas na akciji(u WinWin-u cini mi se) bio 118 000 u tom trenutku ja sam platio 650e, LG Cinema 3D 42LM640 i u tom nekom periodu je usteda bila solidna...
Pre nekih dve nedelje kolega se odlucio da uzme taj model samo za 2013 godinu(razlike su akademske) I cesljajuci oglase na KP itd dosli smo do zakljcuka da bi imao ustedu manju od 100e, a ovde je taj tv koji je on hteo bio na akciji + se dobijala kamera + 5 godina garancije...Naravno da je TV uzeo u tehnomaniji...
Ja bogami televizore koje gledam kod nas su na akciji i popustu 50.000 rsd, a kod ovih KP se mogu naruciti za 330 ili 360 eur... To mu dodje `samo` 20% jeftinije.
Elem, hteo sam da vas pitam gde ti ljudi kupuju televizore u Madjarskoj? Ici cu uskoro na put i prolaziti kroz Madjarsku, pa razmisljam da svratim i bacim pogled licno :) Znate li nazive nekih radnji, Madjarskih tehnomanija i winwin-ova ili tako nesto? :)
I sta treba sve da se radi... pri kupovini se trazi onaj tax free formular, i onda na granici se trazi povracaj novca?
Niko da odgovori... au bre ljudi zar je toliko strasno da mi odate tu veliku tajnu koja se prenosi samo sa kolena na koleno?! Uzecu vam posao tako sto cu kupiti 1 televizor i onda cete da umrete jadni od gladi... heh ne verujem!
Ja sam uzeo u https://www.220volt.hu , imaju radnju i u Segedinu. Mada mozes jos jeftinije proci u Tesco, Auchan, Euronics, Media Markt. Uvek imaju nekih snizenja. Porez(AFA) nisam trazio nazad pa ti ne znam o tome nista reci. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - FX-6300/Asus M5A97 LE R2.0/2x4GB DDR3-1600/Gigabyte 7790 OC 2GB/Benq G2220HD+LG 42ld450
Pa tako i ja planiram da odem pa da kupim neki na akciji koji mi se svidi. Jedino sto me brine jeste ta carina na nasoj granici. Da li ce mi traziti da platim carinu za 1 TV?
Jedni mi kazu kao nece te niko smarati za 1 TV, drugi kazu mora da se plati carina...
MOgu li ga otpakovati pa kao da polovan prenosim (dala mi tetka iz Nemacke)? Ima li neka fora sto mogu uraditi sa carinom?
nisam hteo da smaram kako bi porez i carina bili problem na granici, pa da se ne vredi cimati ako je usteda 20-30 eura a moguc gubitak na carini oko 100 i vise eura (40% vrednosti procene proizvoda), pritom za taj porez znam da kad ga na granici overis, moras da se vratis posle u madjarsku nakon fazon nekoliko dana ili da uz veliku proviziju ovde u nekoj banci to podignes...
Da je neki tv od 1000 i vise evra, vrv bi se isplatilo. Posto ovi nakupci imaju pristup i popustima i akcijama kakve ti neces imati, jer kupuju na veliko, oni ce ti dati cenu uz zaradu preko, koju treba sam da procenis jel ti odgovara. Oni ti donesu tv na adresu, ako bude problema, oni ga rese... ne znam, nisam gledao cene jer mi tv ne treba, ali dobro sve varijante ispitaj pre nego se odlucis... Svakako, deluje da je legalna kupovina u radnjama u bg najgora opcija, i to je ono sto mene najvise vredja i boli kao stanovnika ove zemlje...
Pa nije usteda 30-40 eur. Npr. otvorio sam sajt onog mall.hu i prvi TV koji mi je prikazan na akciji kosta 400 eur, a kod nas na popustu u tehnomaniji je 77 hiljada dinara. Razlika u ceni drugih modela nije tako drasticna, ali kad je neki model na akciji u madjarskoj tad se ustedi bar 100-200 eur na te televizore srednje ili nize klase (kako da ih nazovem:)
PRIMER: http://www.220volt.hu/LG+Electronics+42LA6130 Taj tv kosta 33000 din bez poreza. A na kupujem prodajem ga jedan lik daje za 450. Ok mozda je sad neko ekstra snizenje za taj tv, ali u startu ja na njemu ustedim jos 100 eur.
Sad ta carina... da li oni sami procene TV pa roknu neku cenu carine, ili uzmu racun pa na tu cenu sto pise u racunu primene odredjen procenat?
ja mislim da po zakonu sve sto prelazi 100eur vrednosti ili tako neku cifru (mozda 80e) oni moraju da carine... e sad da li ce ti cariniti ili ne, to je vec drugi par cipela :) ako ces ici na varijantu povratka afe onda moras ici po nju u madjare opet nakon nekog vremena kao sto je gore neko pomenuo..
Piše ti lepo da na svu robu iz eu nema carine tj ukinuto ,bilo je na b92 ali nikako ne mogu da nađem vesti iz januara.Ali ako ne veruješ možeš lepo usvojstvu građaina nazvati saveznu upravu carina i jednostavno pitati.Pozdrav iz Subotice.
Поред предмета личног пртљага домаћи путници су ослобођени од плаћања увозних дажбина на предмете које уносе из иностранства (некомерцијалног карактера, намењених употреби за сопствене потребе, чланова породице, потреба домаћинства и сл.), а чија вредност не прелази 100 евра у динарској противвредности. Роба која није дељива није обухваћена овом повластицом. 6 Пример: Уколико путник уноси телевизор чија вредност износи 500 евра, у динарској противвреднопсти, не може се извршити подела вредности те робе па да се на вредност до 100 евра, у динарској противвредности, роба ослободи од плаћања увозних дажбина, а да се увозне дажбине обрачунају и наплате на вредност робе од 400 евра, у динарској противвредности. У овом случају увозне дажбине плаћају се на целокупну вредност робе, тј. на вредност од 500 евра, у динарској противвредности. Такође, не може се сабирати повластица више путника при увозу једног предмета. Пример: Уколико пет путника у једном возилу тражи да за један телевизор, вредности 500 евра, у динарској противвредности, буду ослобођени од плаћања увозних дажбина, из разлога што свако од њих има право на царинску повластицу за робу коју поред личног пртљага уноси из иностранства до вредности од 100 евра, у динарској противвредности, поступак уз ослобођење од плаћања увозних дажбина не може се одобрити јер се повластица по овом основу односи на сваког путника појединачно, односно за робу коју сваки путник појединачно носи са собом. Сходно томе, у конкретном случају увозне дажбине наплатиће се на укупну вредност телевизора, тј. на вредност од 500 евра, у динарској противвредности.
Sad taj dokument je iz 08.11.2012. Nadam se da je ovo o cemu ti pises usvojeno od ove godine :)
Moja preporuka ti je da nađeš taj model kod ovih naših da ti donesu jer:garanciju ti oni odrađuju ako tv rikne (znači oni ga vraćaju preko grane)povrat poreza možeš da dobiješ u radnji kada se sledeći put vratiš.Ako nisi blizu granice da bi došao do mađe treba ti minimum 50 eura tamo i nazad.Izbegavaš bilo kakvu zajebanciju u vidu prenosa donesu ti na adresu.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.