Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Telefoni: mobilni, fiksni, ...
Formiranje baterija?
STRANA 1 OD 1
uroshnet Formiranje baterija? 08.05.2009. 12:27 T17257

status: user
broj poruka: 1033
Da li neko može da mi kaže kako se vrši tačno formiranje baterija za mobilne telefone? Jer znam neke priče da u zavisnosti od baterije (Li-poly, Li-Ion...) formiranje ide klasika 12-15h. tri puta za redom do kraja pražnjenje... E sad konkretno me interesuje za bateriju Li-polymer kako kod nje ide formiranje jer sam čuo da takve baterije ne treba uopšte formirati, već da su one spremne fabrički za punjenje 2-3 sata i najnormalnije korišćenje, bez punjenja od 3x12h??? A ako neko zna i za ostale modele i tipove baterija neka napise, bilo bi od koristi...
Hvala u napred.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dragg re 08.05.2009. 12:56 #112649

broj poruka: 2270
Ne postoji formiranje ni LI-ion ni polymer baterija. Svako punjenje je isto. Ne postoje ni pravila za pražnjenje, čak se preporučuje da baterija be padne ispod 50%.ž
Foemiranje ne postoji ni za NImh baterije jer njih treba uvek, u principu, puniti i prazniti do kraja pa se prvo punjenje opet ne razlikuje od drugih.

Slavuj ... 08.05.2009. 13:03 #112650

broj poruka: 2236
Jedino ako vadiš bateriju iz telefona na malo duže vreme, vidi da bude napunjena do kraja, kako bi kasnijim korišćenjem bilo sačuvano što više onih ćelija, tj. kako bi kapacitet što je više moguće ličio na propisani.

Dobar dan - dobar dan, tak`a i tak`a stvar !
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Re: re 08.05.2009. 13:41 #112657

broj poruka: 7772
Drago mi je da u ovoj zemlji ima razumnih ljudi koji poznaju materiju.
Naime ovde je aktuelna urbana legenda da se sve baterije za telefone, fotoaparate i sl. moraju formirati a DRAGG ti je objasnio da to nije potrebno.
Zasto?
Jednostavno njihova tehnologija je potpuno drugacija i ne pokusavaj da pitas neku prodavacicu u radnji gde uvaljuju mobilne da ti ona to objasni zato sto ta ista prodavacica uglavnom ni ulicu ne zna da predje na valjan nacin.

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Ne postoji formiranje ni LI-ion ni polymer baterija. Svako punjenje je isto. Ne postoje ni pravila za pražnjenje, čak se preporučuje da baterija be padne ispod 50%.
:: Foemiranje ne postoji ni za NImh baterije jer njih treba uvek, u principu, puniti i prazniti do kraja pa se prvo punjenje opet ne razlikuje od drugih.
::
BlueSkyNIS ... 08.05.2009. 13:49 #112660

broj poruka: 860
Ma da, ja već mesecima pokušavam da objasnim i uverim komšiju da ne treba da se formiraju. Ali ovi naši `znalci` stalno pričaju kako treba da se pune i prazne po 15 sati po 3 puta.

Windows-free with Fedora 10

MACHINE ... 08.05.2009. 14:01 #112661

broj poruka: 5711
Li-polymer i Li-Ion ne treba. Ni-Mh i Ni-Cd je pozeljno tako sto pune i prazne 2-3 ciklusa po 12h (ako ttreba zbog elektronike koja gasi na manje od toga, manuelno ponovo iskljuciti pa ukljuciti punjac) a svako naredno punjenje 6-9h, ne vise, mada punjaci imaju zastitu i gase uglavnom na 8h, mada neki gase i na 12, sto je previse...ako se toga ne pridrzavas ne ces osetiti a1kdamske razlike, to je i napravljeno da radi u slicnim granicama be zobzira na upotrebu...

A N G E L

drzacomp google, I`m lovin` it! 08.05.2009. 14:17 #112662

broj poruka: 359
http://www.batteryuniversity.com/index.htm

... i jos dva tuceta linkova...
Equinoxe Re: 08.05.2009. 14:29 #112667

broj poruka: 12057

Formiranja baterije je bilo potrebno kada su telefoni radili sa Ni-MH baterijama zbog `memorijskog efekate` koji im slabi kapacitet ako se ne pune kad su skroz prazne itd... Kod novih baterija, Li-Ion Li-Polymer itd. `formiranje` se satoji u tome da nakon prvog punjenja telefon ispraznite do kraja, i to je to.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

gile23 ... 08.05.2009. 16:10 #112698

broj poruka: 9121
Meni je burazer koji zna veoma mnogo o kompovima rekao da ne formiram bateriju na N70, ali sam malo to pravilo i prekrsio i telefon je radio veoma dobro dok sam ga ja sredio pa se pokvario.

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
BlueSkyNIS Re: ... 08.05.2009. 16:53 #112708

broj poruka: 860
Šta si mu uradio?

Windows-free with Fedora 10

:: Meni je burazer koji zna veoma mnogo o kompovima rekao da ne formiram bateriju na N70, ali sam malo to pravilo i prekrsio i telefon je radio veoma dobro dok sam ga ja sredio pa se pokvario
:: Pozdrav
gile23 Re: Re: ... 08.05.2009. 21:44 #112740

broj poruka: 9121
Usla voda unutra dok je radio i cao, iznervirao sam se.

Pozdrav!

:: Šta si mu uradio
:: Windows-free with Fedora 10
:: :: Meni je burazer koji zna veoma mnogo o kompovima rekao da ne formiram bateriju na N70, ali sam malo to pravilo i prekrsio i telefon je radio veoma dobro dok sam ga ja sredio pa se pokvario
:: ::
:: :: Pozdrav
:: ::
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
uroshnet Hvala, Hvala, Hvala 10.05.2009. 14:57 #112982

broj poruka: 1033
Mada sam predpostavio jer sam dosta čitao o tome, ali hvala momci...
Pozdrav.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647627.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs