Kakve veze ima ventilator sa adijabatskim procesom? Čim dođe do razmene toplote adijabatski proces prestaje i počinje izohorski ili izobarski u zavisnosti od polja primene. Konkretno u ovom slučaju adijabatski proces se odvija prilikom izmene stanja gasa pri prelasku iz kondenzatora u isparivač i obrnuto. Upravo se u smeru kondenzator - isparivač adijabatski proces dešava `sam od sebe` na prigušnom ventilu, nakon čega gas prima toplotu sa unutrašnje rešetke tj iz prostorije u čemu mu pomaže ventilator, ali ovo je izohorski proces! Analogno važi i za izohorski proces u kondenzatoru. U suprotnom smeru isparivač - kondenzator, pri adijabatskom procesu potrebno je na kompresoru uložiti spoljašnji rad za povećanje pritiska gasa. Ono što je karakteristično za rashladne uređaje je da prilikom adijabatskog procesa nema potiskivanja pokretnih mehaničkih tela, kao na motorima, već se potiskuje ostatak radnog tela tj gasa. A ti, prijatelju pre nego što počneš da mašeš diplomom podseti se malo iz neke knjige, jer zaboravljanje je za razliku od adijabatskog ireverzibilan proces, osim ako se uloži dodatna energija. Ovo što si napisao tj oblik u kome si izrazio nešto što možda nisi ni mislio nije ni na nivou boljeg učenika srednje škole, a ne diplomiranog fizičara. Mada ne zameram, ni fizičar Vuk Jeremić nije znao Njutnov zakon.
:: Zakon termodinamike se koristi kod klima uredjaja, frizidera i slicno, ali na malo drugaciji nacim. Verovatno se pitas zasto, zato sto klima uredjaj funkcionise po principu Adijabatskog procesa, gde gas vrši rad na račun svoje unutrašnje energije, a to znači da se smanjuj :: i njegova temperatura... Verovatno ne kontas u cemu je rec, ali da bi taj gas ne moze da vrsi rad sam od sebe, vec za to mu pomaze ventlator, odnosno adijabatski proces se ne moze vrsiti sam od sebe, vec mora postojati nesto sto ce da pokrene ceo taj ciklus... :) Bez ljutnje MACHINE, ali fizika ti je izgleda slabija strana, prozivas frizidere, klime i slicno, a ne znas kako funkcionisu.. ::
Imam Tadiran Topaz dvanaesticu koja lepo radi vec 2 god, kupio sam je kod Vukovog Spomenika za 300eur, imali su tada i devetke u prodaji. Dobio sam 5 god garanciju na klimu i 7 na kompresor, pa bih recimo uzeo nju. Kupis je ovde a neka ti ugradi neka firma kod tebe, jedino onda gubis garanciju _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.