Odmah da naglasim da me ne zanima da ljudima prodajem savet kako da kupe nov kompjuter. Pitanje je, sta instalirati na slabe mashine, da li vredi instalirati na primer tiny win7 ili recimo win 7 basic i kolika je razlika izmedju basic i home edition? Tiny win 7 u opisu navodi da radi na 512 mb, medjutim meni se cini da je performansa jadna :(
Relano probaj osakacenu neku verziju sedmice pa jos pogasi nepotrebne procese, dok ne probas sam ko zna kako ce raditi realno. A xp je majka za te starije masine, sto samo opet ne reinstaliras xp?
Ja pretpostavljam da ce Winxp postepeno da izlazi iz upotrebe, a kasnije ce da bude uslovljen raznim verizjama softvera, npr ` ne mozete da instalirate skype na postojeci operativni sistem ` Pretpostavljam da nije rano da pocnem da upucujem klijente na Win7?
Ja sam uspešno furao Win7 na SDRAM mašini, 768MB memorije
11.02.2014. 11:17
status: user broj poruka: 326
Athlon XP klokovan na 2.2GHz ABIT KT7A matična (SDRAM PC133, AGP 4x slot) 768MB memorije Radeon HD 3450 AGP 512MB (namerno sam sklopio takvu mašinu da bih video da li bi bila u stanju da `izgura` glatko full HD video, 1080p)
Samo sam pogasio sve moguće procese koji nisu neophodni prosečnom korisniku, i naravno - ne koristiš Windows Aero, nego staviš klasičnu Windows temu (onu koja ima maltene isti interfejs kao Win98, bez ikakve grafike, itd).
Poisključuješ i u `Appearance` sve živo, tipa wallpaper, senke ispod naslova ikonica, i slično.
Može sasvim fino da radi tako, i sa 768MB. (samo neka ti je grafička Win7 kompatibilna, najslabije koje su Win7 kompatibilne su GeForce 5200/Radeon 9550 grafičke)
XP je odavno izasao iz upotrebe, ali niko te ne sprecava da ga i dalje instaliras zajedno sa programima koje koristis, mnogo programe jos uvek mozes da instaliras na W98, tako da..opusteno
:: Ja pretpostavljam da ce Winxp postepeno da izlazi iz upotrebe, a kasnije ce da bude uslovljen raznim verizjama softvera, npr ` ne mozete da instalirate skype na postojeci operativni sistem :: Pretpostavljam da nije rano da pocnem da upucujem klijente na Win7 ::
Kakvi su ti to klijenti koji ne mogu da poteraju osiromsenu verizju sedmice za neke osnovne potrebe? To je ono ja bi da mi radi sve lepo, ali da ostanem u srednjem veku. Ocu krajsis 3 da igram ali necu da dam vise od 30e za graficku, sta predlazete?
Imaš bezbroj njih koji i dalje koriste Pentium/Celeron 3 procesore i SDRAM matične za njih koje su sa Intel i815 čipsetom, i koje podržavaju maximalno 512MB SDRAM memorije na matičnoj, bez obzira na konfiguraciju modula: možeš da ih imaš i tri komada na matičnoj, ali čipset ne podržava više od 512MB.
:: Imaš bezbroj njih koji i dalje koriste Pentium/Celeron 3 procesore i SDRAM matične za njih koje su sa Intel i815 čipsetom, i koje podržavaju maximalno 512MB SDRAM memorije na matičnoj, bez obzira na konfiguraciju modula: možeš da ih imaš i tri komada na matičnoj, ali čipset ne podržava više od 512MB :: :: ::
Imaš ih, uglavnom starije ljude koji se i ne razumeju u `sva ta nova čuda`, u evoluciju PC-a koja je išla munjevitom brzinom u zadnjih 15 godina. Ja sam prošle godine imao dvojicu deda, poput one dvojice što sede na balkonu u Mapetovcima, i došli su i kupili od mene Intel i815EP matičnu (sa ugradnjom, jer im je crkla njihova prethodna matična) Osim toga, Pentium III na, recimo, 1200/1333MHz će ti razvaliti po brzini bilo koji Celeron 4 na, recimo, 2.4GHz, jer NetBurst arhitektura je živo sranje u odnosu na prethodni, dobro `zategnuti` (što se tiče kratkoće izvršnog pajplajna) Pentium 3. Jeste da NetBurst Pentiumi 4 imaju novije instrukcije, ali im je pajplajn produžen - tako da su skloniji grešci u predikciji grananja, a i Celeroni, na primer, imaju tragično malo keša (256KB), tako da su jako, jako spori, bez obzira na radni takt. (čak su i do 25% sporiji od Pentiuma 4 na istom taktu, jer Pentium 4 obično ima duplo ili četvorostruko više keša)
To što je Pentium 3 bio tako dobro jezgro je i razlog što su, na primer, Pentium M procesori bili jako dobri (i laptopovi sa njima više traženi) - u odnosu na mobilne verzije Pentiuma 4.
`The Pentium M represented a new and radical departure for Intel, as it was not a low-power version of the desktop-oriented Pentium 4, but instead a heavily modified version of the Pentium III Tualatin design (itself based on the Pentium Pro core design). It is optimized for power efficiency, a vital characteristic for extending notebook computer battery life. Running with very low average power consumption and much lower heat output than desktop processors, the Pentium M runs at a lower clock speed than the laptop version of the Pentium 4 (The Pentium 4-Mobile, or P4-M), but with similar performance - a 1.6 GHz Pentium M can typically attain or even surpass the performance of a 2.4 GHz Pentium 4-M.[1] The Pentium M 740 has been tested to perform up to approximately 7,400 MIPS and 3.9 GFLOPS (using SSE2).[2]
The Pentium M coupled the execution core of the Pentium III with a Pentium 4 compatible bus interface, an improved instruction decoding/issuing front end, improved branch prediction, SSE2 support, and a much larger cache. The usually power-hungry secondary cache uses an access method which only switches on the portion being accessed. The main intention behind the large cache was to keep a decent-sized portion of it still available to the processor even when most of the L2 cache was switched off, but its size led to a welcome improvement in performance.`
:: :: gde ? u kojoj dimenziji :: :: :: Imaš bezbroj njih koji i dalje koriste Pentium/Celeron 3 procesore i SDRAM matične za njih koje su sa Intel i815 čipsetom, i koje podržavaju maximalno 512MB SDRAM memorije na matičnoj, bez obzira na konfiguraciju modula: možeš da ih imaš i tri komada na matičnoj, ali čipset ne podržava više od 512MB :: :: :: :: :: ::
Stari racunari - stari operativni sistemi. Ili neka rade upgrade ili neka teraju XP. Uostalom jos uvek su retke situacije da neki softver nece da radi na XP-u.
Nekada je mali broj ljudi posedovao racunare ali su puno znali o njima. Danas puno ljudi poseduje racunare ali malo zna o njima.
Vragu briga sto odumire. Umro je on vec odavno, a opet radi za sve pare. Radice ti on jos sto godina ako su dosada izbaceni drajveri za uredjaje koje koristis.
Ja mogu da se kladim da ce opet poceti da ga doterivaju. Malo ce promeniti izgled, naziv i uzeti jos koje milionce na staroj slavi....Itekeko je to funkcionalan OS...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Slazem se da ce mnogi terati Xp dok ne umre, ali ima ljudi koji prateci medije odluce da promene sistem. Zbog njih bi bilo dobro odabrati pravu verziju koja moze da radi solidno na starim mashinama... E sad tu uskacete vi i preporucite kako da to radi podnosljivo, podrazumeva se da cemo da dodajemo memorije dok mozemo :)
Pa imas onaj `Windows7 tiny`, koji je dosta skracen i optimizovan da radi na sporijim PC-evima, isto kao XP lite, enhanced itd.
:: Slazem se da ce mnogi terati Xp dok ne umre, ali ima ljudi koji prateci medije odluce da promene sistem. :: Zbog njih bi bilo dobro odabrati pravu verziju koja moze da radi solidno na starim mashinama.. :: E sad tu uskacete vi i preporucite kako da to radi podnosljivo, podrazumeva se da cemo da dodajemo memorije dok mozemo : :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647693. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.